Atlėpusios ausys: ar verta jas koreguoti?

Atlėpusios ausys: ar verta jas koreguoti?

01. Jun 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ką daryti su atlėpusiomis vaiko ausimis? Koreguoti ar palikti jas tokias?

Iš mamos laiško:

Mano 4 metų dukrytės ausytės labai atlėpusios – akivaizdžiai matyti. Bijau, kad mokykloje ją erzins ir šaipysis. Nuo kokio amžiaus vaikučiams atliekamos ausų koregavimo operacijos? Ar patartumėte tai daryti, jei taip – kiek kainuoja, kaip gyja ir pan.?

Konsultuoja Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos plastikos chirurgas, atliekantis estetines ir rekonstrukcines operacijas Darius Radzevičius: 

Atlėpusių ausų chirurginė korekcija yra palyginti nesudėtinga ir trumpa procedūra. Rezultatas po korekcijos matomas akimirksniu – pašalinus ausies kremzlės perteklių ar suformavus viršutinės ausies kaušelio dalies kremzlę, ausis tampa nebeatlėpusi.

Pjūvis atliekamas raukšlėje už ausies kaušelio, o žaizdai sugijus, randas būna nepastebimas.

Vaikai operuojami nuo 5-6 metų amžiaus, t.y., nuo tada, kai ausis jau būna beveik pasiekusi suaugusio žmogaus ausies dydį. Vaikams iki 9-10 metų amžiaus operacija atliekama bendrojoje nejautroje, o vyresniems vaikams ir suaugusiems – vietinėje nejautoje. Operacijos pabaigoje savaitei uždedamas tvarstis aplink galvą.

Operuojant vyresnius vaikus bei suaugusiuosius ir taikant vietinę nejautrą, t.y., nuskausminus tik operuojamą ausį, dažnai operacijos metu didelis pagalbininkas būna veidrodis, į kurį žiūrėdamas pacientas pageidauja labiau ar mažiau priglausti ausis.

Po operacijos pacientai išvyksta namo tą pačią dieną. Kokiu metų laiku operuoti, nėra jokio skirtumo – ausys vienodai gerai gyja tiek karštą vasarą, tiek šaltą žiemą.