Ar mano vaikas gerai girdi?

Ar mano vaikas gerai girdi?

13. Mar 2012, 00:00

Didžiuosiuose Lietuvos miestuose gimus vaikučiui jam patikrinama klausa. Netolimoje ateityje taip turėtų būti visoje Lietuvoje, nesvarbu, kokiame mieste ar miestelyje gimdysite.

 

Konsultuoja VU Vaikų ligoninės Ausų, nosies ir gerklės ligų skyriaus Klausos tyrimų poskyrio gydytoja otorinolaringologė Jekaterina Byčkova.  

 

Adomo pažintis su gydytoja


Kartu su „Mamyčių klubo“ TV laida į Vaikų klausos tyrimo poskyrį atėjo jauna mamytė su Adomėliu. Berniukui gimdymo namuose buvo atliktas klausos tyrimas, jis buvo neigiamas, tad po kurio laiko šį tyrimą reikėjo pakartoti, ir mama užrašė berniuką konsultacijai pas gydytoją J. Byčkovą.

 

 

Kaip sako gydytoja J. Byčkova, maždaug 2-3 vaikai iš tūkstančio gimsta su klausos negalia, todėl labai svarbu kuo anksčiau tą nustatyti, kad būtų galima vaikučiams efektyviai padėti. Todėl Lietuvoje planuojama visuotinė naujagimių klausos patikra, kuomet visose ligoninėse ir gimdymo namuose gimus vaikučiams bus atliekamas klausos tyrimas.

 

Pirmasis klausos tyrimas- greitas ir neskausmingas


Naujagimių ir kūdikių klausa tiriama otoakustinės emisijos metodu (OAE). Tyrimas yra labai paprastas, neskausmingas kūdikiui.

 

 

Į vaikučio ausytes įstatomi davikliai, ir į vidinę ausį siunčiamas labai nedidelis, tam tikro intensyvumo ir dažnio garsas. Jeigu ausis išsivysčiusi gerai, vaikutis girdi, jo ausyje esančios tam tikros ląstelės sureaguoja į garsą ir atgal sukelia tarsi „aidą“. Ir tą „aidą“ užfiksuoja šį tyrimą atliekantis gydytojas.

 

 

Jeigu atsakas yra, sakoma, kad tyrimas teigiamas, vaikutis girdi, nerimauti neverta. Kartais tas atsakas neužregistruojamas iš pirmo karto, ir nebūtinai dėl sutrikusios vaiko klausos. Priežasčių gali būti įvairių:

 

- vaiko ausies landa yra per siaura

- ausyje yra po gimdymo likusio sekreto, kuris trukdo

- triukšmas aplinkoje. Kai vaikutis ne miega, o būdrauja, pavyzdžiui, čiulpia, kruta, tokio triukšmo pakanka, kad tyrimas būtų neigiamas.

 

Neigiamas tyrimas dar nereiškia, kad vaikučiui sutrikusi klausa. Tai reiškia, kad šį tyrimą reiks pakartoti po kurio laiko. Kaip sako gydytoja J. Byčkova, otoakustinės emisijos tyrimas yra klausos patikros tyrimas, jis nenustato, kiek vaikutis negirdi. Jo tikslas yra atskirti neprigirdinčius vaikus nuo gerai girdinčiųjų, o vėliau, jei reikia, jiems bus atliekami kiti, jau sudėtingesni tyrimai, kurie parodys, koks vaiko klausos lygis.

 

Jeigu tyrimas teigiamas, daroma prielaidą, kad viskas gerai, jei neigiamas, jį po kiek laiko reiks pakartoti. Ir jeigu jis tada bus neigiamas, reiks atlikti išplėstinius, sudėtingesnius tyrimus.

 

Laidoje filmuotam Adomui šis pakartotinis tyrimas buvo teigiamas - abiejose ausyse užfiksuotas atsakas, vadinasi, jo vidinė ausis yra išsivysčiusi gerai. Atsisveikindama su berniuku gydytoja palinkėjo jam ir toliau augti sveikam bei laimingam.

 

 

Kitose šalyse tiriami visi naujagimiai


Daugelyje Europos šalių jau seniai veikia visuotinė  naujagimių klausos patikra, tai reiškia, kad visų naujagimių klausa ištiriama, netgi jei vaikas gimsta namuose, ateinama į namus ir patikrinama.

 

Tikslas – surasti neprigirdinčius vaikus ir anksti jiems padėti. Lietuvoje kol kas tiriami vaikučiai esantys rizikos grupėje – gimę neišnešioti, po sunkaus gimdymo, su infekcija arba kai šeimoje yra neprigirdinčiųjų. Vilniuje ir Kaune gimusieji tiriami visi. Planuojama, kad greitai visi gimę vaikučiai Lietuvoje bus tikrinami, nesvarbu, kur jie gimė.

 

Mamoms pastebėti neįmanoma


Kuo anksčiau pastebėjus vaikučio neprigirdėjimą, galima jam padėti. Gydytoja J. Byčkova sako, kad labai svarbu tai padaryti pirmaisiais gyvenimo mėnesiais, kol aktyviai vystosi smegenys, formuojasi kalbos zonos, ir jeigu vaikas neprigirdi, kalba nesiformuoja pakankamai gerai.

 

Pastebėti mamai plika akimi (be tyrimų), kad naujagimis ar kūdikis neprigirdi yra labai sunku, o dažnai ir neįmanoma. Lengviau pastebėti visišką kurtumą, o ne neprigirdėjimą, o lengvą neprigirdėjimą arba neprigirdėjimą viena ausimi be tyrimų pastebėti praktiškai neįmanoma. Gydytoja sako, kad vis dar pasitaiko, kai į konsultaciją ateina visiškai kurti 2-3 metų vaikučiai, ir tėvai to iki tol nepastebėjo.

 

Tai įdomu:

 

- Tik gimęs vaikas reaguoja tik į intensyvius garsus, parodo tai savo mimika, užsimerkdamas, atsimerkdamas, nustodamas ar pradėdamas čiulpti.

 

- Apie pusę metų, kai vaikas jau sėdi ir sukioja galvą į abi puses, tada jis reaguoja į vidutinio stiprumo garsus.

 

Ar Tavo gimusiam mažyliui ligoninėje buvo patikrinta klausa?