Bendravimo su mažais vaikais kviečiami mokytis seneliai ir močiutės!

Bendravimo su mažais vaikais kviečiami mokytis seneliai ir močiutės!

14. Apr 2012, 00:00

"Ne visada išeina susikalbėti su vaikais ir anūkais? Kviečiame į močiučių ir senelių kursus" - štai toks skelbimą išplatino šeimos centras "Kartu saldu", organizuojantis precedentų neturinčius senelių mokymus.

 

„Mamyčių klubas“ nusprendė išsamiau pasidomėti šia iniciatyva ir pakalbino dvi jos sumanytojas - šeimos centro "Kartu saldu" vadovę Kristiną Pikūnę bei psichologę Silvą Striungą.

 

Kodėl kilo mintis sukurti grupę močiutėms?

 

Psichologė Silva Striunga: "Praktinėse pozityvios tėvystės grupėse dažnai pasitaikydavo situacijų, kada mamos ar tėčiai pasakydavo (kartais su pasvajojimo atspalviu),  kad būtų gerai, jog tą pačią informaciją žinotų ir jų tėvai, tada visi laikytųsi vienodo požiūrio į vaikų /anūkų elgesį.

 

Visada primindavau, kad tėvai vaikus auklėja, o seneliai gali ir lepinti, tačiau po kurio laiko susimąsčiau,  kad ir močiutėms ir diedukams  praverstų tie įgūdžiai, kurių mokomės tėvų grupėse. Kartą į tuos pamąstymus  balsu atsiliepė „Kartu saldu“ vadovė Kristina Pikūnė. Taip idėja apie močiučių grupę įgavo realią galimybę būti įgyvendintai.

 

Kristina Pikūnė: "Esu mama, kurios vaikai patiria besaikę močiučių meilę. Taip nuostabu. Bet ta močiučių silpnybė prieš anūkus, kai jos negali jiems pasakyti NE man apsunkina motinystę - ne viena juk esame patyrusios, kad iš močiučių grįžę vaikai namuose aikštingesni. Galvoju, kad toks buvimas su taisyklėmis ir be taisyklių juos labai išmuša iš pusiausvyros. 


Kita vertus pati vedu tėvystės įgūdžių grupes, su tėvais ir kitais vadovais neretai pajuokaujame, kad į grupes reiktų atsivesti ir močiutes, kad auklėjimo metodus tuos pačius naudotume savo šeimose. Mano kolegė, pscihologė, mama ir močiutė Silva Stiunga pasiūlė šį juoką paversti tikrais užsiėmimai močiutėms. Aš šia jos iniciatyva labai apsidžiaugiau. Taigi šeimos centre "Kartu saldu" netrukus prasidės pirmoji bendravimo su vaikais įgūdžių grupė močiutėms".

 

Gal galite įvardinti, kokiose srityse labiausiai išsiskiria močiučių ir dukterų požiūriai?


Psichologė Silva Striunga:  "Tai kad nesiskiria.  Ir tėvai, ir seneliai trokšta to paties - taikiai susikalbėti su savo vaikais- anūkais, kad būtų mažiau konfliktų, arba  jų iš viso nebūtų...Tik būdus renkasi įvairius – ir kartais skirtingus: kas autokratinius, kas liberalius, kas demokratinius, kurie ir vaisius atneša skirtingus".

 

Sakoma,kad suaugusio žmogaus nuostatas bei įpročius keisti nelengva, nes jau susiformavusios vertybės ir pasaulėžiūra, o kaip su močiutėmis ir vyresniojo amžiaus žmonėmis?


Psichologė Silva Striunga: "Ir į tėvų, ir į močiučių grupes renkasi suaugę, susiformavę žmonės, su savo vertybių sistema ir  pasaulėžiūra.  Jų ir nereikia keisti. Kas kita nuostatos ir įpročiai. Jie keičiasi sunkiai ir skausmingai. Pavyzdžiui, riksmas namuose. Į jį reaguoja ir vaikai, ir suaugę. Arba grasinimai. Tiesiog nejučia nuolat grasiname vaikams: jeigu tu ... tai aš... Arba nuostata kad vaikas dar mažas, to ar kito nemoka, ir aš pati tiesiog greičiau padarysiu.

