Auklė namuose: psichologės patarimai

Auklė namuose: psichologės patarimai

07. Oct 2013, 16:54 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jeigu jūsų šeimos gyvenime netrukus pasirodys auklė, tikriausiai nerimaujate, kaip sekasi mažyliui, kaip jausitės jūs pati. Keletas psichologės patarimų.

Pasak psichologės Eglės Kodikienės, nors visi tėveliai baiminasi vaiko ašarėlių, atėjus į šeimą svetimam žmogui, tačiau mažyliai yra pakankamai lankstūs ir stiprūs priimti naujoves.

Nebijokite nors trumpam palikti vaiką

Pasak psichologės Eglės Kodikienės, pirmiausia mamytė neturi bijoti pabandyti nors trumpam palikti vaiką ir išeiti kur nors savo reikalais, kai vaikučiui yra vos keletas mėnesių.

„Mama gali išeiti iš namų savo reikalais arba dirbtinai sukurti tokią situaciją. Toks patyrimas bus naudingas ir jai pačiai – pamatys, kad ir kitas žmogus gali užmigdyti, pamaitinti ar prižiūrėti jos vaikutį. Tos teigiamos patirties turėjimas sustiprins tą momentą, kai išties reiks išeiti ilgesniam laikui“, – aiškino specialistė.

Ką daryti, kai mamai jau reikia išeiti į darbą, o vaikutis reaguoja labai kategoriškai – pyksta ar klykia? Psichologė pataria nesibaiminti vaiko ašarų ir riksmų, nes vaikai visko pamažu išmoksta ir susitaiko su esama situacija.

Nemokykite vaiko manipuliuoti

Mamos iš anksto turėtų pasiruošti susitikimui su mažyliu sugrįžus po ilgesnio išsiskyrimo. Kaip teigė E. Kodikienė, galbūt ne visada tas susitikimas yra toks, kokį mamytė įsivaizdavo – kad vaikas puls krykštauti iš džiaugsmo.

Grįžusi mamytė turėtų parodyti vaikučiui, kad jo pasiilgo ir kad jį myli ne mažiau, nei prieš išeidama. Tačiau nereikėtų spausti vaikučio klausimais: „Ar tu manęs pasiilgai?“, „Kodėl nepabučiuoji?“. Reikėtų elgtis natūraliai.

„Bet juk visada mes viena akimi mažylį stebime. Ir kai pamatome, kad jis jau pasirengęs žengti žingsnį, kad nori pažaisti su jumis, tuomet tai reikia ir daryti. Žinoma, tai priklauso nuo vaiko temperamento – vieni lengviau peržengia tą nuoskaudą, kad mamos nebuvo, kiti – dar ilgai vaikšto įsižeidę“, – sakė psichologė.

Anot jos, svarbu neišmokyti vaiko manipuliuoti tuo. Jei tik jis patemps lūpą, o tėveliai iškart duos skanumyną ar daiktą, kurio šiaip neduoda, tuomet vaikas ims tuo dažniau naudotis.

Spinduliuokite ramybę

Norint padėti vaikučiui susidraugauti su aukle, galima tai padaryti savo pavyzdžiu. Vaikutis stebės, kaip su aukle elgiatės jūs, kokiu tonu kalbate, galiausiai įsimins jūsų replikas auklei išėjus.

Anot psichologės, kol kalbame su potencialiu kandidatu auklės darbui, turime spinduliuoti ramybę, ramų toną, pasitikėjimą tam, kad neperduotume neigiamų emocijų mažyliui.

Juk mažieji ne tiek skiria dėmesį žodžiams, kiek mamos emocinei būklei. Todėl bendraudami su aukle, turime rodyti, kad ja pasitikime.

Kaip reagavo jūsų mažylis likdamas su aukle?

 

Marija28 Marija28 13. Sep 2020, 17:50

Man labai patiko auklių kontoroje dirbanti viena auklė. Patį pirmą kartą labai gerai sutarė su mano vaiku ir pati ramiai galėjau palikti vaiką, be jokio vidinio jaudulio. Rekomenduoju https://aukliukontora.lt/

blogietee blogietee 08. Oct 2013, 08:05

Auklę suradome labai greitai, jau sekančią dieną atvyko pas mus į namus susipažinti su mūsų šeimyna.. Aš tą dieną dirbau iki vėlyvo vakaro, tad grįžusi namo radau bežaidžiančius auklę su Augustu. Vadinasi mums jokios adaptacijos nereikėjo. Nes viskas lig šiol klostosi puikiai.

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 07. Oct 2013, 17:49

Ar jums didelis stresas buvo pirmomis dienomis paliekant mažylį su svetimu žmogumi? Pamenu, aš ilgai ieškojau savo dukrytei auklės. Man reikėjo grįžti į darbą kai jai buvo dešimt mėnesių, gerai, kad bendradarbė pasiūlė savo mamą, kuri jau daug metų dirbo aukle 😀 Man tai buvo išsigelbėjimas nes auklė buvo nuostabi, tačiau vėliau ji nebegalėjo dirbti ir vėl naujos paieškos. Turėjau ir studenčių ir močiučių... Tikrai nebuvo lengva surasto gerą auklę nes buvau tiek prisiklausiusi, ko tik nenutinka namuose. Bet viskas baigėsi gerai 😀 Kokia jūsų patirtis?