Ar gali ausytes perpūsti vėjas?

Ar gali ausytes perpūsti vėjas?

30. Jun 2013, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Važiavome automobiliu atsidarę langus, staiga vaikui pradėjo skaudėti ausytes, matyt, „kaltas“ vėjas – perpūtė, todėl prasidėjo ausų uždegimas. Taip svarsto ne vieni tėvai, kai vaikams ima skaudėti ausis. Ar tikrai vėjas yra didžiausias to „kaltininkas“?

Štai Mato mamytė pastaruoju metu ėmė nerimauti, kad per dažnai sūnelis sloguoja ir jam skauda ausytes.

Pasak gydytojo otorinolaringologo Dariaus Raubos, kai vaiko nosytė sloguoja, oras sunkiau patenka iš nosies per klausomąjį vamzdelį į vidurinę ausį.

„Dažnai tėvai pastebi, jei vaikas sloguoja, jis ir prasčiau girdi. Jis gali jūsų neklausyti, nes blogiau girdi dėl sutrikusios vidurinės ausies ventiliacijos“, - pasakoja gydytojas ir apžiūri, kaip atrodo Mato ausytės būgnelis.

Iš pažiūros, jis neturi jokių ligos požymių, bet tam, kad būtų galima tuo visiškai įsitikinti, yra galimybė atlikti dar išsamesnį ausies būgnelio tyrimą.

Pasak specialisto, šis tyrimas labai informatyvus ir ypatingai gelbėja tuomet, kai tirti reikia mažus vaikus, kurie nenori rodyti savo ausyčių, nes procesas jiems atrodo bauginantis.

Pasak specialisto, kuo anksčiau savo mažylį išmokysite tokio, atrodytų, paprasto veiksmo – kaip nosies išsipūtimas – tuo lengviau pabėgsite nuo visų ligų.

O kaip ten su tuo vėju, kuri „perpūčia“ ausytes?

„Kartais girdžiu tėvus pasakojant, kad važiuojant automobiliu atsidarė langą ir ausis prapūtė vėjas, todėl atsirado uždegimas ir pradėjo ausį skaudėti. Taip mąstyti nėra teisinga. Nes išorinė klausomojo landa ir būgnelis padengtas oda. Kaip ir rankų oda, jie ji nėra pažeista, mes negauname jokios infekcijos. Lygiai taip pat ir su ausimi. Kol išorinės klausomosios landos oda ir būgnelio oda yra sveika, mes neturime jokio mechanizmo infekcijai patekti į vidurinę ausį – ten, kur vyksta ausies uždegimas“, - paaiškino gydytojas otorinolaringologas D. Rauba.

Tad kodėl skauda ausytes? Pasirodo, visa paslaptis – temperatūrų svyravime. Jei vaikas sušilęs ir suprakaitavęs išeina į lauką, kuriame yra tiesiog vėsiau, jis peršąla – susilpnėja jo organizmo atsparumas.

Jei lankote su vaikučiu baseiną, išėję iš jo nepulkite iš karto į lauką. Pabūkite 10-20 minučių patalpoje ir tik tuomet galite vykti namo.

Ar reikia kepurės vasarą? Pasak gydytojo, kepurės vasarą net ir mažiems vaikams tikrai nereikia, nebent tik tuomet, jei yra labai saulėta diena – kepurė apsaugos nuo tiesioginių saulės spindulių. Tačiau vėjo ausytės tikrai "nebijo".

Ekspertai

Darius Rauba

Gydytojas otorinolaringologas
Darius Rauba in-vecaku-skola
pypse pypse 30. Jun 2013, 20:18

yė ir aš jau permečiau straipsniuką visiems seneliams ir draugams, kurie nuolat kaltina viskuo vėją😀 ir bijo kad pripūs.

gydytojo komentaras man labai patiko😀

gintarerei gintarerei 30. Jun 2013, 12:39

aha, sis mitas, kad gali perpusti ausytes vis dar gajus. Man netgi vyras vis primena, kad va perpus ausis mazajam, ipus ka nors ir panasiai, bet jau ne vienas specialistas mus nuramino, kad "ipusti" nieko i ausis neimanoma. Ausu uzdegimas kyla is vidinio persalimo.