Ar visuomet reikia pleistro ant žaizdos?

Ar visuomet reikia pleistro ant žaizdos?

24. Jul 2013, 11:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Gumbai, nubrozdinimai, susižeidimai, "mėlynės" - be jų nė vienas judrus vaikas nepsieina vasarą. Ir tai suprantama, nes mažieji daug laiko praleidžia gryname ore, važinėja dviračiais, riedučiais, paspirtukais. Štai keletas specialisto patarimų, kai kaip elgtis, kai vaikas susižeidžia.

Pasak “Eurovaistinės“  farmakotechnikės Elvyros Ramaškienės, pirmiausia, ką reikia daryti tokioje situacijoje – nusiplauti rankas ir skubėti sutvarkyti žaizdą.

„Žaizdą reiktų išplauti dezinfekuojančiu skysčiu, pavyzdžiui, vandenilio peroksidu, o  jei jo neturite, tiks  virintas vanduo. Tada nusausinkite sterilia servetėle. Žaizdai valyti netinka spiritiniai antiseptikai, tokie kaip jodas, brilijantinė žaluma, salicilio spiritas.  Jais galima pavalyti žaizdos kraštelius, bet jokiu būdu nepilti ir netepti pačios žaizdos“ – pataria specialistė.

Atvira žaizda geriau gyja - tiesa ar mitas?

Kartais sakoma, kad atvira žaizda geriau gyja, negu užklijuota, tačiau specialistė sako, kad tai mitas.

„Netiesa, visada reikia žaizdą arba subintuoti steriliu bintu, arba steriliu pleistru. Tai reikalinga dėl to, kad neįsimestų infekcija“.  E.Ramaškienė pataria visoms vaikučius auginančioms šeimoms turėti namų vaistinėlėje vienkartinio sterilaus pleistro. Jis patogus tuo, kad atplėši apsauginę juostelę ir gali tiesiai klijuoti ant žaizdelės.

Ar padeda gysločiai?

Būna, kad mamos, prisiklausę močiučių patarimų, klijuoja prie žaizdos lapus, pavyzdžiui, nuskintą gysločio lapą ar panašiai. „Tada labai lengva užnešti į žaizdą  infekciją, kuri sukels daug problemų. Žaizda gali pradėti šlapiuoti ar pūliuoti, ir tada teks kreiptis į gydytoją“ – sako E. Ramaškienė.

Ar jau teko šią vasarą "lopyti" vaikučiams žaizdeles?

Ekspertai

Elvyra Ramaškienė

Farmakotechnikė, "Eurovaistinė"
Elvyra Ramaškienė in-vecaku-skola