Ar tepti krūtų spenelius lašiniais?

Ar tepti krūtų spenelius lašiniais?

28. May 2012, 00:00

Visos norime maitinti ilgai ir sėkmingai. Skaitome apie tai knygas, klausiame patyrusių mamų patarimų. Tačiau dažnai iš mūsų išaušta diena, kai atrodo, jog pienelio ėmė ir sumažėjo. Viena iš priežasčių gali būti sutrūkinėję krūtų speneliai. Kuo juos gydyti?

 

Konsultuoja Vaikų ligų gydytoja Rasa Katkevičienė

 

Pienas su krauju


Kartais dėl sumažėjusio mamos pieno „kalti“ būna sutrūkinėję ir skaudantys speneliai. Mamai kyla dilema:  reikia kažką daryti, ar laukti, kol praeis savaime? „Tikrai nereikia laukti, nes savaime tai kažin ar susitvarkys. Paprastai iš pradžių spenelius tik peršti, tada skauda, o vėliau jie gali sutrūkinėti, atsiranda žaizdų.

 

Pasitaiko, kad kūdikis pažindęs atsirūgsta, pasimato šviežio kraujo. Tada mamoms būna didelis šokas ir jos skuba pas gydytojus su skundais, kad „vaikas vemia su krauju“. Įtrūkinėję speneliai pasidaro skausmingi, dėl to gali sumažėti pieno, ir tai tampa labai didele problema“ – sako vaikų ligų gydytoja Rasa Katkevičienė.


Labai svarbu – tinkama poza


Jauna mama Rima „Mamyčių klubui“ prisipažino, jog ši problema jai puikiai pažįstama:

 

„Žinau, ką tai reiškia, pačiai buvo tas pats. Speneliai niekaip negijo, nors tikrai vaikiukas apžiodavo daug, tiesiog jo burnytė mažytė, ir kitaip jam, matyt, neišėjo... Išbandžiau viską: antspenius, įvairių rūšių tepaliukus, fuksino tirpalą, šaltalankių aliejų, oro vonias, su džiovintuvu padžiovindavau spenelius, tepiau juos savo pienuku, maitinau įvairiomis pozomis ir t.t...“ – atvirauja jauna mama. – „O  išsigydžiau šią problemą atradusi tinkamą maitinimo pozą. Savaitę laiko „žaidžiau“ su pientraukiu ir rankomis nusitraukinėdama, apsigydžiau spenelius, ir toliau jau maitinau pati... Maitinu iki šiol - jau 11 mėnesių“. 

 

„Valgo, net ausys linksta“


Nugraužti speneliai bene labiausiai nustebina mamas, maitinančias nebe pirmą mėnesį. Kaip čia taip – iš pradžių viskas buvo gerai, o dabar štai, kaip perkūnas iš giedro dangaus. Dažnai mamos pagalvoja, kad jei jau maitini sėkmingai keletą mėnesių, nieko blogo nutikti negali. Gydytoja Rasa Katkevičienė pataria neprarasti budrumo ir visada pasitikrinti, ar mažylis teisingai apžioja krūtį?

 

Kaip tai padaryti? Vaikų ligų gydytoja Rasa Katkevičienė: „Vaikas smakriuku turi remtis į mamos krūtį, toks lietimasis, odos prie odos kontaktas labai svarbus  geram pieno tekėjimui. Antra taisyklė – vaikutis turi apžioti bent du trečdalius krūties spenelio laukelio. Taip, kad pienuką trauktų stipriai, tarsi prisiurbtų visa burnyte prie krūties.

 

Kitas paprastas patarimas įsitikinti, ar kūdikis gerai valgo – teisingai žindant kruta mažylio ausys, neveltui sakoma: „valgo, net ausys linksta“. Taigi, kaip supratote, teisingas krūties apžiojimas yra bene svarbiausias maitinant mažylį ir išsaugant sveikus spenelius.  Jei vaikas įsikabina tik į spenelį, neapžioja rudojo laukelio, tada speneliai ir bus traumuojami.

 

Lašiniai čia nepadės


Kaip gi gydyti sutrūkusius ir skaudamus krūtų spenelius? Vaikų ligų gydytoja Rasa Katkevičienė pirmiausia pamini nieko nekainuojantį „vaistą“ – oro vonias: „Dienos metu leiskite krūtims kuo daugiau „pakvėpuoti“, pasidžiaugti oro voniomis. Pabūkite atvira krūtine, kad ir 20 minučių“ – sako specialistė. Tikrai nereikia krūtų dažnai prausti, ir jokiu būdu su muilu. „Prieš ir po maitinimo neprauskite krūtų su muilu, tai tik dar labiau sausins spenelį ir pablogins situaciją“ – sako medikė. Pasak jos, užtenka mamai ryte nusiprausti po dušu, ir nereikia į jį vaikščioti po kiekvieno maitinimo.

 

Vaikų ligų gydytoja nepataria su speneliais atlikti eksperimentų, tepant juos nežinia kuo: „Negalima spenelių tepti kuo tik sugalvojus, kartais mamos tepa aliejumi, net lašiniais... Tam reiktų naudoti specialius spenelių priežiūrai skirtus tepaliukus, kurie suminkština spenelį, saugo jį nuo pažeidimų ir lengvina gijimą. Taip, anksčiau jų nebuvo, ir mamos naudodavo ką sugalvoję, tačiau akivaizdu, kad tai ne visada padėdavo. Pirma, tai nepadės speneliui, antra, gali pakenkti vaikučiui, jei mama išteps krūtį kažkokiais jam neleistinais produktais“ – sako gydytoja Rasa Katkevičienė.

 

Užtenka lašiuko


Gydytoja pastebi, kad mamos ne visada žino, kaip spenelių priežiūrai skirtas priemones reikia naudoti. Šiuo atveju būtų galima priminti aukso taisyklę, kad reikia skaityti bet kokio vaisto instrukciją. Arba pasiteiraukite vaistininko, jis informuos, reikia ar ne nuplauti tepalą nuo spenelio prieš kitą žindymą.

 

Kiek jo  tepti? Gydytoja Rasa Katkevičienė: „Šiuo atveju tikrai negalioja taisyklė – kuo daugiau, tuo geriau. Nepadarykite klaidos, kai vienam speneliui ištepama pusė tūbelės, o vaikas po to tuo „maitinasi“ visą dieną. Užtenka ant švaraus piršto išspausti žirnio dydžio tepalo kiekį ir švelniais judesiais patepti spenelį“ – aiškina specialistė. Neskubėkite iš karto rengtis rūbų, leiskite įsigerti tepalui į spenelį bei naudokitės proga pabūti minutę, kitą atvira krūtine.

 

Šį straipsnį norisi užbaigti sūnelį auginančios mamos Tatjanos mintimi: „Kantrybės, tiktai kantrybės!” Ir priminti, kad lengviausia padėti sau (ir skaudamiems speneliams) tada, kai tik pati bėdos pradžia. Todėl pajutę pirmuosius ženklus, kad kažkas negerai, nenumokite į tai ranka.