Ar laikotės kokių nors prietarų augindamos mažylius?

Ar laikotės kokių nors prietarų augindamos mažylius?

18. Feb 2014, 08:54 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

„Nerodyk pirmus mėnesius kūdikio svetimiems – nužiūrės“ arba „Nerodyk pirmą pusmetį kūdikiui veidrodžio, nes kenkia“, tikriausiai, esate girdėję tokius ir panašius prietarus. Ar jie turi teisybės? Konsultuoja Marija Vaštakė, psichologė psichoterapeutė, „Invito“ vadovė

1 prietaras: „Svetimų žmonių nužiūrėjimas"

Vaikai nuo kūdikystės, kuomet žiūri į kitą žmogų, laukia emocinio atsako kito žmogaus veide. Ne visi suaugę žmonės moka pateikti tą atsaką. Tokį atsaką kūdikiui  visada pateikia mama, nes ryšys tarp mamos ir kūdikio artimas, ir žiūrėdama mama į savo kūdikį supranta neverbalinę jo kalbą.

Vaikas mato jos atsaką: kai jis šypsosi, mama irgi šypsosi, kai jis liūdi, mama irgi liūdi. Tarp mamos ir vaiko yra ryšys.

Jei į vaiką žiūri svetimas žmogus, tokio ryšio nėra. Vaikas skleidžia signalus, o kitas žmogus signalų nesupranta ir neatsako. Vaikas toliau skleidžia signalus, bet negauna atsako. Tada gali nutikti taip, kad vaikas išsigąsta ir pradeda verkti. Po tokio nutikimo vaikas gali būti jautresnis, o gali pasitaikyti, kad po to toks vaikas ims bijoti žmonių.

Taigi, gal todėl sakoma, kad kūdikių geriau nerodyti svetimiems, nes mes  nežinome, koks tai žmogus, koks jo empatijos jausmas, ar jis moka skleisti „geruosius“ signalus ir tinkamai atsakyti į neverbalinę kūdikio kalbą.  

2 prietaras: „Nerodyti veidrodžio kūdikiui"

Veidrodis yra labai naudingas vaiko vystymuisi. Matydamas veidrodyje savo atvaizdą, kūdikis mato ir savo emocijas, tada kūdikiai eksperimentuoja – nusišypso ar padaro kitą mimiką, stebėdami, kas bus veidrodyje.

Tokiu būdu tobulėja vaiko emocinė raida. Kūdikiams galima rodyti paveiksliukus su įvairių žmonių atvaizdais, pamatysime, kaip jie skirtingai reaguoja į linksmą ir piktą veidą. Tai yra, matysime, kaip kūdikiai moka skirti emocijas. Ir veidrodis namuose, ir nuotraukos su žmonių veidais skatina kūdikių emocinę raidą.

Kaip jūs vertinate prietarus auginant vaikus? Ar yra nors vienas, kuriuo tikite ir jo paisote?

Ekspertai

Marija Vaštakė

psichologė psichoterapeutė
Marija Vaštakė in-vecaku-skola
ODISEJAaa ODISEJAaa 18. Feb 2014, 10:46

seip netikiu ir nesilaikau prietaru..isgirdau toki prietara kad negalima viesinti,rodyti nuotrauku kitiems kol vaikas nekrikstytas😀 .savo mazosios nedejau niekur nuotrauku, bet ne del to prietaro ,o seip nenoriu... kas zino kad turiu tegu zino, o kitiem bus staigmena kai pasirodys ne viena o dvi sesytes😃 artimiausi ir taip mato...kiek uzauga net zmoniu nekrikstytu ir niekas nei nuziuri nei energija nusiurbia nei ka dar😃😃😃😃 jei tikesi viskuo tai taip ir nutiks tada 😉

Gerda_M Gerda_M 18. Feb 2014, 10:19

oi, kokia gera tema! Visai neseniai planavau čia apie tai rašyti... Regis, visais šitais dalykais netikiu, bet kai šį sekmadienį mama telefonu patarė mažylės SEKMADIENĮ nemaudyti, nes a la negalima vaikų maudyti tądien, tai susimąsčiau ir tiesiog maudynes tą dieną praleidau. 😀 Tai kaip čia - tikiu ar netikiu? 😀 BEJE, močiutė per nėštumą grasė, kad megzti negalima, bet, va, sveikos ir dailios abi su dukryte 😀

18. Feb 2014, 10:02

nerodyk mažyliui veidrodžio nes žvairas bus---- juokinga,bet mano močiutė neleido,kad savo mažyliui rodyčiau veidrodį.O šiaip netikiu visiškai jokiais prietarais,nei nužiūrėjimais nei kitais...