Ar leisti kūdikiams miegoti ant pilvo?

Ar leisti kūdikiams miegoti ant pilvo?

03. Jan 2013, 09:00

Šiuo klausimu išsiskiria tiek Mamyčių klubo mamų, tiek gydytojų nuomonės. O ką tu manai apie tokią mažylių miegojimo padėtį - ant pilvo?

 

Dorota:

Ar 4 mėnesių kūdikiui galima leisti miegoti ant pilvuko? Girdėjau, kad iki 1 metukų negalima leisti miegoti ant pilvo.

 

MK mamų patarimai:

 

Varliukas:

Man ji irgi miegodavo ant pilvoi, netgi mažesnė būdama, kai būdavo pilvo diegliai. Aišku, šalia būdavau, nes paprasčiausiai vaikas gali uždusti ir negalima po maitinimo, kai pilnas skrandukas...

 

Bigmamy:

Manau, tiesiog stebėk, jei miegodamas neužspaudžia nosytės, manau, gali miegot, man kaip tik baisoka, kai miega ant nugaros ir atpila, atrodo, kad gali paspringti, o kai ant pilvuko, jei atpila, viskas išbėga

 

Gintarerei:

Kek aš domėjausi, staigios kūdikių mirties sindromas pavojingas naujagimiams, t.y. vaikučiams iki 1 mėnesio amžiaus! Antras aspektas tas, kad vaikučiai gimsta su natūraliu refleksu pasukti galvytę į šoną, kai yra paguldomi ant pilvuko. Trečias aspektas – Iki antro mėnesio pabaigos kūdikis jau turėtų nulaikyti galvytę pakeltą. Be to, nuo 3 mėnesio kūdikiai moka sukioti galvytę į visas puses, kur jiems norisi.

 

Penktas aspektas, kuūdikiai pradeda vartytis ir kai kurie jau nuo 3 mėnesio. Šeštas aspektas, kūdikis nuo antro mėnesio jau geba pats atsigulti taip, kaip jam patogu, t.y. nuvirsta į kurį nori šoną. Maniškis pirmą mėnesį gulėjo ant abiejų šonų, vėliau nuo 2 mėnesio pradėjo gulėti ant nugaros ir iki 5 mėnesio gulėjo tik ant nugaros ir kartais ant šoniukų. Guledamas ant nugaro siukiodavo galvytę į kurią nori pusę, kartais pasiversdavo nuo vieno šoniuko ant kito.

 

Nuo 6 mėnesio, kai pradėjo vartytis drąsiai nuo nugaros ant pilvo ir nuo pilvo ant nugaros, rasdavau jį dažnai miegantį ant pilvo, nors palikdavau ant nugaros. Tokio amžiaus vaikiukai jau tikrai pakankamai stiprūs (stiprūs kaklo raumenukai, stiprūs nugaros raumenukai, stiprūs pilvo raumenukai), kad jie galėtų puikiai miegoti taip, kaip jiems norisi! Mamos, nežiūrėkime į tai taip paranojiškai, stebėkite vaikiukus, juk jie auga, stiprėja.Beje, miegojiams ant pilvo yra taisyklingiausia poza vaikų stuburui.

 

Zalswake:

Nepatariama guldyti vaikučių ant pilvo iki vienerių metų dėl tos vadinamos staigios kūdikių mirties, nes tyrimai parodė, kad dauguma tų vaikučių ir miegodavo ant pilvuko,tik nera išsiaiskinta, kodėl taip nutinka..Nebūtinai vaikiukas užsispaudžia nosytę, čia jau būtų uždusimas, o staigi kūdikių mirtis visai kas kita ir ji dažniausiai ištinka iki vienerių metukų...Mano pirmagimis irgi mėgdavo taip miegoti, bet kai tik perskaičiau šituos faktus, nebeleisdavau taip miegoti, net kai būdavau šalia...

 

Ką sako gydytojai?

 

Pasak Vilniaus m. universitetinės ligoninės Naujagimių skyriaus vedėjos, gydytojos pediatrės, med. dr. Violetos Drejerienės, jeigu vaikui patinka miegoti ant pilvo, tuomet galima jį taip paguldyti, tačiau reikia prižiūrėti ir dažniau stebėti, ar neatpylęs pieno, ar normaliai kvėpuoja.

 

Nakčiai specialiai guldyti ant pilvo gydytoja nepataria. Jeigu vaikas ramiai miega, jo vartyti taip pat nereikėtų.

 

Kada naudinga paguldyti vaikutį ant pilvo?

 

Anot pediatrės, labai naudinga mažylį paguldyti ant pilvuko prieš maitinimą.

 

"Žinoma, tokioje pozoje nepalikite mažylio vieno, visuomet būkite šalia. Taip pat labai komfortiška poza kūdikiui, kai jis yra kniūbščias. Tuomet labai gerai pasišalina susikaupusios žarnyne dujos. Kartasi kūdikis net išsituština", - pasakojo med. dr. V. Drejerienė.

 

Kniūbščio vaiko poza yra ir ant krūtinės – atsisėskite patogiai, priglauskite prie savęs kūdikį, viena ranka laikykite jo sulenktas kojytes, kita – nugarytę. Tai labai patogi ir miela poza, nes mažylio ir mamos/tėčio širdys plaka šalia, kūdikis jaučia tėvų kūno šilumą.

 

Keiskite kūdikio gulėjimo padėtis

 

Anot gydytojos, pirmųjų mėnesių kūdikėlio pozos/padėtys turi būti keičiamos. Nes visą laiką vaikutį guldant tik ant vieno šono, gali atsirasti galvytės, kaklo deformacijos, juk mažylis labai greitai auga. Vieną kartą guldykite ant vieno, kitąkart ant kito šono.

 

Kūdikio guldymas ant šono yra saugiausia padėtis po maitinimo – jeigu atpils pieną, jis ištekės, o jei vaikutis gulės ant nugaros, bus didesnis pavojus jam užspringti.

 

03. Jan 2013, 14:31

Visi patarimai pediatrės toki, kuriuos ir pati taikiau, kaskart guldydavau ant kito šoniuko, ypač nakčiai, kad gulint ant nugaros neatpiltų, ant pilvuko ir neguldžiau miegui, nes bijojau to sindromo, tik kai diegliukai buvo ant rankos nešiojau ant pilvuko, geriau būdavo, dieną tik paguldydavau ant pilvuko, kai būdraudavo, o dabar didelis jau, ir pastebėjau labai mėgsta ant pilvo miegoti.

Krisliukas Krisliukas 03. Jan 2013, 12:08

aš ir savaitės kūdikį guldžiau ant pilvuko, ir nieko blogo nemačiau, dar geriau miegodavo..absurdas, kad iki metų negalima leist miegot ant pilvo... ypač kai vaikutis turi bėdų su pilvuku, tai tik ir reikia leist jam gulėt ant pilvuko

gintarerei gintarerei 03. Jan 2013, 10:37

maniskis jau menesi, pusantro geriausiai miega tik ant pilvo, nors paguldau ant sono ar nugaros, verciasi pats ant pilvo ir jei nepavyksta supyksta ir issibudina...miega puikiai, girdziu kaip issipurpsi, jokiu problemu as nematau, nes prabudes jis pakelia galva ir pradeda mane kviesti! ir pavalgius guldau, bet sioje vietoje manau nuo kiekvieno vaiko priklauso, maniskis neatpylineja, yra labai stiprus, todel as rami del tokio miego!