Ar paisote Skiepų kalendoriaus?

Ar paisote Skiepų kalendoriaus?

03. Jan 2013, 00:00

Šiais laikais vis daugiau jaunų tėvų atsisako skiepyti kūdikus pagal rekomenduojamą Skiepų kalendorių, nes nori, kad mažylis imunitetą gautų natūraliai ir pats kovotų su ligų sukėlėjais. Ar tarp jūsų draugų, artimųjų yra visiškai neskiepytų vaikų?

 

Tačiau medikai yra kitos nuomonės. Kodėl reikia skiepytis?

 

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) gydytojos epidemiologės Daivos Razmuvienės, jau per pirmąsias valandas šiame pasaulyje vaikutis gauna savo pirmąjį skiepą, o iš viso skiepų kalendoriuje – apie dvidešimt vakcinų nuo dešimties ligų.

 

Paskutinį skiepą vaikas gauna jau paauglystėje, sulaukęs 15-16 metų. D.Razmuvienė pabrėžė, jog kūdikis pirmaisiais savo gyvenimo metais dar neturi įgijęs didelio imuniteto, todėl skiepai padeda išvengti daugelio susirgimų ir jų neigiamų pasekmių.

 

Viena iš tokių ligų – rotavirusas, kurio metu karščiuojama ir vemiama, todėl gresia dehidratacija. Kūdikio organizmas greitai netenka vandens, todėl sutrinka daugelio organų veikla.

 

Rotavirusas Lietuvoje dar nėra įrašytas į nemokamų skiepų kalendorių, tačiau jis - dažniausias kūdikių žarnyno ligų sukėlėjas, plintantis itin greitai. Skiepai yra vienintelis būdas užkirsti kelią šiai ligai, nes iki šiol nėra specifinio šios ligos gydymo.

 

Kuo dažniausiai vaikai serga?

 

Bakterijos pneumokoko sukeliamų ligų sergamumas – didžiausias kūdikių ir mažų vaikų tarpe. Viena dažniausių pneumokoko sukeliamų vaikiškų ligų – ūminis vidurinės ausies uždegimas, sukeliantis didelį skausmą, linkęs kartotis ir galintis pažeisti klausą.

 

Taip pat ši bakterija gali sukelti pneumoniją (plaučių uždegimą), meningitą, sinusitą, sepsį (kraujo užkrėtimą). Užbėgti už akių galimiems kūdikių susirgimams – padeda skiepai.

 

Pasak gydytojos D.Razmuvienės, ne mažiau nei skiepai efektyvus ir būtinas yra higienos normų paisymas. Taisyklingai plauti rankas, prižiūrėti sergantį vaikelį, kuris yra viruso nešiotojas, palaikyti švarą ir tvarką namuose – pagrindinės taisyklės, kurių laikymasis sumažina riziką infekcijų plitimui.

 

O ar jūsų vaikas skiepytas pagal rekomenduojamą Skiepų kalendorių?

03. Jan 2013, 21:03

mano vaikas gavo visas vakcinas.beto musu net niekas neklause nori skiepyt ar ne,nes visi skiepai irasomi i skiepu pasa kuri reiks priduot i darzeli,o be jo nepriema.o jai ir klaustu vistiek buciau sutikus.

03. Jan 2013, 15:15

butiniausi skiepai visada 😀 niekad nepraleidziu

03. Jan 2013, 12:22

Aš skiepiju savo vaikus.

03. Jan 2013, 12:20

Kol mano mergyte nesusirgo kraujo liga,tol skiepijomes pagal kalendoriu..Na o dabar skiepai yra atideti neribotam laikui...

03. Jan 2013, 10:53

Skiepijamas pagal kalendorių, dabar tik po dvejų metgų,kai bus 6erių bus skiepas. Yra viena pažįstama, kur vaikas gavęs tik pirmus skiepukus po gimimo, o daugiau neskiepytas . . .

gintarerei gintarerei 03. Jan 2013, 10:34

maniskis irgi skiepijamas pagal skiepu kalendoriu, kito varianto net nesvarsciau, nors ir kaip man nepatinka toks vakcinu skaicius pirmaisiais mazylio menesiais ir kad sukurtos kelevalentes vakcinos, na bet geriau nera, taigi rinkausi geresne blogybe!