Ar iš vaiko reikalaujame ne per daug?

Ar iš vaiko reikalaujame ne per daug?

28. Aug 2012, 08:00

Kas nutinka, kai vaikui keliami neadekvačiai aukšti reikalavimai?

 

Konsultuoja psichologė psichoterapeutė Rūta Bačiulytė

 

Ar visada mūsų norai pamatuoti?


Skaityti nuo penkerių, stoti į muzikos mokyklą – nuo šešerių, po darželio lankyti keletą būrelių, kurie įvairiapusiškai lavintų mažylį. Arba: lankyti baleto pamokas ir tapti balerina, nes taip norėjo mama, bet augant mažame miestelyje ji neturėjo galimybių. Turbūt ir jums pažįstama tokia situacija, kai vaikui keliami neadekvačiai aukšti reikalavimai. Tai gali būti viena iš agresyvaus vaiko elgesio priežasčių.

 

Psichologė psichoterapeutė Rūta Bačiulytė: „Kaip bebūtų, ne visi vaikai vienodai iš prigimties yra gabūs, bet visi tėvai nori gabių vaikai. Išmokti priimti vaiką toks, koks jis yra, yra didelis menas. Tam reikia atsigręžti į vaiką, koks jis yra, realiai, o ne per savo fantazijų ir svajonių prizmę.

 

Tačiau, deja, realybė yra tokia, kad dauguma tėvų nori gabių vaikų. Tačiau yra vaikų, turinčių ribotas galimybes, arba kai kurie vaikai turi negalią. Pasitaiko, kad tėvai tai tarsi ignoruoja ir kelia didelius reikalavimus. Kiekvienas vaikas nori būti mylimas tėvų, ir iš to noro būti mylimam stengiasi kiek įmanoma labiau atitikti tėvų lūkesčius. Bet jei jis jų fiziškai negali atitikti, vaiko viduje kyla didelė vidinė įtampa, tai gali pasireikšti agresyviu elgesiu“.

 

Psichologė psichoterapeutė prisiminė vieną atvejį, kai vienam mielam vaikui buvo keliami neadekvačiai dideli reikalavimai. Po kiek laiko jis ėmė elgtis agresyviai, taip atkreipdamas tėvų dėmesį į save, kad jam per sunku. Tačiau tėvai to nepastebėjo. Ši situacija baigėsi itin skaudžiai. Rezultatas – vaikas iš bendrojo  ugdymo įstaigos dėl savo netinkamo elgesio buvo perkeltas į specializuotą įstaigą.

 

Gal ir Jūs savo aplinkoje žinote atvejų, kai iš vaiko buvo reikalaujama per daug? Kaip jis reagavo į tai?