Ar vaiko tėtis turi teisę?...

Ar vaiko tėtis turi teisę?...

19. Sep 2011, 07:00

Ar gali vaiko tėtis, su kuriuo mama nesusituokusi ir kartu negyvena, kontroliuoti jų keliones į užsienį?

 

Mamos klausimas:

"Mes nesame susituokę ir kartu negyvename, nors turime vaiką. Aš norėčiau gauti alimentus vaiko išlaikymui ir apriboti jo lankymą. Norėčiau paklausti, ar tėvas turi teisę kontroliuoti mano ir vaiko keliones į užsienį? Jeigu važiuotume atostogauti arba norėčiau dirbti užsienyje?

Dirbu medicinos srityje ir turiu galimybę bei pasiūlymų dirbti kitoje šalyje. Ar galima padaryti taip, kad vaiko tėvas neturėtų įtakos tolimesniems mano ir vaiko ateities sprendimams? Mes niekad kartu negyvenom ir nieko bendro neturim, tik vaiką. Vaiko tėtis bedarbis".

 

Konsultuoja teisininkas Aurimas Petrauskis

 

Laba diena,

Dėl vaiko išlaikymo, tėvo lankymo apribojimo ir vaiko gyvenamosios vietos nustatymo su Jumis, reikia kreiptis į teismą su ieškiniu.


Dėl kelionės į užsienį: Nuo 2007 m. birželio 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimas „Dėl vaiko laikinojo išvykimo į užsienio valstybes tvarkos aprašo patvirtinimo“, kuriuo supaprastinta vaikų laikinojo išvykimo iš Lietuvos tvarka. Pagrindinė naujovė, kad vaikui, išvykstančiam iš Lietuvos su vienu iš tėvų, kito iš tėvų rašytinio sutikimo nereikia.


Vieno iš tėvų raštiško sutikimo reikia tik tuo atveju, jeigu vaikas iš Lietuvos į užsienio valstybę, nepriklausiančią Šengeno erdvei, vyksta su lydinčiu asmeniu, kuris nėra vaiko tėvas ar mama, arba vaikas iš Lietuvos vyksta vienas.

 

Turi klausimų gerbiamam teisininkui? Užsuk į forumą -

http://forumas.mamyciuklubas.lt/klausk-teisininko/