Ar reikia kištis į vaiko vystymąsi?

Ar reikia kištis į vaiko vystymąsi?

08. Dec 2014, 12:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vaikučiai vystosi ir auga pagal savo individualų ritmą. Tačiau kaip suprasti, kad mažyliui reikia kažkaip padėti?

"Padėti reikia tuomet, jei matot, kad kūdikis stipriai atsilieka nuo aprašytos judesių raidos. Arba jei verkia atliekant kokį nors judesį, pavyzdžiui, parodo skausmą, surinka sukant koją per klubo sąnarį", - patarė vaikų kineziterapeutė Laura Sidaraitė.

Ypatingai atkreipkit dėmesį į vaiko vystymąsį, jei turėjot gimdymo traumą: vaikas buvo traukiamas su vakuumu, žnyplėm, gimdymas buvo labai ilgas.

Kilus bet kokiom abejonėm dėl vaiko raidos, pasikonsultuokit su vaikų neurologu ar ortopedu.

Ar tėvai turi žinoti, kuriam amžiaus tarpsnyje kūdikis turi išlaikyti galvytę, apsiversti ant pilvuko, ant nugarytės ir pan. O gal leisti vaikui vystytis individuliai - jis pats "nuspręs", kada ką daryti?

Tai žinoti būtų gerai visiems tėveliams, ypatingai, jei vaiko judesių vystymąsis jums neramina.

Pavyzdžiui, sulaukęs 4 mėnesių kūdikis gulėdamas ant pilvo pakelia ne tik galvą, bet jau remiasi dilbiais ar ištiestomis rankomis, gali apsiversti  nuo pilvo ant šono, nugaros. O 5 mėnesių vaikas gali pradėti šliaužioti.

Bet kokiu atveju kiekvienas vaikas vystysis individualiai, tačiau keli pratimai, masažiukai tikrai tik padeda jam greičiau išmokti vis sunkesnių judesių.

InetaBu InetaBu 08. Dec 2014, 21:37

Apie vaiko vystymąsi visada klausiu šeimos gydytojo: ar viskas laiku, ko laukti, kam ruoštis, ką pastiprinti. Taip pat turiu kelias labai geras knygas, kur pasiskaitau, nes noriu žinoti, kokia raida...