Ar reikalingas žindymo režimas kūdikiui?

Ar reikalingas žindymo režimas kūdikiui?

03. May 2012, 11:00

 

Kaip sako specialistai, naujagimis ir kūdikis pirmuosius mėnesius turėtų valgyti dažnai ir pagal poreikį. Tai būtų geriausias žindymo režimas, kurio reikėtų laikytis. Mes stebime vaiko alkio požymius ir atsiliepdami į juos, pamaitiname mažylį.

 

Pasak žindymo organizacijos "La Leche" vadovės Rimos Kurtinaitienės, naujas tyrimas parodė, kad vaikai, kurie yra maitinami pagal poreikį, jų intelelekto koeficientas yra didesnis sulaukus 14 metų nei tų vaikučių, kurie buvo maitinami pagal grafiką, t.y.vaikas buvo verčiamas laukti, kada gaus valgyti.

 

Tačiau kai kuriose sitacijose vaikams gali reikėti žindymo grafiko dėl to, kad jie miega ilgai ir nepabunda laiku pavalgyti.

 

Naujagimis turėtų valgyti ne mažiau kaip 8 valandas ar net daugiau per parą, vadinasi, kas 2-3 val. Ir jeigu kūdikis nepabunda praėjus trims valandoms nuo maitinimo, jį reikėtų žadinti.

 

O ką daryti, jeigu vaikas išmiega 3-4 valandas, nepabunda ir gerai jaučiasi?

 

Tada, specialistės teigimu, labai svarbu stebėti, ar vaikas yra sotus ir tikrai gerai auga.

 

„Naujagimis turėtų daug ir gausiai šlapintis. Jei naujagimis nuo penktos-šeštos dienos šlapinasi bent šešis kartus per parą, tuomet jis yra pasisotinęs, jam pienuko netrūksta ir gerai vystosi. Šlapimas turi būti skaidrus, neturėti kvapo, gali būti šiek tiek gelsvas. Jei naujagimis tuštinasi 2-3 kartus per parą, tuomet viskas gerai – tokiam vaikučiui galima leisti pamiegoti kartą keturias valandas jo specialiai nežadinant“, - pasakojo žindymo organizacijos vadovė.

 

4-5 valandos miego yra labai ilgas laiko tarpas. Mamos pienas suvirškinamas per dvi ar dvi su puse valandos, tad skrandyje pienuko nebėra. O naujagimiui reikia augti.

 

Kiek svarbu žindymo režimas mamai?

 

Režimas reikalingas ir pačiai mamai, kad pieno gamyba vyktų sklandžiai. Nes darant ilgas petraukas, kaip sako specialistė, lėtinama pieno gamyba, krūtų talpa nėra begalinė, tad krūtys stengiasi save apsaugoti nuo pieno pertekliaus.

 

"Kai kūdikis maitinamas dažnai, pvz. kas valandą, tai krūtys skatinamos dažnai gaminti pieną. Pirmąjį mėnesį dar nėra tikslaus pieno gamybos režimo, krūtys „mokosi“ atpažinti pagal vaiko poreikius, kiek jo reikia, tad labai svarbu išmokti krūtimis pagaminti tą pieno kiekį, kokio reikia mažyliui", - Mamyčių klubui pasakojo pašnekovė.

 

Gal trūksta pieno?

 

Jeigu mama galvoja, kad jos vaikui trūksta pieno, pirmiausia, anot R.Kurtinaitienės, reikėtų stebėti, koks yra vaiko šlapinimasis ir tuštinimasis: "Jei mama suskaičiuoja šešias prišlapintas sauskelnes ar vystyklus ir nors porą kartų pasituštinta, tuomet vaikučiui netrūksta pieno".

 

Vaikučiai gali būti neramūs ir nori žįsti krūtį dažnai dėl daugelio priežasčių, nebūtinai dėl to, kad nori valgyti.

 

Pieno spalva

 

Mamos pieno spalva keičiasi: pradžioje esanti priešpienis yra gelsvas, vėliau pienas tampa geltonas, kol galiausiai jis tampa melsvai baltas.

 

Maitinimo pradžioje pienas teka liesesnis, skirtas atsigėrimui, pabaigoje jis teka riebesnis, skirtas sočiau pavalgyti. Todėl mamoms pradžioje gali atrodyti, kad pienas panašus į drumzliną vandenuką – tai normali pirminio pieno spalva. Tik pabaigoje jis tampa ryškiai baltas.

 

"Svarbu – leisti vaikui žįsti krūtį tiek, kiek jis nori. Nes tik jis pats žino, ar yra sotus, juk paskutinieji pieno lašai yra patys riebiausi. Ir jeigu mama savo nuožiūra ištraukia krūtį iš vaiko burnytės, nes praėjo pvz. dešimt minučių ir mano, kad užteks,  kūdikis gali likti nepavalgęs, pasisotinęs tik priminiu liesesniu pienuku", - paaiškino žindymo specialistė.