Ar po nuskausminamųjų galima žindyti?

Ar po nuskausminamųjų galima žindyti?

28. May 2014, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Dovilės laiško redakcijai:

Laba diena, iškilo problema - man trauks dantį, daktarė sakė, kad neapseisiu be antibiotikų. Ar galėsiu toliau žindyti? Kaip elgtis po danties traukimo, juk vis tiek nuskausminamuosius leis. Ar jie nepateks į pienuką? Ačiū iš anksto.

Atsako ir pataria Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” autorius:

Jeigu  danties traukimas susijęs su infekcijos rizika, įprastai skiriami ir antibiotikai. Daugelis šiuolaikinių antibiotikų yra netoksiški ir prireikus jais gydomi ne tik suaugusieji, bet ir vaikai ar net naujagimiai. Taigi tokį antibiotiką parinkti galima ir kūdikį žindančiai mamytei.

Taip pat ir šiuolaikiniai nuskausminantys vaistai yra pritaikyti jų panaudojimo tikslui ir paprastai nebūna kokie nors labai toksiški. Vietiškai, t.y., šalia gydomo danties, suleistas anestetikas turi užtikrinti tik tos vietos skausmo nejautimą. Medikamento suleidžiama labai nedaug, kad toje vietoje sutilptų.

Vaisto veikimo turi pakakti, kad suleidus vieną kartą, jo veikimo pakaktų visam danties gydymo procedūros laikui, taigi, jis negreitai rezorbuojasi į kraujotaką, todėl ir po visą organizmą greitai nepasklinda, taip pat ir į krūtis, kur yra pieno liaukos.

Be to, net ir į bendrą kraujotaką patekusi vaisto dalis netrukus labai prasiskiestų vidutiniškai 5 litruose žmogaus kraujo. Net ir tos, dar daug kartų mažesnės, dalies vaistinės medžiagos molekulės su laiku irsta ir jų veikimas silpsta. Juk ir paties gydomo danties guolio, šalia kurio nuskausminančio vaisto koncentracija buvo didžiausia, nuskausminimas praeina.

Dėl visiško apsidraudraudimo galėčiau patarti daryti taip: pažindyti dukrelę prieš pat išvykimą pas odontologą, o paskui kitą kartą, praėjus bent porai valandų po vaisto vartojimo.

Tačiau ir to nereikės, nes dabar odontologai dažniausiai vietiškai naudoja injekcinius anestetikus artikaino hidrochloridą arba lidokaino hidrochloridą (kurie beveik visiškai nerezorbuojami į kraujotaką) su epinefrinu kuris, nors ir rezorbuojasi žymesne dalimi ir galėtų patekti į motinos pieną, tačiau suyra kūdikio žarnyne ir pasidaro neveiklus. Taigi, kūdikį žindyti galėsite drąsiai.

Daugiau informacijos apie žindymą ir naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir www.zindyk.lt

20140527224853-49595.jpg

Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola