Ar gali kilti alergija nuo pieno mišinuko?

Ar gali kilti alergija nuo pieno mišinuko?

06. Mar 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Gintarės laiško:

Laba diena, labai tikiuosi Jūsų pagalbos.  Žinau, kad konsultuojatės su Friso atstove Pabaltijo šalims. Mes geriam Frisolac Gold Comfort. Mažylei 3,5mėn. Vien mišinį geria nuo trečio mėnesio. Šiaip su pilvuku ir virškinimu problemų neturim tačiau prasidėjo bėrimai ir dermotogas nustatė atopinį dermatitą. Laukiam alergologo konsultacijos. Jeigu reikėtų keisti mišinį, norėčiau išsiaiškinti, kuo konkrečiai skiriasi Friso Ha ir Friso pep mišinukai?
Iš anksto dėkoju.

Atsako gydytoja Irena Putnina, SIA German Products Baltics atstovė:

Sveiki, Gintare,

Iš Jūsų aprašymo suprantu, kad mažylė nebežindoma ir nuo 3 mėn. jau 2 savaites maitinama vien pieno mišiniu Frisolac Gold Comfort 1, su virškinimu problemų nėra, tačiau pradėjo berti. Panašu, kad mažylė yra alergiška karvės pieno baltymams. Greičiausiai ją bertų nuo visų pieno mišinukų, skirtų sveikiems kūdikiams, būtent nuo šių mišinukų karvės pieno baltymų.
 
Alergijoms būdinga, kad bėrimai palaipsniui išryškėja per 2-3 sav., pradėjus vartoti mišinį, žinoma, gali būti ir staigių, ūmių alerginių reakcijų. Alergišką mažylį gali berti ir nuo Frisolac Gold Comfort pieno mišinių, nes čia pieno baltymai tokie patys, kaip ir sveikų vaikų pieno mišiniuose, tik tirštesnė konsistencija, daugiau skaidulinių medžiagų, kas svarbu virškinimo problemoms. 
 
Jei vaikas alergiškas karvės pieno baltymams, jam rekomenduojami labai hidrolizuotų pieno baltymų mišiniai, tokie kaip Friso Pep (vidutinio sunkumo alergijai) arba Friso Pep AC (sunkiai alergijai koreguoti). Šie mišiniai taip pat gaminami iš karvės pieno, tačiau baltymai juose labai smulkiai hidrolizuoti (suskaldyti), kad praranda alergines savybes.
 
Vartojant tokius mišinius, bėrimai maždaug 2 sav. bėgyje turėtų mažėti, nykti, Visi tokio tipo mišiniai turi kartumą ir specifinį kvapą, vaikutį reikes prie jų pratinti.Pirmus kartus, jei nevalgo, galima truputį atskiesti vandeniu.Gali atsirasti žalsvesnė išmatų spalva, tai normalu.
 
Friso HA ir kiti HA tipo mišiniai yra skirti sveikiams, neišbertiems kūdikiams, kurių šeimoje yra alergiškų narių, profilaktiškai, kad neišbertų. Kai vaikas jau beriams, skiriami Pep grupės mišiniai, nes nuo HA bėrimai gal kiek sumažės, bet išliks. HA mišiniuose karvės pieno baltymai yra tik iš dalies suskaldyti, stambesni fragmentai gali tęsti alergizavimą ir bėrimus. Kiek laiko gerti Pep mišinius, turi nurodyti gydytojas.
 
Kai kada alergiški karvės pieno baltymams pradeda vartoti ožkos pieno mišinius, tačiau sunkių alergijų atveju gali būti kryžminė alergija ir ožkos pieno baltymams. Tiesa, alergiškumas karvė spieno baltymams būna kur kas dažniau negu ožkos.
 
Sėkmės.