Batukus vaikui rinkite atsakingai, kad pėdos vystytųsi taisyklingai

Batukus vaikui rinkite atsakingai, kad pėdos vystytųsi taisyklingai

26. Feb 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt


Vaikams kojos bus reikalingos visą gyvenimą, todėl labai svarbu, kad kojų kaulai ir raumenys vystytųsi laisvai ir nekliudomi. Jei avalynė per maža arba spaudžia minkštus kaulus, koja iš vidaus stengsis prisitaikyti prie bato formos, dėl to ateityje žmogus gali patirti daugybę problemų.

Svarbu ne tik kūdikio pėdos dydis

Vaiko koja – ne tik paprasta maža suaugusio žmogaus kojos kopija. Per visus 18 augimo metų keičiasi kojų forma, proporcija ir struktūra.

Vaikų kojos auga etapais. Per pirmuosius dvejus metus koja auga apie 2 cm per metus (maždaug pusė dydžio kas 2 mėn.). Nuo 2 iki 3 metų šis skaičius kitoks – 1,5 per metus, arba pusė dydžio kas 3 mėn.

Vėliau koja pradeda augti lėčiau: iki 13 – 15 metų amžiaus per metus koja paauga 1 cm.

Savaime aišku, kad esant tokiam augimo tempui, vaiko kojos dydį reikia tikrinti keliolika kartų per metus. Tai itin svarbu jaunesnio amžiaus vaikams, nes nervų galūnės jų pėdoje dar nėra visiškai išsivysčiusios ir jiems sunku paaiškinti, ar jų batai spaudžia, ar ne.

0 iki 2 metų kūdikiai

Pėda yra labai minkšta ir lanksti. Kaulai dar „nesusijungę“ ir pėdos skliautas dar nesusiformavęs – daug riebalinių audinių ir neišsivysčiusių raumenų, dėl kurių pėda atrodo plokščia. Platus priekis – būdinga tokio amžiaus vaikų pėdos forma.

Vaikai nuo 3 iki 7 metų

Pėda tebėra minkšta ir lanksti. Skliautas jau pradeda vystytis kartu su raumenimis. Pėdos forma siaurėja, tačiau tebėra platesnė, nei suaugusiųjų.

Paaugliai nuo 8 iki 12 metų

Lankstumas šiek tiek sumažėjęs, tačiau koja tebėra labai jautri spaudimui. Pėdos skliautas beveik išsivystęs, o pėdos forma panaši į suaugusiųjų. Tačiau pėda dar palyginti plati.

Tinkamas pritaikymas

Batas turi būti prigludęs ties keltimi ir laisvas priekinėje pėdos dalyje. Norint tai vizualiai suvokti, suimkite ranka riešo priekinę dalį, kad pirštai būtų standžiai suspausti. Kitu atveju laikykite tik suspaustą riešą ir pajusite, kaip laisvai ir nesunkiai gali judėti pirštai: maždaug taip turi jaustis koja.

Tinkamas batų dydis 

Nykščio taisyklė yra tokia: nuo piršto galo iki bato priekio turi likti 1,5 cm dėl 3 priežasčių:

- apie 0,5 cm skirta pėdos slydimui vaikštant

- apie 0,75 cm palikta kojai augti

- apie 0,25 cm pirštus gaubianti dalis.

Būtina pėdų patikra

Ar batai tinkami, patikrinkite pagal pėdos ilgį ant vidpadžio su 1,5 cm papildoma erdve.