Ar galima mamos pieną pakeisti karvės ar ožkos pienu?

Ar galima mamos pieną pakeisti karvės ar ožkos pienu?

07. Apr 2014, 09:53 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos laiško:

Noriu 8 mėnesių dukrytei nutraukti maitinimą, bet galvoju, kuo pakeisti pienelį? Mišinukų dukrytei niekaip neįsiūlau... Ar bandyti jų daugiau rūšių ar galima virinti natūralų karvės ar ožkos pieną?

Žindančioms ir besilaukiančioms mamoms atsako ir pataria Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos Kūdikio žindymas. Nepakeičiamas kaip motinos meilė autorius.

Kaip geriausia maitinti kūdikį, kai jam sueina aštuoni mėnesiai?

Tokio amžiaus vaikai jau būna daug pažengę savo psichomotorinio (proto ir judesių) vystymosi keliu. Dauguma nuo vidutiniškai šešių mėnesių jau moka sėdėti, sugeba ranka paimti daiktus ir... įsidėti sau į burną. Taigi jie ne tik geria/žinda skystą maistą – pieną, bet jau ir valgo tirštą/kietą papildomą maistą: obuolį, bananą, duoną, košę... Tačiau tas papildomo maisto valgymas prasideda nuo trupučio, labai palaipsniui gausėja ir įvairėja. O pagrindinis maistas vis dar yra MOTINOS PIENAS.

Pačios gamtos sukurtas ir per tūkstantmečius tobulintas, motinos pienas kūdikiui yra lengviausiai virškinamas maistas ir jo medžiagos geriausiai įsisavinamos. Tai gerai, nes kūdikio virškinimo sistema bręsta ir stiprėja pamažu. Taip pat pamažu vystosi ir savieji kūdikio  apsaugos nuo infekcinių ligų sukėlėjų pajėgumai. O motinos pienas, kaip žinia, yra ne tik geriausias  maistas, bet ir „vaistas“, saugantis kūdikį ypatingomis medžiagomis, kurias mama į pieną pasiunčia priklausomai nuo jos su vaiku aplinkoje atsirandančių bakterijų ir virusų.

Be to, motinos pienas atneša kūdikiui ir gyvų ląstelių, galinčių naikinti ligų sukėlėjus. Neveltui jis dar vadinamas „baltuoju krauju“. Nieko panašaus neturi ir niekada neturės net ir patys brangiausi ir moderniausi mišiniukų milteliai.

Karvės pienas kelia daug vargo kūdikio žarnynui

Natūralus karvės pienas yra gamtos paskirtas veršiuko maistas ir nuo moters pieno skiriasi taip pat labai, kaip moteris skiriasi nuo karvės. Karvės piene yra kitokios mineralinių medžiagų proporcijos, gerokai trūksta pieno cukraus laktozės, kuri yra pagrindinis augančio homo sapiens – protingojo žmogaus smegenų maistas, ir yra net keturis kartus daugiau, negu pagal gamtos programą kūdikiui reikia ir jis gali įsisavinti, baltymų. Pertekliniai karvės pieno baltymai, tarp kurių diduma yra sunkiai virškinamas kazeinas, kelia daug vargo kūdikio žarnynui, kepenims ir inkstams.

Motinos piene vyrauja lengvai įsisavinami vandenyje tirpūs albuminai, kurių net ir virškinti nebereikia. Karvės piene taip pat yra šiek tiek albuminų, tačiau jie skiriasi kokybiškai. Todėl tarp priežasčių, kodėl kūdikiams netinka natūralus karvės pienas, neretai būna ir tai, jog daugelis naujagimių ir kūdikių yra ar gali tapti alergiški - liguistai jautrūs – žmogui biologiškai svetimiems karvės pieno baltymams. Komerciniuose mišiniuose dalis tų rūšiai specifiškų baltymų molekulių kaitinant  suardomos, todėl jais maitinant būna mažesnė alergijos pasireiškimo rizika.

Ožkos pienas savo sudėtimi panašesnis į moters pieną

Ožkos pienas savo sudėtimi nėra esmingai panašesnis į moters pieną, negu karvės pienas. Natūralu, nes ožka ir ožiukas  taip pat  yra labai nepanašūs į moterį ir jos kūdikį. Tačiau ožka kažkiek skiriasi ir nuo karvės, taigi ir ožkos pienas skiriasi nuo karvės pieno. Teoriškai galima tokia stebuklinga aplinkybė, jog kažkuris rūšiai specifiškiems karvės pieno baltymams alergiškas kūdikis gali būti nealergiškas rūšiai specifiškiems ožkos pieno baltymams…

Gamta idealiai priderino kiekvieną motiną su jos pienu prie jos kūdikio. Niekas negali be didesnės ar mažesnės skriaudos kūdikiui pakeisti nei motinos pieno, nei žindymu teikamo betarpiško motinos artumo, kuris mažam vaikui yra ne mažiau svarbus kaip saugumo ir meilės garantas. O ir pati mama daug laimi, nes ir statistiškai  įrodyta , jog ilgas žindymas reikšmingai sumažina moterų riziką susirgti krūties vėžiu ir osteoporoze.

