Ar jūsų vaikas moka taupyti?

Ar jūsų vaikas moka taupyti?

02. Nov 2011, 07:00

 

Kišenpinigiai – reguliariai vaikui duodami pinigai. Kaip išmokyti vaiką taupyti?

 

Lietuvos vaikų ir jaunimo centras rengia seminarus tėvams Apie LVJC seminarus, kuriuose dalyvauja ir „Mamyčių klubas“. Vieną iš seminarų, “Kišenpinigiai: kada ir kiek jų duoti vaikui” vedė LVJC lektorius Vaidas Mašidlauskas.

 

Keletas minčių apie tai, kaip mokyti vaiką taupyti.

 

Kišenpinigiai – reguliariai duodami pinigai vaikui, kuriais jis gali laisvai disponuoti. Vieni tėvai duoda vaikui pinigėlių kiekvieną dieną, kiti – skiria tam tikrą sumą kelioms dienoms ar savaitei.

 

Jau pirmą dieną po to, kai davėte vaikui kišenpinigių, pasikalbėkite su juo: ar jis išleido viską pirmą dieną, ar šiek tiek sutaupė, ką jis pirko.

 

Tėvų užduotis – kad kelioms dienoms duotus pinigus vaikas neišleistų per vieną kartą, o padarytų taip, kad sumos užtektų visam laikotarpiui.

 

Iš pradžių vertėtų duoti pinigų neilgam laikotarpiui, tarkim, keletui dienų. Jeigu pamatėte, kad vaikas sutaupė pinigėlių, ilginkite šį laikotarpį nuo kelių dienų iki savaitės.  Labai svarbu, jei vaikui pavyko sutaupyti, pagirti jį už tai.

 

Jeigu atsitiko taip, kad kelioms dienoms duotą sumą vaikas išleido per kartą, nebarkite vaiko, o sakykite: “Ką gi, šįkart ‚taip jau išėjo, bet geriau, jeigu tie pinigai būtų ne iš karto išleisti“.

 

Skatinti vaiką mokytis taupyti yra tėvų tikslas. Vaikas turi išmokti valdyti pinigus pats.

 

Lektorius atkreipė dėmesį į tai, kad būtų puikus tėvų pavyzdys, jei šie per klasės tėvų susirinkimą maždaug nuspręstų, kiek tokio amžiaus vaikams jie duos kišenpinigių ir toje klasėje laikytųsi šio susitarimo. Deja, kaip pastebėjo tėvai toks patarimas atrodo sunkiai įgyvendinamas, todėl, kad skiriasi ne tik šeimų finansinės pajamos, bet ir vertybės, pasaulėžiūra

 

Jeigu vaikas pakankamai savarankiškas, juo galima pasitikėti ir neklausinėti kas dieną apie duodamus kišenpinigius, bet laikas nuo laiko reikėtų patikrinti, kaip jam sekasi tvarkytis su pinigais. Kai per daug pasitikima vaiku, jis tampa nekontroliuojamas, ir jei kartą nusižengia vertybėms, tai lieka nepastebėta tėvų, ir vėliau tai gali pasikartoti.

 

Ar tavo vaikas moka elgtis su duodamais kišenpinigiais?

02. Nov 2011, 14:30

na dar mano vaikas mazas bet taupumo bus mokomas iskarto kai tik prades suprasti pinigu verte 👍

02. Nov 2011, 14:29

mano dukra tikrai MOKA r nėra išlaidi, kažkaip gauna litą kitą ir taupo, esu sakius, kad net mums skolino kai pirkom mašiną 😀 kažkaip neišlaidauja menkniekiams ir žino lito vertę, kartais užtenka pasakyti, kad daiktas brangus ir nepraktiškas ir ji neperka arba sako pirksiu už savo, bet kai ateina laikas mokėti, sako nebepirksiu 😃

Krisliukas Krisliukas 02. Nov 2011, 14:04

aš duodu savo antrokui kišenpinigių savaitei 5 lt, bet ne kas savaitę.. na jis nelabai moka taupyt, jei gauna dovanų iš senelių pinigų, tai tuoj ir išleidžia..tai dabar pradėjo žaisti tėčio banką, visus pinigus atidavė tėčiui.. per savaitę jo pinigėliai "paauga" 5 proc... sakė taupys dviračiui..na bus matyt 😉

02. Nov 2011, 12:03

Na maniskis tik antrokelis, dar kisentpinigiu i mokykla neduodu, bet gauna pinigeliu is seneliu, dedu, tetu, bet jis i mane atsigimes tikras kiaule taupykle 😃 jau dabar yra kiek susitaupes, kiti suauge tiek nesusitaupo, bet jo kaip mano problema susitaupome, o paskui tuos pinigus sunku leisti, jis tai to uzsinori, bet po to persigalvoja 😀)

02. Nov 2011, 08:48

Na pas mus taip,i mokykla pinigu nereikia,kadangi uz pietus mes pavedimu mokam.I parde nevazyneja vieni,smulkmenu,skanestu namie yra.Duodu 1 eur i savaite,bet savaitgali jei buvo geri,jei ne suma mazeja.Bet kiek maciau dedasi i taupykle.