Ar marginsime šiemet kiaušinius vašku?

Ar marginsime šiemet kiaušinius vašku?

21. Mar 2012, 11:00

Iki Velykų likus mažiau kaip mėnesiui, mintys vis dažniau krypsta į šią gražią pavasario šventę. Ar marginate kiaušinius senuoju būdu – vašku? Ne? Tai gal norite išbandyti?

 

Prieš mėnesį reikia užmerkti juodalksnio žieves

 

„Mamyčių klubo“ narė Sigita (regina) sako, kad margučių dažymas bičių vašku turi gilias ir senas tradicijas. Toks marginimo būdas žinomas nuo senų senovės. Moters namuose kitokiais būdais kiaušiniai nėra marginami. “Kiek pamenu, kitaip ir nėra buvę. Šį unikalų ir be galo džiaugsmingą dažymo būdą yra perdavusios iš kartos į kartą giminės senolės. Mane mokė močiutė, mama, o aš butinai išmokysiu savo vaikus ir vaikaičius” – sako Sigita.

 

Pasak jos, jei norite vašku margintus kiaušinius dažyti natūraliais ir ekologiškais dažais, maždaug prieš mėnesį reikia vandenyje užmerkti juodalksnio žievę. Taip išeis nakties juodumo dažai, į kuriuos galėsite merkti vašku numargintus kiaušinius. Štai keletas akimirkų iš Sigitos kūrybos:

 

 

Visą Sigitos fotopasakojimą rasite čia: Margučiai su tradicijomis

 

Mokytis niekada nevėlu


Prieš Šventas Velykas ne viename mieste tautodailininkai, meno mokyklos rengia specialias pamokėles, kurių metu moko marginti kiaušinius įvairiomis technikomis. Pagaliau išsamių aprašymų galima rasti internete (ir mūsų “Mamyčių klube” taip pat).

 

Jeigu gyvenate Vilniuje, turime Jums vieną intriguojantį pasiūlymą – išmokti marginti kiaušinius vašku … prezidentūroje. Taip, kovo 25 dieną, 13 val., Prezidentūra Lietuvos žmones ir šalies svečius kviečia į visiems atvirą renginį „Velykų belaukiant...", organizuojamą kartu su Vilniaus etninės kultūros centru.


Artėjančių Velykų nuotaiką kurs rašytojai, tautodailininkai ir muzikantai. Lankytojai galės ne tik daugiau sužinoti apie Velykų tradicijas ar paklausyti lietuvių liaudies dainų, bet ir patys išmokti rišti verbas, marginti kiaušinius vašku ar žaisti senuosius lietuviškus žaidimus. Kiaušinių marginimo vašku technikos mokys tautodalininkė Laisvė Ašmonaitienė.

 

Renginys nemokamas, tačiau iki kovo 23 d. reikia registruotis telefonu 8 5 266 4073 arba el. paštu ekskursijos@prezidentas.lt ., nurodant vardą, pavardę ir asmens kodą. Atvykstant būtina su savimi turėti pasą arba kitą galiojantį asmens dokumentą.

 

Puošiame namus 

 

Jeigu norite per Šv.Velykas namuose turėti išsprogusių beržo šakelių ar sudygusios Velykų žolės, pats metas ją pasėti. Labai greitai išdygsta pipirnė, ją užtenka pasėti prieš 5-7 dienas. "Mamyčių klubo" narė Toma jau pasipuošė namus pavasario šventėms. O Jūs?

 

{fotoblog:2053}

 

 

Jei marginti nemokate, nenorite ar tingite


Jeigu dėl kažkokių priežasčių marginti vašku neketinate, gal kyla minčių margučių nusipirkti? Gal skamba ir kiek keistokai, bet realybė tokia, kad “Mamyčių klubo” forume vakar atsirado štai tokio pobūdžio skelbimas:

 

“Sveikutės, visos, kaip ir kiekvienais metais dažysiu vašku kiaušinius, tad jau dabar priimu užsakymus Vilniuje, nes jie bus dažomi penktadienį ir šeštadienį, kad būtų švieži. Juk taip norisi, kad stalas būtų pasipuošęs  senoviškai dažytais kiaušiniais“.

Tema forume

 

Kaip Jūs, ar jau jaučiate artėjančią Šventų Velykų nuotaiką?

Ar marginate kiaušinius vašku?

O ką manote apie jų pirkimą – ar tai būtų gera išeitis?

 

Padiskutuokim!

21. Mar 2012, 13:25

Tai pirma i sviesia spalva ,paskui su vasku padekoruoji ir i tamsesnius dazus,nuvalius bus dvi spalovos, Geriausiai ant balto kevalo matosi .

21. Mar 2012, 13:00

MArginu kelinti metai, kaskart vis geriau gaunasi, tik va kaip tas juodalksnis atrodo neįsivaizduoju 😃 Beto norėtųsi, ir dugiau spalvų išgauti, kaip kad kur vaškuota, įmerkus į kitus dažus, tos vietos būtų kitokos spalvos . . .

21. Mar 2012, 12:00

👍 mes irgi su vasku labai megstame marginti kiausinius, mociute moke, nuo vaikystes zinomos sios tradicijos. Svogunu laiskus jau kaupiu . Butu smagu ir juodalksnio zieves kur susirasti ,neaisku ar Norvegijoje rasciau .