Pasaulinė Sveikatos Organizacija, remdamasi žmonijos patirtimi ir moksliniais tyrimais iš įvairiausių šalių, rekomenduoja kūdikius iki vidutiniškai šešių mėnesių tik žindyti, taigi maitinti tik motinos pienu. Nuo to amžiaus pradedama duoti ir papildomo tiršto/kieto maisto, tačiau motinos pienas vis tiek išlieka pagrindiniu kūdikio maistu, o žindymas svarbiausiu maitinimo būdu iki pat pirmųjų metų pabaigos. Todėl mamai legvabūdiškai panorėjus visiškai nujunkyti vos aštuonių mėnesių dukrytę ar sūnelį būtų labai labai NESĄŽININGA.

Daugiau informacijos apie žindymą ir naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir www.zindyk.lt

20131204091350-81662.jpg

 

Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola
gintarerei gintarerei 07. Apr 2014, 19:20 utopija

na krastutinumu niekur nebuna, turbut pienas tuomet butu paskelbtas nuodingu 😃 bet man argumentas, kad va mociutes mamos dave ir mes uzaugom, visai nesvarus. Sutinku, kad racionas turi buti visavertis, visu maisto produktu reikia ir su saiku, bet karves pienas negali buti analogas MP ta ir norejau paaiskinti ir dar pridejau, kodel jo reikia vaikui kuo veliau ir tikrai nedideliais kiekiais.

07. Apr 2014, 17:32

Dėl tų mūsų mamos, močiutės, tėčiai ir seneliai visi išretėjusiais kaulais, sugedusiais dantim ir varginami uždegimų 😃 Jei sakoma, kad atsiliepia suaugus, tuomet reik iš savo artimųjų žinot bent kelis atvejus, kad kaltas pienas 😀 Sorry, už sarkazmą, bet . . . Sutinku, kad geriau mišinuką duoti, anksčiau nors buvau griežtai už sintetikos nevartojimą, bet jei jau mama pieno neturi tai bent pradžioj tuomet geriau apsisaugoti ir duoti mišinį, bet ūgtelėjusiam mažiukui tai tikrai reikia pažindinti su pienuku, juk pereina prie suaugusių raciono, tad visiškai neduoti - ir gali išaukti tą alergiją ateitį.

07. Apr 2014, 14:50

Pieno mišinukas kūdikiui nemanau, kad yra tokia baisi sintetika. Bet karvės pienas yra didesnė blogybė, nei pieno mišinukas. O ką daryt jei mama neturi savo? aš jau geriau nuperku gero mišinuko, nei duodu karvės ar kokios ožkos pieno iš kurių ateityje gali atsirasti daug problemų. Ir aplamai daktarė patarė kuo mažiau vartoti pieno, nes jis mūša krauja. Daugiausiai vieną stiklinę per parą rekomondavo išgerti.

gintarerei gintarerei 07. Apr 2014, 13:19 Ingaa

😃 kazkur diskutavau jau sia tema. Is tikro aciu dievui kad informacijos dabar daug ta tema ir kai mociutei papasakoju apie tai sako, o ka mes zinojome apie tai. Turi karves tik pieno kaime ir duodi vaikams, o ka daryti. Dar sake, va kodel man po pieno isgerimo taip stoja skrandis. Dabar isvis pieno produktu negali mociutes vartoti, nors neseniai dar karve turejo.
Beje jei nenori sintetikos ir jei turi savo pieno, reiketu pakenteti ir duoti jo. Jei neturi, va tada dilema, bet as vistiek net jei ir nebutu alergiskas, rinksciausi misini, ta ir darau dabar. CIa jau turi kazka aukoti. Nes karves pienas visai nera tai kas mamos pienas, tai negali pakeisti. Turetum juk pakeisti analogu. Kas kas naturalus, ne sintetinis, bet tai jau nebus MP pakaitalas.

