Atsakome į jūsų klausimus apie mažylių raumenų tonusą

Atsakome į jūsų klausimus apie mažylių raumenų tonusą

22. Feb 2012, 00:00


Jei ir jūs norite ko nors paklausti vaikų kineziterapeutės, rašykite redakcija@mamyciuklubas.lt

 

Kai padidėjęs raumenų tonusas

 

Mamos klausimas:

Dukrytei – keturi mėnesiai. Jai nustatytas padidėjęs tonusas, dažnai laiko suspaudusi kumščiukus, kojytės ne visada būna ištiestos. Ką daryti tokiu atveju, ar atlikti masažą?

 

Atsako vaikų kineziterapeutė Kristina Bliūdžiuvienė:

 

Padidėjusį tonusą mažina lėti judesiai, tai reiškia, kad jūs turėtumėte lėtu tempu maksimalia amplitude išlankstyti rankytes ir kojytes savo mažyliui, laikant rankas – vieną iš vienos sąnario pusės, kitą – iš kitos sąnario pusės.

 

Reikėtų pradėti nuo stambesnių ir eiti prie smulkesnių sąnarių, pvz. rankoje nuo peties, paskui alkūnes, ir galiausiai – riešo sąnario su pirštukais. Kad atsipalaiduotų juosmuo, sulenkite paguldyto ant nugaros vaiko keliukus link pilviuko ir labai lengvai pasiūbuokite į šonus.

 

Jegiu ketinate pati masažuoti savo mažylį, tai švelnūs glostymai ir trynimai spirale tikrai nepakenks, venkite paplekšnojimų, pažnaibymų, nes tai didintų raumenų tonusą.

 

Ar gali tėvai nuspėti, kad vaikutis įsitempęs?

 

Mamos klausimas:

Ar nešiojant mažylį ant rankų galime nuspėti, kada jis įsitempęs, ar jam padidėjęs, sumažėjęs raumenų tonusas?

 

Atsako vaikų kineziterapeutė Kristina Bliūdžiuvienė:


Tėvai gali tik įtarti, kad jų vaikučiui tonusas yra pakitęs, bet objektyviai nustatyti gali tik gydytojas – neurologas.

 

Ir visgi iš ko tėvai galėtų spręsti, kad verta sunerimti:

 

1) Jeigu vaiko raida atsilieka nuo bendraamžių, vaikas tinginiukas, greičiausia jo tonusas sumažėjęs, pvz. jei vaikutis pagal amžių jau turi išlaikyti galvytę pakeltą, tačiau to nedaro, tai vienas iš požymių, rodančių žemą raumenų tonusą. Tą galima patikrinti paguldžius vaiką ant pilvuko arba laikant vaiką už pažastų vertikalioje padėtyje ir stebint, ar galva pakelta. Tas pats kalbant apie sėdėjimą – jei vaikas neišsėdi ar sėdi susikuprojęs, tai taip pat gali rodyti žemą raumenų tonusą.

 

2) Jeigu vaiko raida lenkia bendraamžius, vaikas dirglus,  greičiausia jo tonusas padidėjęs, pvz. jei vaikutis riečiasi, tarsi darydamas tiltelį, laiko suspaudęs kumštukus, įtempęs kojų pirštukus, sunku lankstyti rankytes ir kojytes, galima įtarti, kad padidėjęs nugaros raumenų tonusas.

 

3) Gali būti ir kintantis tonusas arba padidėjęs tonusas tik vienoje kūno pusėje, tuomet vaikutis riečiasi į tą pusę, kur tonusas padidėjęs, dažniausia nemėgsta gulėti ant pilvuko, iškart verčiasi ant šono.

 

Ar tavo mažyliui buvo panašių bėdų?