 

Visiems tiems dalykams yra alternatyvos. Tik kartais trūksta įgūdžių. Juos ir įgyjame praktiniuose užsiėmimuose. Grupėje įgyti įgūdžiai nenaudojami užsimiršta, o naudojami – automatizuojasi. Banalus pasakymas „ kito žmogaus nepakeisi“  yra tikra tiesa. Tačiau  mes turim šansą – keisti savo reakcijas į vaikų elgesį. Ne vaiką keisti, o savo reakcijas. Tada kinta ir vaiko elgesys. Taip ir mokomės elgtis nekonfliktiškai, susikalbėjimo su vaikais ir anūkais, nekeičiant nei savo pasaulėžiūros, nei vertybių, o keičiant tik savo reakcijas.

 

Nesu girdėjusi, kad iki šiol kas nors būtų vedęs grupes seneliams, o ne tėvams. Todėl šiek tiek nedrąsu. Drąsina nuostata, kad visi mes žmonės, kokio amžiaus ar/ir kokio statuso bebūtume, trokštame taikos šeimoje, susikalbėjimo su savo vaikais ir anūkais. Gražūs santykiai su mūsų artimiausiais daro mus laimingesnius. Todėl ir renkame  močiučių grupę".

 

Kristina Pikūnė: "Mūsų nuostatos priklauso nuo mūsų vertybių. Aš labai džiaugiuosi, kai žmonėms vertybė yra žinios ir saviugda. Pasakyti, kad jau viską žinau vienodai neišmintingai gali ir dvidešimtmetis ir šešiasdešimtmetis. Mes laukiame atvirų naujos žinioms močiučių ir senelių. Manau visiems būtų įdomu sužinoti kaip kalbėti, kad vaikas išgristų, kaip padrąsinti, kad užaugtų pasitikinčiu savimi ir atsakingu suaugusiuoju". 

 

Kaip sekasi rinkti grupę, ar jau turite norinčių tobulėti močiučių?


Kristina Pikūnė: "Tokia iniciatyva naujiena mūsuose. Bet labai džiugu, kad jau turime norinčių lankyti grupę močiučių. Daugiausia tai tėvystės įgūdžių grupes šeimos centre lankiusių šeimų narės".

Ačiū už atsakymus

 

Nemokama pozityvaus bendravimo su vaikais įgūdžių grupė močiutėms!

 

Ne visada išeina susikalbėti su vaikais ir anūkais? Močiutes ir senelius kviečia 4 kassavaitinių susitikimų ciklas apie bendravimą su vaikais!


Psichologės Silvos Striungos vedamuose užsiėmimuose kalbėsitės ir analizuosite šias itin svarbias temas:


• klaidingi vaikų elgesio tikslai;
• pozityvus savęs vertinimas;
• ribos ir taisyklės;
• padrąsinimai ir pagyrimai.



Grupės susitikimai vyks pirmadieniais, balandžio 16, 23, 30 ir gegužės 7 dienomis. 18 val. šeimos centre „Kartu saldu“, Filaretų 60 A, Vilniuje. Prašome registruotis visiemskartu@gmail.com. Jei turite klausimų susisiekite su mumis tel.: 8-675-79964

 

Apie grupės vadovę :

Silva Strunga vaikų psichologė ekspertė, jau 20 metų konsultuoja vaikus, tėvus, mokytojus. Veda kvalifikacijos tobulinimo seminarus pedagogams, praktinių įgūdžių mokymus tėvams, yra tarptautinės programos „Mokykla tėvams ir mokytojams“ tėvų grupių vedėja.
Šiuo metu dirba Vilniaus Psichologinėje Pedagoginėje Tarnyboje (PPT) ir specializuotame lopšelyje-darželyje „Žibutė“ psichologe.

 

Gal ir Jūsų vaiko seneliai norėtų atnaujinti žinias apie vaikų auklėjimą? Kaip manote? Padiskutuokime!

 

14. Apr 2012, 09:55

Noretusi kad musu mociute irgi ateitu, bet ji tikrai neis 😀 nes kaip visada jki neturi laiko ir manau nemanau kad ko nors ji nezino 😃