Ar teisus antstolis?

Ar teisus antstolis?

02. Jan 2012, 08:00

Teisininkas Aurimas Petrauskis komentuoja, kokiais atvejais teisus antstolis, išieškodamas skolą.

 

Neretai sulaukiu klausimų ar antstolis teisus vykdydamas išieškojimą iš vaiko pinigų.  Todėl pažymiu, jog remiantis Lietuvos Respublikos Civilinio proceso kodekso normomis bei sprendimų vykdymo instrukcija, antstolis negali nukreipti išieškojimo į būtinus drabužius, namų apstatymo ir namų apyvokos reikmenis. Taip pat išieškojimas negali būti nukreipiamas į visus vaikų reikmenis, vieną radijo imtuvą, vienam šildymo sezonui reikalingą kurą, skolininko šeimos pragyvenimui reikalingus maisto produktus, pinigų sumą, neviršijančią

 

Vyriausybės nustatytos vienos minimaliosios mėnesinės algos (MMA), asmeninius nebrangius darbo įrankius, reikalingus skolininko profesiniam darbui, išskyrus atvejus, kai šiais įrankiais skolininkas naudojosi neteisėtam verslui.  

 

 Vykdant išieškojimą iš asmenų, su kuriais kartu gyvena nepilnamečiai vaikai, išieškojimas taip pat negali būti nukreipiamas į vienintelį televizorių ir šaldytuvą. Vykdant išieškojimą iš fizinių asmenų, kurių pagrindinis verslas - žemės ūkis, išieškojimas negali būti nukreipiamas į žiemos laikotarpiu reikalingą pašarą gyvuliams, į kuriuos nenukreipiamas išieškojimas, sėklą, reikalingą eilinei sėjai, vieną karvę, o jei jos nėra, - vieną telyčią. 

 

Pažymėtina, jog negalima išieškoti iš vaiko išlaikymui skiriamų lėšų, bei teikiamų pašalpų. Skundas dėl antstolio veiksmų ar atsisakymo juos atlikti pateikiamas antstoliui per 20 dienų nuo tos dienos, kurią skundą pateikiantis asmuo sužinojo arba turėjo sužinoti apie skundžiamo veiksmo atlikimą arba atsisakymą jį atlikti (bet ne vėliau kaip per devyniasdešimt dienų nuo skundžiamo veiksmo atlikimo). Skundą antstolis išnagrinėja per penkias darbo dienas. Jeigu antstolis patenkina skundą, jis priima patvarkymą.

 

Jeigu antstolis patvarkymu atsisako patenkinti skundą, skundas kartu su vykdomąja byla persiunčiamas apylinkės teismui, kurio veiklos teritorijoje yra antstolio kontoros buveinė. Bylą dėl antstolio ar notarinių veiksmų teismas išsprendžia nutartimi. Patenkinęs skundą, teismas antstolio veiksmą panaikina arba antstolį įpareigoja veiksmą atlikti.

 

"Mamyčių forumo" tema "Klausk teisininko" - Čia