Ar galima mažyliams iki metų manų košės?

Ar galima mažyliams iki metų manų košės?

09. Oct 2015, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

"Ar galima dukrytei, kuriai nėra metukų, duoti manų košės, išvirtos karvės piene? Jei taip - kokį kiekį? - kausia viena mama laiške.

Pasak pediatrų, mažyliams iki metukų amžiaus nerekomenduojama vartoti karvės pieno, nes jis gali tapti potencialiu alergenu.

Gali būti, kad pirmomis dienomis vaikučiui ir nebus alerginės reakcijos, geriant karvės pieną, tačiau ji gali atsirasti gerokai vėliau arba vaikutis gali pajusti diskomfortą – pilvuko pūtimą, viduriavimą, vidurių užkietėjimą.

Kalbant apie manų košę, pediatrai jos nerekomenduoja duoti kaip pirmosios košės vaiko racione. Kodėl?

-Pirma, mažylio organizmas pirmiausia turi priprasti prie produktų, turinčių mažiausiai gliuteno.

-Antra, manų košė nėra vertinga naudingomis medžiagomis ir vitaminais, ją galima duoti tik tiems mažyliams, kurie labai silpnai priauga svorio.

Jei labai nori išvirti manų košę savo mažyliui, specialistai pataria ją virti vandenyje, o prieš maitinimą ją pabalinti mamos pienu, jei yra galimybė.

Mamyčių klubas primena, kad pieno mišinukai – tai ne tik priemonė pamaitinti mažylį, juose yra naudingų vitaminų, sumažintas baltymų ir riebiųjų rūgščių kiekis, kurių reikia smegenų ir regos vystymuisi, taip pat mišinyje yra nukleotidų, taip reikalingų vaiko imuninei sistemai.

Tačiau, žinoma, jei tik yra galmybė, geriausias kūdikio maistas - mamos pienas.