Ar darželyje mažylis pripras prie puoduko greičiau?

Ar darželyje mažylis pripras prie puoduko greičiau?

16. Sep 2015, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ateina laikas, kuomet savo mažylį už rankutės vedame į darželį. Naujas etapas nemažai jaudulio sukelia tiek tėveliams, tiek pačiam vaikučiui. Vienas iš jaudinančių klausimų - ar išmoks vaikas sėstis ant puoduko esant reikalui, jei mes jo iki šiol to neišmokėme?

Ar tikrai lengviau išmokti pratinti prie puoduko darželyje?

Daugelis mūsų esame girdėję, jog darželyje mažyliai kartais net ir greičiau įsisavina puodelio ritualus – mat mato kitų vaikų pavyzdį. Tačiau viskas nėra taip paprasta. Pirmiausia, tai priklauso nuo mažylio amžiaus, kuomet mes jį pradedame vesti į darželį.

Remiantis daugumos vaikų psichologų nuomone, tinkamiausias tam amžius yra apie trečius vaiko gyvenimo metus. Apie tokį amžių vaikai jau ir ant puoduko sėdasi kuo puikiausiai, bet dėl streso vaikas gali žengti keletą žingsnių atgal, regresuoti, kitaip tariant, ir vėl pradėti šlapintis į kelnytes tiek namuose, tiek ir darželyje.

Nebarkite mažylio už “nelaimes“

Jei mes nebarsime mažylio už tokias nelaimes, tai jos turėtų pasibaigti kartu su vaiko adaptacija darželyje, kuri užtrunka nuo 3 savaičių iki 3 mėnesių.

Na o jei mūsų vaikas į darželį žingsniuoja anksčiau, nei jam sukako treji metai, o ant puoduko sėstis jis tap pat dar nemoka – jaudulys nepadės. O ramybė gali, jei mes turime kelias savaites ar net visą vasarą iki darželio – tuomet kimbame į darbus. 

Kaip gali padėti specializuotos sauskelnės darželyje: 3 argumentai

O jei į darželį keliaujame iš kart ir neturtime laiko mokymams – mums prireiks sauskelnių: specializuotų geriausia žinoma. Kodėl?

1.Pirmiausia, jos lengvai užmaunamos ir numaunamos, kas yra tikrai patogu tiek vaikus prižiūrinčiai auklėtojai, tiek ir pačiam vaikui, besimokančiam savarankiškumo.

2.Kažkurį laiką, mažyliui pasišlapinus, kelnaitės lieka drėgnos. O tai leis mažyliui įsisavinti sąvokų „šlapia“ ir „sausa“ skirtumą.

3. Jos apsaugos mažylį nuo papildomo bereikalingo streso, kuomet išmokti ir taip reikia daug: savarankiškai rengtis, valgyti, bendrauti su bendraamžiais. Ir dar kontroliuoti savo fiziologinius procesus. Kaip suprantate, laikas – ne iš lengvųjų, tad nereikalaukime iš savo mažylio visko iškart.

Sodinimas ant puoduko – vienu metu

Tėveliai neretai nerimauja dėl to, jog darželyje visus mažylius sodina ant puoduko kartu numatytu metu, neatsiklausiant vaiko – nori jis tuo metu ar ne, tarsi neįsiklausant į jo individualius poreikius.

Bet iš kitos pusės, jei mažylis norės reikaliukus atlikti kitu laiku – jam niekas nedraus.

Beje, prieš pradedant lankyti darželį – galima įsiprašyti į šiokią tokią ekskursiją po jį. Tad mieli tėveliai, jos metu ir galite pasmalsauti, kaip vyksta būtent sodinimas ant puoduko.

Atsisakykite sauskelnių pamažu

Adaptaciniu laiotarpiu mažyliui bus paprasčiau, jei sauskelnės bus užmautos visą dieną. Vėliau jas mausime tik eidami pasivaikščioti ar prie miegą, kol galiausiai jų atsisakysime visai.

Svarbu darželyje palikti ne tik sauskelnių, bet ir atsarginių rūbelių komplektėlį. O gal ir kelis.

Svarbus glaudus tėvų ir auklėtojų bendradarbiavimas

Darželio auklėtojos atkreipia dėmesį ir į mūsų, tėvų elgesio kraštutinumus: vieni tėveliai skubina vaiką, o kiti – tiek nesidomi, kaip vaikui sekasi šiame procese, tarsi atrodytų, jog visą mokymo procesą turi palikdami tik auklėtojų atsakomybei.

Idealus variantas, žinoma, bendradarbiavimas tėvų ir auklėtojų. Jeigu auklėtojos pasakoja, jog mažylis ant puoduko prašosi, tai namuose taip pat svarbu tęsti mokymąsi:

-paliekant mažylį palakstyti plikutį

-padedant puoduką matomoje vietoje

-pasiūlant vis vaikučiui ant jo atsisėsti.

Taip mūsų mažylis jaus vientisumą ir pradės suprasti žaidimo taisykles, kurios bus vienodos ir tėvelių namuose, ir darželyje.