Ar ne per mažai priauga svorio?

Ar ne per mažai priauga svorio?

14. Nov 2011, 00:00

 

Mama Vaida rašo:

 

Laba diena. Mūsų mažylei septynios savaitės ir ji sveria 4.400 gramų, o ūgis 60 cm. Svorio nuo gimimo priaugo tik 800 gramų, o ūgio net 10 cm. Iki šiol maitinu ją savo pienuku kas 2-3 val. per dieną, o vakarais ir dažniau (pagal poreikį).

 

Naktį mažoji miega apie 6 val. ir aš jos nežadinu, kad pamaitinčiau. Dieną ji miega apie 3 val. Šiaip mažylė sveika ir guvi, tik aš nerimauju dėl jos svorio.

 

Ar per mažas svoris reiškia, kad pas mane trūksta pieno? Ar reikia mažylę pažadinti ir pamaitinti naktį? Pediatrė patarė nuo šiol vieną kartą per dieną pamaitinti mišinuku ir po savaitės pasverti. Norėčiau sužinoti ir kitų specialistų nuomonę.

 

 Komentuoja Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą Nepakeičiamas kaip motinos meilė autorius:

 

Miela Vaida, teoriškai, per kiekvieną pirmojo gyvenimo pusmečio mėnesį kūdikis turėtų priaugti ne mažiau kaip po 500 gramų, arba vidutiniškai bent po 125 gramus per savaitę. Taigi mažylės svoris per 7 savaites turėjo padidėti bent 7 x 125 = 875 gramais.

 

Tačiau daugeliui naujagimių pirmosiomis dienomis po gimdymo būna taip vadinamas „fiziologinis svorio kritimas“, kuris normaliu dar laikomas, jeigu kūdikis per pirmąją savaitę netenka iki 10 procentų gimimo svorio. Per 2 savaites gimimo svoris turi būti susigrąžintas.

 

Jeigu darytume prielaidą jog taip atsitiko ir Jūsų dukrelei, tai galime sakyti, jog ji tuos 800 gramų priaugo per 5 savaites (7 sav. – 2 sav.) ir tuomet išeina vidutiniškai po 160 gramų per savaitę ir tai yra pakankamai.  Taigi ir maisto (mamytės pieno) mergytė bent jai reikalingą minimumą gauna. Juo labiau, kad yra „sveika ir guvi“. O jeigu ji, maitinama vien iš krūties ir negaudama jokių kitų skysčių dar ir gausiai (daugiau kaip 6 kartus per parą) šlapinasi nekoncentruotu (šviesiu, neturinčiu intensyvaus kvapo) šlapimu, tai irgi būtų požymis jog mamos PIENO UŽTENKA.

 

Tačiau pagal savo dabartinį ūgį (60 cm) mergytė yra labai liekna, todėl gal ir gerai būtų, jeigu ji suvalgytų daugiau. Tačiau nerekomenduočiau pradėti girdyti mišiniu.

 

Tai galėtų sukelti naujų problemų: gautas kitoks maistas sumažintų jos apetitą ir norą žįsti, o paretėjus žindymams stabdytųsi ir naujo pieno gamyba mamos krūtyse. Todėl geriau mergytę kaip tik paskatinti žįsti dažniau ir ilgiau.

 

Naktinė 6 valandų nežindymo pertrauka yra maksimaliai ilga. Taip ilgai neprabusdami paprastai miega atokiau nuo mamos guldomi kūdikiai. Geriau guldyti šalia: tuomet kūdikis prabus praalkęs ir užuodęs pienu kvepiančią mamytę, sukrebždės jos siekdamas, o mama, tai pajutusi/išgirdusi, irgi galės vaiką nedelsdama, kol jis vėl neįmigo, greitai prisiglausti prie krūties.

 

Dažnai žįsdamas, kūdikis ir pats gaus daugiau maisto savo greitesniam augimui, ir paskatins daugiau pieno rastis mamos krūtyse. Nes motinos pieno gamyba vyksta pagal PAKLAUSOS IR PASIŪLOS DĖSNĮ. Apie jį daugiau čia: http://www.zindyk.lt