Atsisveikinti ar pabėgti?

Atsisveikinti ar pabėgti?

22. Jan 2013, 10:00

Kai mamai tenka išeiti trumpam iš namų, retas vaikutis mielai mojuoja jai rankute, dažniau palydi ašaromis. Pabėgti, kai vaikas nemato, ar atsisveikinti ašarojant?

 

Deivydas


Deivydo mama dirba banke, ir prieš išeidama Motinystės atostogų, jau buvo pažadėjusi, kad į darbą grįš, kai sūnui sueis metukai. Auklę surasti nebuvo lengva, bet pavyko. Prieš pirmą dieną darbe moteris naktį miegojo neramiai ir pribudo gerokai anksčiau. Prieš išeinant pabudo ir Deivydas, moteris apsidžiaugė, kad spės pamatyti sūnelį prieš išeidama. Tačiau mamai rengiantis paltu, berniukas pradėjo verkti, nenuramino ir auklės rankos. Kai ėjo pro duris, berniukas jau raudojo, o auklė jį nunešė į kambarį, pasiūlydama surasti mėgstamiausią žaisliuką.

 

Moteriai kilo mintis, kad tokie atsisveikinimai jai kainuotų per daug jėgų, todėl darbe susitarė, kad darbą pradės pusvalandžiu anksčiau – nuo šiol ji keldavosi valanda anksčiau, ir iš namų išeidavo, kol Deivydas dar miega.

 

Atsisveikinti ar ne?


Patarimas, kad iš namų reikia išeiti nukreipus vaiko dėmesį, kitaip tariant, pabėgti, kol jis nemato, nėra pati geriausia išeitis, sako vaikų raudą tyrinėjantys specialistai. Kartais tėvams atrodo, kad lengviau pabėgti, nei vaiką nuraminti, tačiau tai nėra teisinga vaiko atžvilgiu. Pamatęs, kad ką tik buvote, o dabar jūsų nėra, vaikas jausis labai sutrikęs. Jis jausis išduotas ar net pamestas, nerimaus, ar apskritai dar grįšite.

 

„Išeisiu, bet grįšiu“


Prieš išsiskirdami, ramiai paaiškinkite vaikui, kad mama ar tėtis būtinai grįš. Nepabėkite,  išeikite patvirtinę, kad turite tai padaryti ir po tam tikro laiko grįšite (jei vaikas labai mažas, aiškinti laiko sąvokų neverta, jei didesnis, papasakokite, kada grįšite, pvz., kai jis pamiegos pietų miego ar pasivaikščios su aukle lauke).

 

Vaikas turi žinoti, kad po tam tikrų veiksmų bus trumpas išsiskyrimas, kuris yra neišvengiamas. Taip mažylis išsiskyrimą pradės suvokti kaip natūralų ir kasdienį. Kad vaikas mažiau nerimautų, sukurkite tik jums būdingą atsisveikinimo ritualą - dainelę, trumpą eilėraštuką ir pan.  

 

Išlikite rami pati


Labai svarbu, kad būtumėte ryžtingai ir ramiai nusiteikę – jūsų jaučiamas nerimas persiduoda vaikui, todėl jei drebančiu balseliu vaiką guosite, raminsite, jis pajus klastą, kad „kažkas čia ne taip“ ir ims nerimauti. Apsisprendę grįžti į darbą, kol vaikutis visai mažas, žinokite, jog tai darote dėl visų gerovės, tai teisingiausias sprendimas, tada ir atsisveikinti su kūdikiu jums taps lengviau pačiai.

 

Nedalinkite pažadų tuščiai


Geriausia pasiliekančiam vaikui nežadėti atlygio už tai, kad jis lieka namuose su aukle, tačiau, jei pažadėjote parnešti skanų pyragaitį ar kokį žaisliuką, būtinai išpildykite pažadą. Vaikas lauks pažadėtų dalykų. Grįžęs stenkitės likusį jums laiką išnaudoti prasmingai ir naudingai – žaiskite drauge, bendraukite, skirkite visą dėmesį.  

 

Kaip Jūs atsisveikinate su vaiku, kai tenka trumpam išsiskirti?

 

 

22. Jan 2013, 15:41

oi dar neikarto neteko pabegti,visada atsisveikinam,ate pasakom ir rankytem pamojuoja.ir nesvarbu tetis ar as iseinu,nebegam o graziai atsisveikinam.

22. Jan 2013, 11:26

buna reik pabegt ,buna ramiai iseinu .Su Erika kiek sunkiau buvo vonoj tekdavo sleptis 😃arba duris uzdaryti 😃