Ar pakankamai gauname jodo?

Ar pakankamai gauname jodo?

06. Oct 2012, 07:00

Apie šį mineralą neretai žinome tiek, kad „reikia nuvažiuoti prie jūros ir pakvėpuoti jodo prisodrintu oru“. Tačiau to tikrai neužteks, kad mūsų organizmas jodo gautų pakankamai.

 

Jodas yra būtinas skydliaukės hormonų gamybai. Skydliaukėje yra apie 90 procentų viso į organizmą patenkančio jodo. Tačiau jo trūkumas pastebimas daugelyje pasaulio šalių, Lietuvoje irgi.

 

Iš kur mes gauname jodo?


Jodo mes gauname iš maisto, beje, daugiau augalinio, negu gyvulinio, taip pat vandens ir iš oro. Lietuvoje dirvožemyje trūksta jodo, todėl jo nepakankamai turi ir čia augančios daržovės.

 

Kas nutinka, kai jodo per mažai?


Kai skydliaukė išeikvoja jodo atsargas, ji padidėja, kad galėtų pasisavinti jodo tiesiai iš kraujo. Šį sutrikimą daugelis žmonių vadina „struma“, o dar kiti – „padidėjusiu gūžiu“. Tačiau dėl skydliaukės sutrikimų negalima kaltinti vien jodo stokos, dažnai tie sutrikimai jau būna įgimti arba paveldėti iš tėvų.

 

Kiek reikia jodo?


Nustatyta, kad suaugusiam žmogui reikia apie 150-180 mikrogramų jodo per parą, o besilaukiančiai moteriai dar daugiau – apie 200 mikrogramų per parą. Beje, jei žindote kūdikį, jodo mažylis gauna pakankamai su mamos pienu.

 

Jodas maiste


Jūros gėrybės, žuvys – yra vienas didžiausių jodo šaltinių maisto produktuose. Šiek tiek jo mažiau yra jautienoje, kiaulienoje, piene, svieste, sūryje, vištos kiaušiniuose, jogurte, avižose, duonoje.

 

Joduota druska ar jodu praturtinta duona


Gamtoje rasta druska specialia įranga praturtinama jodu. Verdant ir kepant, šio mineralo prarandama, todėl patariama druskos įberti į jau nuo ugnies nuimtą puodą su sriuba ar kitu patiekalu. Taip pat galima rasti ir kitų maisto produktų, kurie yra papildomai praturtinti jodu, pavyzdžiui, kepami tokie duonos kepiniai.

 

Ar pakanka vasarą atostogauti prie jūros?


Neretai šeimos sako, kad vasarą savaitę praleido prie jūros ir pasisėmė čia jodo atsargų visiems metams. Deja, specialistai sako, kad šiais laikais jodo koncentracija ore nepakankama net prie jūros.


Ar jūs vartojate juoduotą druską ir kitus maisto produktus, praturtintus jodu?