Auginkime kūrybiškus vaikus: 5 patarimai

Auginkime kūrybiškus vaikus: 5 patarimai

04. May 2012, 08:30

Vaiką skatinti kurti reikia kiek įmanoma anksčiau. Ir tai nereiškia, kad tam reikia brangių muzikos ar dailės pamokų. Visai ne! Tereikia... tėvų kūrybiškumo.

 

 5 patarimai, padėsiantys skatinti kūrybiškumą:

 

1.Parūpinkite saugių ir vaiko amžių atitinkančių priemonių

 

Prieš pirkdami kūrybos priemonių mažiesiems paskaitykite jų etiketes: kokio amžiaus vaikams jos rekomenduojamos, iš ko pagamintos, ar lengvai išsiplaus iš mažojo kūrėjo rūbelių.

 

Patiems mažiausiems (nuo metukų) vaikams skirtos kreidelės, rašikliai, flomasteriai ir kiti piešimo reikmenys turi būti pakankamai stori, kad vaikui mažomis rankytėmis būtų patogu juos paimti. Atkreipkite dėmesį, ar lengva su jomis piešti. Jei kreidelę ar pieštuką reikia stipriai paspausti, kažin, ar ji tinkama mažyliui. Turbūt pastebėjote, kad vaikai labiau mėgsta flomasterius, negu pieštukus. Paaiškinimas paprastas – flomasteriais gaunama žymė yra ryškesnė, taigi, patrauklesnė vaikui, be to, pieštuku piešti neretai reikia daugiau pastangų ir jėgų.

 

 2.Spalvinimui skirtos knygutės riboja vaikų kūrybiškumą

  

Perkant spalvinimo knygutes vaikams reikia nepamiršti dviejų aspektų: jos skirtos vyresniems ikimokyklinukams ir reikalauti, kad dvejų ar trejų metų mažylis kruopščiai viską spalvintų, neišeidamas už kontūro ribų, negalima. Antra, kai kurie vaiko raidą turinėjantys pedagogai ir psichologai laikosi nuomonės, kad gatavos, pagal šablonus pagamintos spalvinimo knygutės riboja vaikų kūrybiškumą, ir daug geriau, kai vaikas piešia savus paveikslėlius ir spalvoja pagal sava ranka nubrėžtas linijas.

 

3. Naudokite kuo daugiau įvairesnių medžiagų, ypač gamtinių

 

Prieš akis vasara – puiki proga papildyti namų atsargas gamtinėmis medžiagomis. Pradedant akmenukais, jūros kriauklėmis, paplūdimio smėliu – siūlykite vaikui įvairius, dar nenaudotus daiktus vaizduotei sužadinti. Aplikacijoms naudokite žolytes ir gėlių lapelius. Tapyti galima ne tik ant popieriaus, bet ir ant plokščio akmenuko ar nereikalingo mamos vazono. Būkite kūrybiški patys, tokie užaugs ir jūsų vaikai! 

{smallpic:1}

4. Duokite daug nebrangaus popieriaus

 

Turbūt, žinote, kad kuo mažesnis vaikas, tuo didesnio popieriaus lapo jam reikia. Kur tokį gauti? Prekybos centruose ir kanceliarinių prekių parduotuvėse rasite didesnio, A3 arba A2, formato popieriaus, tačiau, taupant, galite pasidairyti statybinių prekių parduotuvėse – piešimui tinka tapetų rulonų likučiai arba statybai naudojamo apsauginio popieriaus gabalai. Jie kainuos pigiau, o vaikas galės realizuoti norą piešti didelius piešinius ant grindų.

 

5. Parodykite, ką daryti, bet nedarykite už vaiką

 

Spalvotas popierius puikiai tiks įvairioms aplikacijoms, kaip, beje, ir nereikalingos medžiagos skiautės. Pagrindinis vaiko kūrybiškumo skatinimo principas – nedaryti už vaiką to, ką jis gali pats. Parodykite, kaip galima tas medžiagas panaudoti, tačiau nesakykite vaikui, ką ir kaip reikia daryti. Lai jis pats sugalvoja. Ir žinoma, nepamirškite už pastangas pagirti vaiką.

 

Ar Tavo vaikas yra kūrybiškas?