Ar kvapas gali pagydyti?

Ar kvapas gali pagydyti?

12. Jan 2013, 08:30

Kai į šeimą įsisuka virusas, imamės visų priemonių, kad neįsisirgtų visi. Specialistai sako, kad tokiu atveju gali padėti aromaterapija.

 

Konsultuoja Guoda Azguridienė, “Sveiki produktai”

 

“Geriau yra mažiau, negu daugiau”

 

Kvapas žmogų veikia visapusiškai, net jei jis apie tai ir nenutuokia. Jei mes darome inhaliaciją, tada kvapą užuodžiame stipriai, bet paprastai kvapas būna tarsi „fonas“. Kaip sako Guoda Azguridienė, jei kvapą naudojame patalpų aromatizavimui, tam, kad jis duotų naudos, nereikia persistengti ir vartoti jo per daug, kad jis erzintų ar riestų nosį. Šiuo atveju galioja taisyklė „geriau yra mažiau, negu daugiau“. Pasak pašnekovės, ypač vaikai jautrūs kvapams.

 

Ji ragina pasitikėti savo uosle: „Kvapas maiste ir kosmetikoje  yra labai svarbu, todėl mes turime pasitikėti savo uosle, spręsdami, tinka mums tas daiktas, ar ne. Aš kalbu apie natūralius kvapus. Eteriniai aliejai plačiai naudojami natūralios kosmetikos gamyboje“.

 

Kur ir kaip naudoti eterinius aliejus?

 

Bene plačiausiai naudojami trijų rūšių eteriniai aliejai: eukalipto, levandų, arbatmedžio. „Šie aliejai žinomi daugumai, ypač mamoms, auginančioms vaikus. Jie plačiai naudojame profilaktiškai, ir kaip pagalbinė priemonė vaikams apsirgus, ypač patalpoms dezinfekuoti. Taip pat jų galima įpilti į aromatinę lempą, į vonią, darant masažą ar atliekant daug kitų kosmetinių procedūrų“ – sako Guoda Azguridienė.

 

Pasak jos, kiekvienas eterinis aliejus turi priešbakterinių savybių, o trys minėtieji – arbatmedžio, levandų ir eukalipto yra patys paprasčiausi, tinkami tiems, kurie nėra įsigilinę į aromaterapijos meną. „Mes žinome eterinį levandų aliejų kaip raminantį, padedantį užmigti, tačiau jis naudingas esant aukštai temperatūrai, infekcinėms ligoms ir kosuliui“- sako pašnekovė.

 

Atsargumas gėdos nedaro

 

Kad ir kaip norėtume išbandyti įvairiausių eterinių aliejų namuose, Guoda Azguridienė pataria būti atsargiems ir naudoti juos tik tada, jei šeimoje nėra alergiškų žmonių: „Tai yra koncentruota augalo forma, todėl jei žmogus yra alergiškas, gali būti alergija ir eteriniams aliejams. Nereikia pulti naudoti  iš karto, tik atsargiai, įsitikinus, kad žmogus tam nealergiškas“.

 

Taip pat labai svarbu yra eterinių aliejų dozė. Ji turi būti tokia, kad neerzintų nė vieno šeimos nario. Kartais kvapas erzina todėl, kad yra per intensyvus, jo per daug, o kartais tiesiog nepatinka intuityviai. Aromaterapija yra tokia sritis, kai kvapą reikia rinktis intuityviai, ir tai kas patinka vienam, nebūtinai turi tikti kitam.

 

Žiemos kvapai


Guoda Azguridienė sako, kad rudenį ir žiemą namuose kvapų norisi daugiau, negu šiltuoju metų laiku: „Vasarą mes būname pripratę prie pievų, laukų kvapų, o rudenį, žiemą, kai to nėra ir mes daug laiko praleidžiame patalpose, mums eterinių aliejų norisi labiau. Žiema ir Kalėdos asocijuojasi su kvapais. Šalia minėtų trijų eterinių aliejų, yra dar citrusų kvapai, kurie gerina nuotaiką žiemą, kai trūksta šviesos. Rašoma, kad jie tonizuoja, bet tai gal labiau reiškia, kad žmogui suteikia gyvybės“.

 

Koks kvapas yra jūsų mylimiausias? O kurio tiesiog negalite pakęsti?

13. Jan 2013, 00:04

Man ir labai patinka eteriniai aliejai. kai sergame naudojame arbatmedzio, pusu ir eukalipto aliejus. Man paciai labai patinka levandu kvapas. O va citrusu kvapas man nelabai, kazkaip mane erzina.

12. Jan 2013, 16:52

o mes eterinius nauduojame 😀

12. Jan 2013, 13:28

Dabar sloguoja mano Dominykas, taigi kasdien daromes inhaliaciją su eukalipto aliejumi, be to turiu eukalipto tepaliuką, kuriuo tepames einantmiegot.