Ar įmanoma suderinti darželio lankymą su sauskelnių atsisakymu? Psichologės patarimas

Ar įmanoma suderinti darželio lankymą su sauskelnių atsisakymu? Psichologės patarimas

24. Jul 2014, 15:20 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dukrytės Pratinimosi prie puoduko dienoraštį rašanti Aušra-austeda džiaugiasi puikiais rezultatais, tačiau baiginėjantis projektui iškilo šokių tokių neaiškumų.

Iš Aušros laiško:

Manau, kad jau galiu sakyti, jog pripratome prie puoduko, nes sauskelnes dėvime tik miego metu arba rimtesnėje kelionėje. Namie būname su kelnaitėmis. Žinoma, avarijų kartais pasitaiko, bet jos labai retos. Šiuo metu atostogaujame, tad viskas kaip ir tvarkoje, bet neužilgo po atostogų atidarys darželį ir mes tęsime pratinimąsi prie jo. Beje, prieš atostogas mums darželyje sekėsi nelengvai, tik prieš pat atostogas apsipratome, o dabar ta pertrauka nežinau, ar į naudą išeis. Taigi, manau, kad streso vėl bus nemažai, taigi galimas variantas, kad regresuosime ir puoduko srityje. 

Vis pamąstau apie darželį ir man iškilo toks klausimas. Kai po atostogų grįšime į darželį, ar dukrytei dėti sauskelnes būnant jame, ar vesti su kelnaitėmis? Prieš atostogas darželyje būdavome su sauskelnėmis, bet dar nebuvome tiek pažengę puoduko srityje. Namie jau kartais pasiprašydavo ant puoduko, o darželyje visai neprašydavo ir net neidavo, jei dukrytei siūlydavo. Patogumo sumetimais (tiek vaikui, tiek auklėtojoms), gal būtų lengviau su sauskelnėmis, bent pradžiai. Bet vėl galvoju, kad tada tarsi pati užprogramuoju vaiką regresui. Iš kitos pusės, darželis - kol kas nėra ta aplinka, kur vaikas jaučiasi saugiai ir laisvai, taigi sauskelnės būtų šioks toks palengvinimas. 

Labai lauksiu patarimo, kaip mums elgtis. Iš anksto dėkoju. 

Pakomentuoti šią situaciją paprašėme psichologės Sonatos Vizgaudienės (www.tevystespsichologija.lt)

Mažiems vaikučiams gyvenimo naujovės, aišku, kelia daug streso. O ypač dideli pasikeitimai. Jūsų dukrelės atveju sutapo netgi du labai sunkūs uždaviniai – pradėjote mokytis atsisakyti sauskelnių ir lankyti darželį.

Paprastai rekomenduojama tokių dviejų rimtų pasikeitimų nedaryti panašiu metu. Geriausia priprasti prie vieno dalyko, pavyzdžiui, darželio, ir tik tada pradėti mokytis sėsti ant puoduko. Bet ne visada tai sekasi suderinti. Tada kyla daugiau keblumų, nes vaikučiui per sunku susidoroti su keliomis naujomis užduotimis, keliančiomis nerimą ir psichologinę įtampą bei reikalauja ypatingų pastangų.

Pratinantis prie bet kokių naujovių ar įvedant naujas taisykles, labai svarbus nuoseklumas. Pratinantis prie puoduko nuoseklumas ypač reikalingas, nes mažylis turi suprasti, kad nuo šiol dieną sauskelnių nebedėvės, ir po truputį išmokti kontroliuoti savo tuštinimosi poreikius. Jei mokymasis nėra nuoseklus, vaikučiui pasidaro sunku sekti savo padėtį (ar jis yra su sauskelnėmis, ar be jų), todėl mokymosi procesas gerokai užtrunka ir kelia neigiamus jausmus tiek vaikui, tiek tėvams.

Todėl Jums vertėtų pabandyti vesti dukrytę į darželį be sauskelnių, ypač, jei manote, kad gerokai pažengėte ir „avarijų“ pasitaiko retai. Vadinasi, mergaitė jau turi įgūdžius kontroliuoti save, taip turėtų elgtis ir darželyje.

Tik pradėjus vėl lankyti darželį „puoduko nesėkmių“ gali pasitaikyti dažniau, bet svarbu jų nesureikšminti, nepykti ant dukrelės ir jos turėtų pakankamai greitai susitvarkyti. 

Sėkmės. 

Ekspertai

Sonata Vizgaudienė

Psichologė, www.tevystespsichologija.lt
Sonata Vizgaudienė in-vecaku-skola