Arbatos vaikams: kokios, kaip ir kada jas duoti

Arbatos vaikams: kokios, kaip ir kada jas duoti

16. May 2014, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Be vandens ir sulčių mamytė gali duoti vaikučiui taip pat ir vaistažolių arbatos.

Arbatos (lot. herba - žolė) lapelyje yra daugiau nei 130 įvairių naudingų žmogaus organizmui medžiagų, todėl ji gerai visiems: kūdikiams, mažiems vaikams, jaunuoliams, suaugusiesiems, senukams. Arbata ne tik gaivina (geriama karšta, šilta, drungna ar su ledu), bet ir yra pirmas, beje, natūralus vaistas sunegalavus.

Svarbu:  mažamečiams vaikams, nėščioms moterims ir maitinančioms mamoms reikėtų gerti tik silpną, nedaug pasaldintą arbatą.

Ne daugiau kaip 100–150 ml per dieną

Tiks, pavyzdžiui, ramunėlės: užpilk šaukštelį žaliavos stikline karšto vandens. Galima pasaldinti fruktoze (cukraus geriau nenaudoti).

Jeigu ramunėlių arbatą ruošiatės naudoti kaip įprastą gėrimą, pritraukti reikėtų leisti apie 15–10 minučių. Jeigu gydytojas liepė naudoti ją virškinimui gerinti – 15–20 minučių. Visas kitas arbatas (melisų, mėtų, jonažolių ir pankolių) naudoti galima tik gydytojui leidus. Šiaip ar taip, tai vaistažolės, tad gali būti ne tik naudingos, bet kartais ir žalingos.

Dirbtinai maitinamiems mažyliams arbatos galima duoti nuo 3-4 mėnesio. Perkant jas reikėtų atkreipti dėmesį į sudėtį – vaikams skirtoje arbatoje ji, atsižvelgiant į amžių (jis būna nurodytas ant pakuotės), smarkiai skiriasi.

Nors apskritai arbatos būna naudingos, duoti jų reikia atsargiai – ne daugiau kaip 100–150 ml per dieną. Visose būna gana daug angliavandenių (sacharozės, gliukozės), tad jų perteklius gali sukelti dantukų ėduonį arba alerginę reakciją, paskatinti žarnyne rūgimo procesus. Kiek ir kokių arbatų galima tavo mažyliui, pasikonsultuok su specialistu.

Juodoji ir žalioji arbata

Juodoji ir žalioji arbata - puikus vaikų mitybos produktas, tik jį reikia deramai paruošti. Svarbiausios taisyklės:

● kūdikiams ir mažamečiams vaikams reikėtų duoti labai silpnų arbatėlių: ¼ arbatinio šaukštelio arbatžolių užpilti ½ I verdančio vandens;

● kiekvieną kartą paruoškite naują, šviežią produktą;

● arbata turi būti šilta (geriamo pieno temperatūros), karštą vasaros dieną -drungna;

● arbatoje (net ir silpnoje) esantis kofeinas gali stimuliuoti vaiką, todėl prieš miegą geriau duokite ne arbatžolių, o vaistingųjų augalų ar vaisių arbatėles (erškėtrožių, čiobreliu, ramunėlių ir t.t.

Padeda numalšinti skausmą

Vėsiais arbatžolių kompresėliais galima gydyti uodų, kitų vabzdžių įgeltas kūno vietas, žaliosios arbatos kompresais - iššutimus. Tiesa: arbatžolių arbata negali pakeisti maitinimo (pieno), sulčių, vandens.

Pirmas ir bene pigiausias vaistas susirgus ar šiek tiek sunegalavus - lietuviškų augalų arbatos. Jos nepakeis, nesugydys lūžusio kaulo, tačiau padės numalšinti skausmą, nuraminti uždegimą ir pan.

Nors pats žodis „arbata“ skamba labai nekaltai, įvairių žolių koncentratai gali ne tik pagydyti, bet ir pakenkti, o jautriam kūdikio organizmui sukelti mirtiną pavojų. Todėl jei abejojate kuriuo nors močiutės receptu ar prie tvoros augančio augalo savybėmis (įvairių savybių augalai išvaizda labai panašūs vienas į kitą), geriau pasikliaukite moksline medicina, gydytojo išrašytais vaistais.

Svarbu: kūdikiams iki metų patartina ruošti vieno komponento (vieno augalo) arbatėles: kmynų, erškėtrožių vaisių, aviečių uogų ar lapų, čiobrelių, ramunėlių ir pan.

Kaip ruošti vieno komponento (augalo) arbatėles mažamečiams vaikams:

  •  1 l vandens, ½ arb. šaukštelio čiobrelių.Į pakaitintą stiklinį arbatinuką sudedami čiobreliai, užplikomi verdančiu vandeniu. Po 8-10 min. antpilas nupilamas ir prieš geriant gali būti pasaldinamas.
  • Sauja aviečių stiebelių, 1 I vandens. Aviečių stiebeliai sudedami į vandenį ir 3-4 min. paverdami. Šiek tiek ataušęs nuoviras nupilamas ir pagal skonį gali būti pasaldinamas.
  • Sauja liepžiedžių, 1 I vandens. Liepžiedžiai suberiami į pakaitintą arbatinuką ir užplikomi verdančiu vandeniu. Po 5-8 min. antpilas nupilamas ir gali būti pasaldinamas.
  • Šaukštas kmynų, 4 stiklinės vandens. Kmynai suberiami į karštą vandenį ir kelias minutes paverdami. Šiek tiek ataušusį iškošiama, gali būti pasaldinama.

Ruošiant mišinius, reikia žinoti, kad drauge galima vartoti tik tuos augalus, kurių poveikis papildo vienas kitą: dažniausiai vitaminines (profilaktines) ar gydomąsias arbatas sudaro 1 (pagrindinis) augalas ir kiti papildantys jį (sustiprinantys ar mažinantys) jo poveikį augalai.

Visuose mišinių arbatų receptuose aiškiai įvardyti augalai ir paruošimo būdas. Jei paruošimo būdas nenurodytas, arbata gaminama įprastu (kla­sikiniu) būdu: 1-1,2 arbatinio šaukštelio augalų mišinio užpilama stikline verdančio vandens, palaukiama, kol pritrauks. Geriama nukošus.

Močiučių receptai garsėja savita terminologija: „žiupsnelis“, „šlakelis“ ir pan. Žolininkės ar kaimo močiutės iš akies gali gaminti stebuklingas vitami­nines ar gydomąsias arbatas. Bet mes, paprastos vartotojos, neturėtume pasikliauti tik savo intuicija, ypač kai arbatėlės gaminamos kūdikiams, mažamečiams vaikams. Todėl geriausia pirkti vaistažolių mišinius vaistinėse: ant pakuotės rasite tikslią dozę ir paruošimo būdą. Jei močiutės arbata tikrai stebuklinga, tai žiupsnelio norma lygi ¼-1/2 arbatinio šaukštelio.

Svarbu: jei kūdikis susirgo, eksperimentuoti stipriais vaistažolių nuovirais be gydytojo leidimo griežtai draudžiama.