Ar normalu, jei mažylis nesituština kelias dienas?

Ar normalu, jei mažylis nesituština kelias dienas?

13. Nov 2015, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš mamos laiško redakcijai:

Norėčiau gauti Jūsų patarimą dėl mano 3 mėnesių sūnelio tuštinimosi. Kai sunus gimė, pirmą mėnesį neturėjom jokių problemų su tuštinimosi. Darydavo beveik po kiekvieno maitinimo, bet prasidėjus antram mėnesiui, viskas pasikeitė ir negaliu atrasti priežasties kodėl. Dabar nedaro vaikas 6 ar 7 dienas ir taip vargstam jau 2 mėnesiai.

Pirmas  4-5 dienas vaikas žvalus, energingas, svoris auga gerai, bet po tiek dienų vaikas pradeda noreti tuštintis, bet jam pačiam neišeina. Pasidaro irzlus, raitosi, matosi, kad nori pasituštinti, bet ne visada pačiam išeina, todėl tenka padeti jam padaryti, darom iš pradžių masažus, o jei nepadeda termometro galiuką kišu ir tada vaikas gali pasituštinti ir vaikas vėl žvalus, laimingas.

Be to, kai padaro būna labai daug, toks jausmas, kad turėtų padaryti bent 3 kartus. Seselė patarė lankytis pas osteopatą, nes galvoja, kad lėtas žarnynas ir todėl jis nejaučia, kada reikia tuštintis. Keletą kartų jau buvom, bet rezultatų mažai...Nežinau, ar tai yra normalu, kokius tyrimus būtų galima atlikti. Bijau, kad po to ateity nebūtų didesnių problemų.

Pamiršau pridurti, kad maitinu pati, bet į para duodu kartą pieno mišinėlio ir ji pradėjom duoti būtent nuo antro mėnesio. 

Konsultuoja Friso produktų atstovė Pabaltijo šalims, gydytoja pediatrė Irena Putnina: 

Puiku, kad kūdikį žindote. Jei kūdikis gerai priauga svorio, greičiausiai primaitinti 1 kartą pieno mišiniu nėra būtina. Nes esant mamos pieno trūkumui, primaitinti tenka žymiai dažniau.

Žindomiems kūdikiams 2-4 mėnesių amžiuje dažnai būna problemų dėl reto tuštinimosi, vidurių užsilaikymo. Mamos pienas vidurius minkština, todėl, net ir užsilaikant viduriams, dažniausiai kūdikis tuštinasi minkštai, net skystokai, geltonai. Yra įvairių teorijų, kodėl taip nutinka. Vieni teigia, kad mamos pienas labai gerai, pilnai įsisavinamas ir tiesiog mažai susidaro žarnyne atliekų tuštinimuisi.

Viena iš priežasčių taip pat gali būti kūdikio žarnyno raumenukų nebrandumas, pilvo preso silpnumas, todėl sunkiau išstumti net minkštus, skystokus vidurius. Tai aktualu, jeigu kūdikis gimė keliomis savaitėmis anksčiau ar neišnešiotas, taip pat prasidedant rachitui, kada nusilpsta kaulų raumenų sistema.

Jeigu žindomas kūdikis gerai priauga svorio, žvalus, pakankamai gerai miega, jis gali nesituštinti 3-4 dienas ir tai yra visai normalu. Būna žindomų kūdikių, kurie tuštinasi 1-2 kartus per savaitę ir jaučiasi gerai. Jei po 4-5 dienų kūdikis tampa neramus, pasipučia pilvukas, išeina daug dujų, reikėtų, kad jis pasituštintų.

Dažniau guldykite ant pilvo, taikykite pilvo masažą, kūdikių mankštą, kad stiprėtų raumenys. Jei vis tiek nesituština, skiriama klizmutė su gumine kriaušyte ir šiltu, kūno temperatūros vandeniu apie 20-50 ml. Kartais užtenka pajudinti išeinamąją angą guminės kriaušės galiuku, pateptu aliejumi, kad kiltų tuštinimosi refleksas.

Termometras griežtai draudžiamas, kad nenulūžtų jo galas ir nesužeistų mažylio išangės. Nepatartina naudoti klizmučių su vaistais, nes jos kūdikiui per stiprios, gali sukelti žarnyno spazmus.

Jeigu vis tiek tenka primaitinti pieno mišiniu, rinkitės specialų mišinį, skirtą žarnyno problemų (atpylinėjimo, vidurių užkietėjimo) dietinei korekcijai. Tokie mišiniai turi daug augalinių skaidulų, kurių dėka kūdikis tuštinasi dažniau.

Jūsų atveju, jei kūdikio retas tuštinimasis tęsis ir reikės klizmavimo, nuo 4 mėnesių reikėtų atsargiai, labai palaipsniui pradėti pratinimą prie papildomo maisto. Vidurius minkština, tuštinimąsi skatina daržovių tyrės, kai kurios kruopos (avižų, grikių), vaisių tyrelės (ypač slyvų).

Patartina rinktis produktus, papildytus prebiotikų skaidulomis. Kūdikiai, valgantys papildomą maistą, tuštinąsi žymiai dažniau ir Jūsų minėtos problemos sėkmingai išnyksta.