Ar yra veiksmingų būdų saugotis nuo erkių?

Ar yra veiksmingų būdų saugotis nuo erkių?

24. May 2013, 00:00

Turbūt veiksmingiausias būdas apsisaugoti nuo erkių – neiti ten, kur jų gali sutikti. Tačiau šis būdas atkrenta, nes tai neįmanoma.

 

Antras būdas, jau realesnis ir tikrai užtikrinantis gerą apsaugą nuo erkinio encefalito – skiepai. Jais galima skiepyti vaikus nuo vienerių metų. 

 

Tačiau jeigu šeima nėra pasiskiepijusi nuo erkinio encefalito, o dažnai būna gamtoje ir nori maksimaliai apsisaugoti, „Endemik“ gydytoja infektologė Julija Petrina pataria:

 

1.Dažnai apžiūrėkite vaiko drabužėlius ir vos pastebėję erkes ant rūbų, nurinkite jas.

 

2.Vaiko kūną kuo daugiau turi dengti rūbeliai, jis turi būti aprengtas „nuo...iki...“. Uždengtos turi būti ir kojytės, ir rankos, ir kakliukas.

 

3.Vaikščiojant miške rekomenduojama dėvėti kojines ir ilgesnio aulo batais.

 

4.Repelentai – priemonės atbaidančios erkes yra pakankamai efektyvūs, bet trumpą laiką. Manoma, kad erkės tampa atsparios kai kuriems repelentams, prisitaiko prie jų.

 

5.Venkite suprakaituoti, nes erkės užuodžia kvapą ir šilumą.

 

6. Atminkite, kad erkės gyvena ne tik miške, o visur, kur yra apie metro aukščio nenupjauta žolė, nenušienauta pieva. Yra atvejų, kai erkės įsisiurbia sėdint nupjautoje pievoje.

 

7.Jei įmanoma, reikia kuo greičiau ištraukti įsisiurbusią erkę. Tai nėra svarbu erkiniam encefalitui – tai liga, kurios virusą užkrėsta erkė perduoda su pirmu įkandimu. Užkrėstos erkės seilėse yra erkinio encefalito viruso, kuris ir perduodamas žmogui. Tačiau kalbant apie Laimo ligą - kuo ilgiau laikosi erkė įsisiurbusi, tuo didesnė tikimybė, kad liga bus perduota.

 

Pasidalinkite kitais veiksmingais apsaugos nuo erkių būdais.

25. May 2013, 11:48

jau siemet isisege i maziuka vezem traukti ☹ dabar stebiu .bet tfu tfu tyliai tyliai ,nei tynsta ta vietele, nei tempos