Ar reikalingas fluoras vaikiškoje dantų pastoje?

Ar reikalingas fluoras vaikiškoje dantų pastoje?

16. Apr 2014, 00:23 zvirblislaura zvirblislaura

Fluoras reikalingas besiformuojantiems dantims (nes paspartina emalio formavimasi). Jis taip yra pagrindinė medžiaga, kuri leidžia išvengti dantų ėduonies. Fluoro gauname su vandeniu ir maistu. Per dideli šio elemento kiekiai veikia mūsų organizmą neigimai - kaupiasi skydliaukėje, iš kaulų išstumia kalcį. Visgi, naudojant tinkamais kiekiais, fluoras yra bene vienintelė medžiaga padedanti efektyviai užkirsti kelią kariesui.
Patarimai:
- Vaikams iki kol jie nemoka išspjauti, naudokite dantų pastą be fluoro.
- 3-7 m. vaikams rekomenduojama dantų pasta su 250-500 ppm fluoro, vyresniems nei 7 m. 1000-1100 ppm. Nors prekiaujama ir dar didesnį kiekį fluoro turinčiomis dantų pastomis, prieš vartodami tokią dantų pastą pasitarkite su odontologu, ar tai yra tikrai jums reikalinga.
- Didesni fluoro kiekiai vandenyje šiuose Lietuvos miestuose - Kretingoje, Klaipėdoje, Šilutėje, Kelmės rajone. Čia rekomenduojama rinktis dantų pastą su mažesniu fluorido kiekiu. 
- Mažesnis fluorido kiekis vandenyje - rytų ir pietryčių Lietuvoje. Čia rekomenduojama naudoti dantų pastą su didesniu fluorido kiekiu - vaikams 500 ppm, suaugusiems 1100 ppm. Fluorido koncentraciją galite pasitikrinti kai kurių geriamuoju vandeniu aprūpinančių įmonių tinklalapiuose, pvz.: http://www.vanduo.lt/vandens-kokybe,http://www.vv.lt/lt/vandens_kokybe/zemelapis.php,http://www.kaunovandenys.lt/lt/gyventojams/jusu_vanduo/kokybe/index.php
- Natūralus fluoro turintys produktai: jūros kopūstai, žalioji arbata, salotos, špinatai, žirniai, jūros gėrybės. Šių produktų vartojimas dantų neapsaugo, tačiau jei jų vartojate gausiai ir dažnai, įvertinkite, kad į organizmą jau yra patekęs didesnis fluoro kiekis.

Informacija pagal www.pagalvok.lt 

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 16. Apr 2014, 08:18

Aš prisižaidžia su ekologiškomis dantų pastomis ir iki ketverių SMiltei valiau su befluore dantų pasta. Tai viena iš priežasčių, kad tam tikrą laiką turėjome ne kartą ir ne du apsilankyti pas stomatologą. Ji iškart griežtai rekomendavo naudoti dantų pastą su 1000pm fluoro. Tokią ir naudojame iki šiol.
Eleonorai dveji, ji puikiai išspjauna, išsiskalauja ir naudoja pastą su 500 pm fluoru.
Tokia asmeninė patirtis.

16. Apr 2014, 08:14 Milanosmama

o tai su kuo valote?

16. Apr 2014, 08:14

ačiū už info 😀