07. Apr 2014, 13:06 gintarerei

kaip visada ilgai ir išsamiai 😀 jaivaikas elergiškai tai ir duodi mišinio.o jai nenori sintetikos tai duodi piena.o kas belieka? vandenuku nemaitinsi

gintarerei gintarerei 07. Apr 2014, 12:33

sutinku su tuo, kad maitinimas yra pacios mamos pasirinkimas, bet nereiketu neigti informacijos. Jei karves pienas nera gerai, tai ir nera gerai, jis netampa geriu vien todel kad ji duodate savo vaikui. Labai gerai, kad vaikas toleruoja, tik tikrai nezinia, kaip uzaugus pienos vartojimas kudikysteje atsilieps. Kiek pati domejausi karves pienu zmogaus organizme, galiu trumpai nupasakoti, kad pienas rūgština ogranizmą, nes mūsų kūne esantys fermentai negali pilnai suvirškinti, apdoroti visų piene esančių medžiagų, tuomet paima iš paties organizmo medžiagas (kalcį!) tam, kad atstatytų balansą (nenupasakosiu to vykstančio proceso), galiausiai prieinama prie to, kad ima retėti kaulai, gesti ir kristi dantys, atsiranda uždegiminiai procesai ir t.t. Kūdikiai tų fermentų neturi, vėliau, paaugę turi, gali virškinti pieno prod., bet galiausiai fermentų mažėja, kol galiausiai suaugusieji jų nebeturi ir pradeda lysti bėdos. Pirmiausia turite atsakyti kodel maitinate MP/ misiniu vaika? del kokiu priezasciu? Jei del to kad reikia ir nezinote tiksliai kodel tai galit duoti kad ir arbatos, nebus jokio skirtumo, bet jei norit MP analogo tai karves pienas tuo analogu niekada nebus, tai bus kaip dar viensas raciono produktas, kaip visi kiti, tik dar be to nelabai naudingas mazyciui vaikuciui. Kuo naudingas karves pienas pasakykite? Kalciu? Tai mitas. Kai kuriuiose maisto produktuose zymiai daugiau kalcio nei piene, pvz 2 stiklinese morku sulciu, kalcio tiek kiek 1 stiklineje pieno. O dar zinant kad pieno virskinimui pats organizmas pasiima kalci, suprantu kad nauda didesne neduodant karves pieno nei ji duodant. Sutinku su tuo, kad MP geriausia bet jei pieno neturima, nenorima maitinti, manau tik adaptuotas misinys yra to pakaitalas, nors ir sintetinis. Tai yra lygybe. Bijant sintetikos ir vietoj MP duoti karves piena, cia tas pats kaip vieno kazko trukuma pakeisti visai su tuo nesusijusiu dalyku, vien todel kad reikia vartoti kazka kas vadinasi pienu 😀 As be pykcio, bet pati kai pradejau dometis karves pienu supratau ko mano organizamas jo taip netoleruoja, o vaikas alergiskas.

07. Apr 2014, 11:23

na as irgi nusiteikus ilgai maitinti bet ka gali zinoti kaip ten bus...

07. Apr 2014, 11:13

Pirmąjį maitinau iki 10 mėn. kažkur, vėliau daviau karvės pieno - skiesto, virinto, viriau jo pagrindu košes. Jokių problemų neturėjom - nei alergijų, nei vėlesnių pasekmių. Tik gana ilgai virinau pieną. Parduotuvės - nei pusės tiek neturi kiek naminis. Na, o dabar nusiteikus maitinti bent iki metų, o vėliau greičiausiai teks rinktis mišinuką.

07. Apr 2014, 10:53

Esu girdėjus kad iki 2 metų išvis negalima duoti karvės, ožkos pieno nes gali atsirasti alergija. O ir naminis pienas neskanus per riebus todėl mes tokių dalykų nedavėm ir tuom džiaugiuos. nuo 1 iki 2 metų gėrėm "milupa" pieno mišinį nes daktarė pasiulė. ir vaikas gėrė kuo puikiausiai todėl neturėjom jokių problemų. 😀

ODISEJAaa ODISEJAaa 07. Apr 2014, 10:44

Mes gerem misinuka nes nemaitinau pati. Paskui kaves piena visada,tiek viena tiek kita mergaite,mazoji geria kasdien,o viresnioji jau reciau. 😀 teta savo vaikus augino su ozkos pienu,nes jas augino pati. Svarbu kad gertu piena okieno bus cia rinktis patiems. Nuo 4menesiu mes geriam jau...😀 🌷🌷

07. Apr 2014, 10:13

I mamytes klausyma ka geriau duot vaikuciui karves/oskos piena ar misinuka- atsake kad butu nesazininga ir reik maitint iki metu.as manau cia mamai reikia sprest o ne kazkam kitam.tai likau nesupratus ka jai geriau duot