Ar iškart skubate pas mažylį, jam pravirkus? Psichologės patarimai

Ar iškart skubate pas mažylį, jam pravirkus? Psichologės patarimai

22. Feb 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ką darote, kai jūsų mažylis pravirksta? Viena teorija teigia, jog pas vaiką reikėtų neiti tol, kol pats nusiramins. Kita gi sako, jog, jei norime, kad mūsų mažylis augtų laimingas ir sveikas, turime jam kurti saugią aplinką, saugų ryšį.

Mylinčios mamos ir tėčio širdys sudreba vos išgirdusios mažylio verksmą. Dažnai ar rečiau verkia kūdikis, priklauso nuo daugybės priežasčių ir aplinkybių. Bet klausimas – ar skubate pas jį, jam pravirkus?

"Dar būdamas įsčiose kūdikis duoda signalus mamai. Mama jam suteikia pradines žinias apie pasaulį per savo emocijas. Lygiai tas pats vyksta, kai kūdikis gimsta. Vaikas vystosi iki 12 metų. Augant vaikučiui vystosi prieraišumas. Ir tie tėvai, kurie nebėga pas verkiantį kūdikį ir nežino, ko jam reikia tuo metu, tarsi nusiunčia vaikui žinutę: tu esi atsidūręs pilname pavojuje pasaulyje, tu pats būk atsakingas už save šioje žemėje", - Mamyčių klubui pasakojo psichologė psichoterapeutė Roma Grumulaitienė.

Kai kurie tėvai mano, jei bėgs pas vaiką, kuris verkia, jis išaugs išlepęs, nuolat prašys dėmesio ir pats savarankiškai nieko nepasieks. Tačiau pasak psichologės, tokie tėveliai daro esminę klaidą vaikų auklėjime.

"Būtent tėvų tikslas turėtų būti eiti pas savo vaikiuką, paimti jį ant rankų ir nuraminti bei suteikti jam tuo metu tai, ko jam labiausiai tuo metu trūksta – gal jis alkanas, o gal šlapias ir pan.", - patarė psichologė.

Kalbant apie saugųjį prieraišumą, vaikas jaučia, kad tėvai jam bus pasiekiami ir tai bus patikimas atramos šaltinis tada, kai jam labiausiai reikia. Užtikrindamas jam saugų prieraišumą tėtis ar mama leidžia vaikui pažinti ir tyrinėti aplinką.

Ar jūs iškart skubate pas verkiantį mažylį?