Ar po kiekvieno maitinimo valyti mažylio dantukus?

Ar po kiekvieno maitinimo valyti mažylio dantukus?

05. Feb 2019, 10:35 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar reikia prižiūrėti vos išdygusį pirmąjį dantuką? Kaip geriausia tai daryti ir tinkamai prižiūrėti? Ar būtina po kiekvieno maitinimo juos nuvalyti ir pan.? Mamyčių klubą konsultuoja vaikų odontologė Aušra Grigaitienė.

Kaip teisingai valyti dantukus?

Burnos ertmės higiena rekomenduojama pradėti rūpintis dar iki išdygstant pirmiesiems dantukas. Tiesiog galima marlės gabaliuku švelniai nuvalyti dantenas ryte ir vakare.

Išdygusius pirmiesiems dantukams būtina kruopščiai juos valyti ryte ir vakare. Kol nėra išdygę krūminiai dantys, dantukus galima valyti ir marlės gabaliuku, tačiau pasirodžius krūminiams dantims, reikėtų įsigyti minkštą, maža galvute, vaikam pritaikytą dantų šepetėlį.

Dantų pastą svarbu parinkti pagal vaiko amžių, negalima naudoti suaugusiems skirtų pastų. Dantų po kiekvieno maitinimo valyti nebūtina, užtenka juos išvalyti dukart dienoje.

Ką daryti, jei vaikas nenori valytis dantų?

Vaikai dažniausiai priešinasi dantų valymui. Juos paskatinti galima pirmiausiai rodant tinkamą pavyzdį, kiekvieną kartą mamytei ar tėveliui valant dantis pasiimti vaiką kartu, pateikti tai kaip žaidimą, leisti, kad vaikas pavalytų dantis mamai ar tėčiui.

Vaikas gali pats savarankiškai valytis dantukus, taip bus ugdomas įprotis, tačiau tai jokiu būdu nėra kokybiškas dantų valymas ir po to ar prieš tai dantis privalo valyti tėvai.

Jei vaikas tam vis tiek priešinasi, reikėtų duoti suprasti, kad kitaip nebus ir bet kokiu atveju tėvai ryte ir vakare turi išvalyti dantukus, palaipsniui vaikas priešinsis vis mažiau.

Nevertėtų paklusti vaiko nenorui valyti dantų, nes tai dažniausiai atneša labai liūdnų pasekmių, o juk kiekviena mama savo vaikui nori viso ko geriausio.