Ar galima kūdikiui ožkos pieno?

Ar galima kūdikiui ožkos pieno?

10. Jan 2013, 07:00

Lijanos sūneliui Augustui - mėnuo. Kadangi mamos pieno nelabai pasigamina, Lijana galvoja duoti ožkos pieno. Ar galima?

 

Lijanos laiškas:

 

Laba diena, jus patrukdė mažojo Augustuko mama. Mums mėnuo, per dieną mano pieno nelabai pasigamina, galvoju duoti ožkos pieno. Tikiuosi, galima? Ačiū už patarimus.

 

Labai panašų klausimą, tik tuomet vaikučiui buvo du mėnesiai, mes buvome gavę prieš pusmetį. Primename, ką tąkart mums atsakė specialistai:

 

Atsako Všį "Pradžių pradžia" žindymo konsultantė, mama Jūratė:

 

Žmogaus mažyliui geriausias jo mamos pienas. Mūsų pieno sudėtis (angliavandenių/baltymų/riebalų santykis, mikroelementai, vitaminai) pritaikyta mūsų nesubrendusioms kūdikių organizmų sistemoms.

 

Jis tobulas, turint omeny ir tai, kad sudėtis keičiasi pagal vaikučio poreikį ir amžių - kuris kitas pienas tą galėtų padaryti? Jei nutartum nežindyti vaikelio, apie pakaitinį pieną turėtum pasikonsultuoti su vaikutį prižiūrinčiu gydytoju.

 

Atsako Všį "Pradžių pradžia" žindymo konsultantė, mama Oksana:

 

Skubame Jus nuraminti, jog jei žindysite vaikelį tik pagal jo poreikį (o ne pagal valandas, grafikus ir pan.), iki 6 mėnesių neduosite nieko kito (buteliukų, čiulptukų, vandenuko, arbatėlių ir t.t.), o tik krūtį, Jūs turėsite pienelio tiek, kiek reikės Jūsų vaikučiui ir abu džiaugsitės šiuo gražiu periodu.

 

Ožkos, kaip ir bet kokio kito gyvūno pienas, gryname pavidale neturėtų būti duodamas kūdikiams ir mažiems vaikams net iki 2 metų, nes jame esantys pieno baltymai yra visiškai netinkami savo sudėtimi ir dydžiu jautriai jų virškinimo sistemai, dėl ko kyla alergijos ir virškinimo trakto pažeidimo pavojus.

 

Bendrosios rekomendacijos yra tokios - jei yra poreikis, iki 2 metų kūdikiai turi gauti tik specialiai adaptuotus pieno mišinius.

 

Jei Jums kyla abejonių, dėl vaikelio sveikatos visada pasitarkite su jo gydytoju, o dėl žindymo - su mama-mamai savanorėmis telefonu (kontaktai nurodyti čia). 

 

Sėkmės.

www.pradzia.org/zindymas-knyga

1

 

Pasak pediatrės Dalios Viederienės, ožkos piene vitaminų, kalcio ir fosforo yra žymiai daugiau, negu karvės piene. Geležies yra mažiau, tačiau ožkos piene esančią geležį organizmas pasisavina žymiai geriau.

 

Geriant ožkos pieną, organizmas gauna vitamino A, kuris gerina regėjimą, taip pat vitamino D, B1, B2. Ožkos pieną gali gerti netgi tie, kuriems karvės pienas sukelia alergiją. Geriant ožkos pieną sustiprėja imuninė sistema, pagerėja kraujo sudėtis.

 

Vaikams iki 3 metų patariama išgerti ožkos pieno 100-150 ml du kartus per dieną. Dažnai žagsintiems vaikams duokite mažais gurkšneliais išgerti šilto ožkos pieno.

11. Jan 2013, 11:05

dukryte gere pienuka ozkytes,bet parduotuvini ji pavirindavau tokio kvapo nebuvo,sunui nedaviau vis pasimirdavo,o gryno kaimietisko klausimas ar gertu,nes karves negeria pamelzto,sunu netgi pabere

10. Jan 2013, 21:16

mano mazius tai tik nuo metuku paragavo ozkos pienuka,o karves nuo menesiuku.aisku ne kaip maisteli o papildoma maista,nes jau vaikas buvo primaitinamas 😀

10. Jan 2013, 21:11

Na esu gėrusi jo nuo mažens, bet vėliau neteko, o šiaip giriamas jis. O vaikams kaip pakaitalo vietoj mamos pieno gal ir nėr gerai, jei visai kūdikėliams, bet šiek tiek didesniems vaikiukams, metų tai galima, manau. Juk ne kaip pakaitalas mamos pieno, o tiesiog kaip maistas košėms, ar šiaip geriamas, tai mano vaikas labai mėgo. Bet išku, nebuvo niekam alergiškas.

10. Jan 2013, 19:33

esu ragavus ožkos pieno, feee, man pasirodė baisiai neskanus ir smirdantis 😃

motinysteveza motinysteveza 10. Jan 2013, 17:36

išsamus atsakymas. 👍 jau maniau( pagal pavadinimą), siūlys tą pieną...