Ar versti vaiką valgyti?

Ar versti vaiką valgyti?

16. Mar 2016, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Tėvai, kurių vaikučiai valgo labai mažai arba labai nenoriai košes, daržoves ir kitus reikalingus produktus ieško įvairiausių būdų, kaip įsiūlyti daugiau maisto, bet dažnai tai baigiasi be rezultato. Ar vis tiek siūlyti įkyriai, kol panorės? 

Pataria Vilniaus universiteto gastroenterologijos skyriaus vaikų ligų gydytoja Sabina Karosienė. 

Vaikas yra mažas žmogus, todėl turi teisę kaip ir suaugęs pasirinkti, kiek jis nori suvalgyti ir kiek jam galima suvalgyti.

Gydytoja patarė pirmiausia nevalgiam vaikučiui duoti tą maistą, kuris atrodo mamos požiūriu sveikas ir reikia vaikui, o tai, kas vaikui patinka, pvz. saldumynai – palikti kaip desertą.

Ką daryti, kai vaikas nevalgo košių? Pasak gydytojos, tai ne bėda - galbūt jis valgo daržoves, galbūt valgo kitus maisto produktus. Negalime spręsti vienareikšmiškai pagal save, ką vaikas turi valgyti.

Vaikas kaip ir suaugęs turi savo mėgstamus produktus, tad nereiškia, jei vaikas nevalgo vienos rūšies košės, jis nevalgys ir kitos.

Jei mes verčiame vaiką valgyti, einame tarsi prieš gamtą ir natūralius jos dėsnius. Jokiu būdu jo neverskite valgyti - tuomet jis arba persivalgys, arba atsiras atvirkštinis efektas – vaikas nebenorės valgyti ir bijos kaskart, kai prašysime nors kąsnelį paragauti.

Ekspertai

Sabina Karosienė

VUVL gastroenterologijos skyriaus vaikų ligų gydytoja
Sabina Karosienė in-vecaku-skola