Ar gali kūdikis pavalgyti per 5 minutes?

Ar gali kūdikis pavalgyti per 5 minutes?

19. Feb 2014, 10:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Erikos laiško redakcijai:

Norėjau pasiteirauti, kada maždaug pradeda bėgti riebesnis pienelis? T.y. ar gali būti, kad kūdikis, kuris žinda krūtį 5 minutes, ir atsigeria, ir pavalgo?

Mano dukrytei - daugiau nei du mėnesiai, ji valgo 5 min., o paskui spjauna krūtį ir nervinasi, atrodo, bando vėl imti, bet vėl spjauna ir verkia. O kai po kiek laiko ją nuraminus bandau duoti dar kartą, tai ji net nebeima, o iš karto verkia. Kas tai galėtų būti?

Beje, kai ji pradeda taip nervintis prie krūties, aš po kurio laiko duodu čiulptuką, tuomet ji nusiramina ir užmiega. Per pirmą mėnesį priaugo 1,1 kg, o per antrą - tik 0,6 kg. Per parą prišlapina apie 7-8 sauskelnes, tuštinasi kartą per parą.

Iš anksto labai dekoju už pagalbą.

Žindančioms ir besilaukiančioms mamoms atsako ir pataria Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos Kūdikio žindymas. Nepakeičiamas kaip motinos meilė autorius.

Miela Erika,

toks greitas, vos per 5 minutes, dviejų mėnesių kūdikio pavalgymas yra nebūdingas. Vidutiniškai vienas žindomo kūdikio maitinimas užtrunka apie pusvalandį, o jeigu kūdikis žinda kaip „tinginiukas“, su poilsio pertraukėlėmis, tai iki pasisotinimo praeina ir visa valanda.

Kita vertus, pasitaiko energingų „spartuolių“, kurie suspėja gerokai greičiau. Ypač, jeigu kūdikis įpratęs valgyti nedidelėmis porcijomis, o pienas iš krūties teka veržliai. Tada, gal būt, kūdikis gauna ne tik liesąjį pradinį, bet ir riebesniojo galinio pieno.

Per pirmąjį mėnesį mergytės priaugtas svoris nekelia jokių abejonių, kad pieno tada jai tikrai užteko. Antrąjį mėnesį augimas lėtesnis. Orientacine vieno mėnesio svorio priaugimo pirmąjį pusmetį  apatine normos riba laikoma 500 g. Daugiau kaip 6 pasišlapinimai (prišlapintos sauskelnės) rodo, jog kūdikis yra pakankamai aprūpinimas vandeniu, taigi ir motinos pienu (jeigu kūdikis negauna kitų skysčių).

Tačiau Jūs rašote, jog dukrytė po tų 5 žindimo minučių dar nenurimsta: "spjauna krūtį ir nervinasi, atrodo, bando vėl imti, bet vėl spjauna ir verkia". Taigi ji nėra patenkinta, kaip turėtų būti gerai pavalgius. Todėl įtariu, jog esama abipusio nekantrumo. Kūdikis pyksta, kad po pradinio pieno ištekėjimo reikia palaukti, kol pradės tekėti galinis pienas. O mama galbūt parodo kūdikiui savojo nekantrumo ar net šiek tiek „prievartos“.

Tuo tarpu žindymas turi būti atliekamas gražiuoju, labai mandagiai. Vaiko nereikėtų atiduoti čiulptukui. Gal geriau tiktų mažytę panešioti, švelniai pakalbinant, ir tik įsitikinus tikru „savitarpio supratimu“, vėl jai pasiūlyti krūtį.

Daugiau informacijos apie žindymą ir naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir www.zindyk.lt

20131204091350-81662.jpg

 

Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola
19. Feb 2014, 16:53

Sveika,mano treciai mazylei eina 8 menuo,bet prisimenu su antraja buvo.Maitindavau atsisedu,tai ir maitinimas budavo greitas ir antra karta neisiulidavau.Pradedavo zvalgytis ir viskas.Nuo trecio menesio jau teko misinukus duoti.Treciaja maitinu atsigulus.Man tikrai patogiau.mazyle ir valgo.Mum eina 8 menuo ir kaip manote iki dabar dar maitinu.Mano mergyte tik svorio nedaug priauga,tai jau mes darzovienes valgom.Gyvenam be soskes,migdomes be supavimu tik su mamos pienu.Pabandyk atsigulus maitinti,pasiulik viena,jei neims tada kita ir vel ta kurios neime.Sekmes.Parasykit kaip sekesi,jei bandys pasinaudoti patarimu.