Ašarų latakų zondavimas

Ašarų latakų zondavimas

03. May 2012, 00:00

Vos kelių mėnesių kūdikėlio viena akis nuolat šlapia. Arba traiškanoja. Tai visai rimtas signalas sunerimti – o gal tai neatsidaręs ašarų latakas?

 

Kodėl taip atsitinka?


Ašaros paprastai iš akių nuteka į nosį. Ašarų latako anga nosyje atsiveria vaikučio gimimo metu. Tačiau pasitaiko, kad kartais toji anga gimstant iškart neatsidaro ir lieka plėvelė, kuri trukdo ašaroms nutekėti į nosį. Manoma, kad ši problema kamuoja maždaug apie 20 procentų visų kūdikių.

 

Susitvarkys savaime ar ne?


Net jeigu kūdikėliui yra neatsivėręs ašarų latakas, iki vienerių metukų 90 procentų visų šią problemą turinčių kūdikių anga atsidaro savaime. Jei ji neatsidaro, reikia ją pradurti. Tai vadinama ašarų kanalų zondavimu.

 

Kaip atrodo procedūra?


Lietuvoje įprasta zonduoti anksti – 2-3 mėnesių kūdikius, net nelaukiant, kol plėvelė pati išnyks. Jei konservatyvus gydymas nepadeda, ašarų takai zonduojami. Procedūra atliekama stacionare vietinėje nejautroje, kartais skiriama raminanti žvakutė. Po zondavimo kurį laiką vaikui reikia lašinti vaistukų. Virš metų vaikams ši procedūra atliekama su  narkoze, ligoninėje.

 

Pataria gydytojas, sprendžia tėvai


Nuo infekcijos ašarų latakai užsikimšti negali, yra atvirkščiai, kai latakai užsikimšę, labai lengvai „prikimba“ infekcija. Ar reikia vaikui zondavimo, priklauso nuo to, kaip dažnai akytė dažnai pūliuoja ar smarkiai ašaroja. Ar atlikti procedūrą, sprendžia tėvai, patarus vaiką prižiūrinčiam gydytojui.

 

„Mamyčių klubo“ narių patirtis:

 

„Mano sūneliui 3,5 mėnesio, nuo pat gimimo kankinomės su akytės traiškanojimu, šeimos gydytoja patarė masažuoti vietą tarp nosytės ir akytės vidinio kampo, bet tai nepadėjo, taip pat lašinome antibiotinių vaistukų, plovėme akytę su ramunėlių nuoviru, tačiau jokių rezultatų. Tuomet apsilankėme pas okulistą, kuris pasakė, kad sūneliui yra užsikimšęs ašarų latakėlis ir patarė du kartus per dieną ryte ir vakare viena ranka prilaikant galvytę su kitos rankos antruoju pirštu stipriai du kartus spausti tą vietą tarp nosytės ir vidinio akies kampučio, taip pat plauti akytę tik su virintu vandeniu.

 

Patarimo paklausėme ir po mėnesio tokios procedūros vėl apsilankę pas okulistą išgirdome gerą žinią, kad ašarų latakėlio nebereiks zonduoti, kadangi traiškanojimas visiškai išnyko. Tad mamytėms linkiu nepasiduoti ir išbandyti įvairių būdų, gal būtent jis ir padės jūsų vaikeliui“

mamyte1111

 

„Mano sūnui zondavo vieną akytę, kai jis buvo 3 mėnesių. Tiesa, kad kuo mažesnis vaikas, tuo geriau šią procedurą atlikti. Mažiuką buvo susiautę į antklodę, kad su rankytėm netrukdytų. Aišku, man neleido žiurėti, bet procedūra tikrai trumpa. Girdėjau, kaip verkė mažutis už durų, bet vos paėmiau ant rankų, nurimo. Grįžus namo matėsi rezultatas iš karto. Jam būdavo prie štai ne tai, kad traiškanojo, o pūliavo... Būdavo, naktį pabunda valgyti, o vienos akytes neatmerkia vargšiukas, tiek užpūliavusi. Lašiukai ir masažiukai padėjo tik tam kartui, taigi, ryžausi, ir labai džiaugiuosi dabar, kad viskas gerai“

vaizdike

 

„Mums tai zondavo akytę 4 mėn., nes nuolat ašarodavo ir būdavo traiškanota. Akytę zondavusi gydytoja man pasakojo, kad, pavyzdžiui, JAV tik nuo metukų daro tą procedūrą, iki tol laukia, ir ji būna jau su narkoze. Po procedūros atsigavo greitai, aišku, verkė, nes skausminga, toji akytė truputį pakraujavo, bet vakare vaikas jau linksmas buvo. Manau, pamiršta vaikiukai tokie maži greit. Mamų neleidžia į procedūrinę, reikia laukti už durų. Baisu, aš pati verkiau, bet ką padarysi... Dabar mums 8 mėnesiai, žiūriu, kad antrai akytei kažkas negerai, lašinam vaistus, gydytoja sako, kad tai infekcija nuo slogos. Jei reiktų ir antrą zonduoti, net pagalvoti baisu...“

Grecike

 

Gal ir Tavo mažylis turi patirties su ašarų latakų nepraeinamumu? Pasidalink patirtimi.

07. May 2015, 08:55

sveikos mamytes perskaiciau jusu visu atsiliepimus.zinokit as labai bijau.Mano sunelui yra 7 men ,mus geguze guldo del akytes.Mums tai pat nuo gimimo puliavo viena akyte,kuom tik neploviau akyte ir virintu vandeniu,ir ramunelem,bet kas is to vistiek sunely kankins.siuo metu darau akytes pratimus lasinu vaistukus i akyte.

03. May 2012, 10:39

Mes taip pat turejome sia problema. Akytes puliavo,traiskanojo.. Seimos gydytoja skyre lasiuko,taciau jie nepadejo. Tada gavome siuntima pas vaiku akiu gydytoja,ten vel skyre dar stipresniu lasiuku,jie baiges,o rezultatas vis buvo tas pats. Jau gazdino ten mus tuo zondavimu..Bet gerai,kad sugalvojome kreiptis i privatu akiu kabineta,ten pasake,kad tai yra labai dazna leliuku problema,ir nieko lasinti nereikia,tik akytes valyti virintu vandenuku ir masazuoti. Ir sake,kad beveik visiems vaikams iki puses metuku praeina..Ir tikrai,nustojome lasinti ta bruda,ir visos problemos baigesi. Ir kitoms mamoms patarciau neskubet su tais zondavimais,ten klaiki procedura,kantrybes ir viskas susitvarkys😉

03. May 2012, 09:51

mums 1.6m ir vienos akytes uzsikimse latakeliai☹ 16diena gulames i ligonine☹

Krisliukas Krisliukas 03. May 2012, 09:42

mums turbūt ta pati problema, nes viena akytė nuolat traiškanoja ☹ reiks išbandyt šį rekomenduojamą pratimuką akytei..