Atsisveikinimas vaikų darželyje

Atsisveikinimas vaikų darželyje

22. Aug 2011, 07:00

 

Mūsų projekto dalyvė, neseniai trejų metukų gimtadienį šventusi Birutė po kelių savaičių pirmą kartą žingsniuos į darželį.


Jos mamai Gintarei rūpi, kaip geriau atsisveikinti su vaikučiu darželyje: pabėgti nemačiomis ar pasakyti mergaitei „Sudie“ ir tada išeiti, net jei ji verks?

 

Konsultuoja ikimokyklinio ugdymo pedagogė, auklėtoja metodininkė Vilniaus lopšelyje – darželyje „Rūta“ Jolanta Danilevičienė:

 

Patarti, koks atsisveikinimas su vaikučiu darželyje būtų geriausias, labai sunku, todėl, kad kiekvienas vaikas yra asmenybė ir vieno recepto jam nepritaikysi. Atsakant į šį klausimą norėčiau paklausti mamytės, o kaip vaikas reaguoja į atsisveikinimus su mama namuose, kai ši kur nors išeina ir tenka pasilikti su kitu žmogumi?

 

Gal mama su dukryte turi ypatingų atsisveikinimo ritualų? Gal tai bučkis, eilėraštukas , pasimylavimas „myliu-myliu“ ar koks ypatingas pasimojavimas? Tada būtų gerai laikytis tradicijos ir taip atsisveikinti palydėjus dukrytę į darželį.

 

Netoleruoju mamos ar tėčio pabėgimo vaikui nematant, bet iš patirties galiu pasakyti, kad taip kartais atsitinka ir galbūt pasiteisina geriau, negu palikti verkiant. Tai labai individualu ir priklauso nuo konkretaus vaiko. Yra visokių vaikų, kai kurie atsisveikina su mama ir ši išeina, ašarų nebūna.  

 

Per 20 darbo metų esu pastebėjusi tokį dalyką, kad lengviau vaikai atsisveikina su juos į darželį atlydėjusiais tėčiais. Tikrai yra tokia tendencija. Jei turite tokią galimybę, kad atvestų tėtis, o pasiimtų mama, galite tai išbandyti.

 

O kaip vertinate tėvų pažadus atsisveikinant su vaiku darželyje. Juk neretai, kad tik šie neverktų, tėvai visko pažada: „Nupirksiu saldainių ir atnešiu vakare“, „Kai ateisiu tavęs pasiimti, važiuosime pas senelę“ ir panašiai?

 

Jei tas pažadas bus vykdomas, galima žadėti. Tačiau būna, kad tėvai juos sako tik šiaip sau, kad vaikas greičiau nusiramintų, vėliau „pamiršdami“ juos pildyti. Tokiu atveju geriau nieko nesakyti ir nežadėti.

 

Atsisveikinimas su mama darželyje labai priklauso nuo darželio pedagogo. Jei jie skirs pakankamai dėmesio, o vaikui auklėtoja patiks iš pirmo žvilgsnio, viskas bus gerai.

 

Kokių Jūs turite patarimų apie atsisveikinimą su vaikučiu darželyje?

 

22. Aug 2011, 22:59

Man išeinant iš namų visada su dukryte atsisveikiname, pasakau, kad neužilgo grįšiu, duoda bučiuką ir ate, ate parodo, bet kaskart užvėrus duris pasipila ašarytės, nors tėtis sako, kad greitai pavyksta kažkuo sudominti. Esu prieš pabėgimą vaikui nematant ir tikiuosi, kad daržiuke pavyks gražiai atsisveikinti, nors turbūt tėčiui seksis kur kas lengviau 😀 Pati nelankiau daržiuko, nes augino močiutės, o kai bandė vesti, tai kelias dienas tiek verkiau, kad karštis didžiausias, tai po kelių savaičių bendru sutarimu su auklėtojomis nutarė nevesti, tačiau pirmoje klasėje jokių bėdų neturėjau, buvau aktyvistė, pirmūnė 😀. Tačiau darželis, manau, kad labai reikalingas ir vaiko vystymuisi naudingas, todėl norėčiau, kad dukrytė mielai jį lankytų 😀

Gintarep Gintarep 22. Aug 2011, 21:15

Aciu uz patarimus. Man daug tos srities specialistu patare,kaip ir p. Jolanta,kad geriausia kai vaikuti palieka tevelis. Man patiko vienos specialistes patarimas, kai paklausiau "ko reiketu i darzeli", man atsake, kad "mamytei valerijono". Cia turejau suprasti,kad jei mamyte dziaugiasi,kad vaikutis lanko-lieka darzelyje, tuomet ir vaikutis dziaugsis ir nores lankyti darzeli.

22. Aug 2011, 19:25

Šaunūs patarimai 😀
Jei pasveiksim iki kitos savaitės, žygiuosim ir mes į darželį, ir būtent tėtis savaitėlę dukrytę vedžios ir pabus su ja 😀 Žiūrėsim, kas iš to išeis 😀

22. Aug 2011, 16:26

per metus laiko mano vaikas iprato pasilikti darzelyje be asaru, nors visko buna. nuo pirmu dienu nebegau jam nematant, vaikas verke, klyke, buvo sunku iseiti ir jam matant nepravirkti, bet laikiausi, kol viena diena, jis pats nepamojavo ir nubego zaisti. vesdavo tėtis, verkdavo ir prasydavo nepalikti, tada jam tėtis budavo svarbus. dabar turim drauge, kuri veda i darzelyje, sake, kartais ir jos praso pasilikti, apsikabines laiko. pastebejau tik tai, kad labai priklauso, kaip vaikas ryte yra pasitinkamas. kada aukletoja laukia vos izengus, ji kalbina ir paima uz rankutes nusivesti, Martynas ne nespeja pravirkti, tada sypsosi ir sako ate, bet, jei niekas nelaukia, tada jis bijo, prasideda asaros, ir visiems sunku

22. Aug 2011, 13:53

lAUKIAM BŪTENT ŠIO "RITUALO" SU BAIME, NES BŪNA VISAIP. . .KARTAIS NEPALEIDŽIA, NET Į RŪBUS ĮSIKABINA, KLYKIA . . .O KARTAIS RAMIAI ATE PASAKO, IR DUOK BUTKĮ SAKO 😀

22. Aug 2011, 13:03

Mes jokiu ritualu neturim, bet visada stengiuosi atsisveikinti, o ne pabegti, kol nemato. Uz poros savaiteliu pradesim eiti i darzeli, esu nusiteikusi optimistiskai ir manau, kad viskas bus gerai 😀 Svarstom galimybe, kad vaika pirmas dienas ves tetis.

22. Aug 2011, 09:49

kai Gabija ejo i darzeli,visada iseinant duodavau bucki ir pasakydavom viena kitai "as tave myliu"