Ar bulvė gali alergizuoti?

Ar bulvė gali alergizuoti?

10. Oct 2012, 11:00

Iš mamos Olgos laiško:

 

Sveiki, norėčiau konsultacijos. Mano dukrytei Milenai - 5 mėnesiai, pradėjome ragauti jau košytes. Pirmiausia išviriau bulvę, pagardinau ją savo pieneliu, kitą dieną mums paraudonavo užpakaliukas. Pagalvojau, kad iššutimas, nors sauskelnes keičiu ne rečiau negu kas 2-3 valandas, o pasituštinus tuoj pat.

 

Taigi, pagalvoju, kad tai iššutimas, tepiau kremais nuo iššutimo (sebamed, sudocrem, bepanthen), nedėjom dukrytei visai sauskelnių, bet raudonis nepraeidavo, o dar labiau sustiprėjo. Po 1,5 savaitės nusprendžiau, kad gal tai dėl bulvės, tada nustojau maitinti košyte ir, vaistininkei parekomendavus, nusipirkau priešinfekcinį purškalą Octenisept.

 

Po 3-4 dienų užpakaliukas buvo normalus. Bet pagalvojau, kad gal tai sutapimas, po poros savaičių vėl pabandžiau duoti bulvės, po dviejų dienų užpakaliukas vėl paraudonavo. Visas kūnelis gražus, jokių išbėrimų nėra, tik užpakaliukas, prie makšties.

 

Ar tai alergija bulvei? Kaip man toliau elgtis? Kol kas bulvės neduosiu, bet po kiek laiko galima vėl pabandyti? Lauksiu Jūsų atsakymo.

 

Pataria Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytoja neonatologė Jolanta Dirsienė:

 

Sveiki, Olga,

 

Mergytei 5 mėnesiai, dar galite ir palūkėti, nes žindomus kūdikius rekomenduoja pradėti pratinti prie daržovių ir nuo 6 mėn., nebent blogiau auga svoris, vaikutis nesituština ar sumažėjo pieno.

 

Bulvėje esantis krakmolas kartais gali alergizuoti, bet taip būna labai retai. Bulvė dažniausiai tinka net alergiškiems. Jei tai kaltas krakmolas, tai supjaustykite bulvę ir kelias valandas pamirkykite vandenyje, bus mažiau krakmolo, gal kažkiek mažiau ir chemikalų, jei tręšiama.

 

Kartais gali berti nuo to, kad nuo daržovių dažniau tuštinamasi, gali išmatos tapti rūgštesnės ir labiau dirgina odelę. Kai sėdynės oda ilgiau drėgmėje, šilumoje, gali įsiveisti pienliginis grybelis ir sukelti raudonę, kurios neveikia jokie kremai nuo iššutimo.

 

Esant pienligės odos grybeliui, padeda dezinfekuojantys tirpalai, galbūt jūsų vartotas Octenisept, kartais užtenka švelnios rožinės spalvos vonelės su kalio permanganato tirpalu, ir efektyviausiai priešgrybeliniai tepalai su klotrimazoliu.

 

Taigi, ar tai alergija bulvei, ar tiesiog sutapimas su kita priežastimi - sunku spręsti, reikia stebėti, kas padeda. Gal reikėtų pamėginti pratinti prie kitų daržovių: kalafiorų, brokolių, cukinijos? Pertrauka bulvei - 2 savaitės, tada vėl mėginkite...

 

Sėkmės.