Ar alergijos pasireiškimo tikimybė sumažėja valgant ekologišką maistą?

Ar alergijos pasireiškimo tikimybė sumažėja valgant ekologišką maistą?

20. May 2011, 07:00

Kokią įtaką alergijos pasireiškimui turi mityba? Ar geriau, jei vartojamas būtent naminis, ekologiškas maistas? Į jūsų klausimus atsako vaikų ligų gydytoja, pulmonologė dr. Sigita Petraitienė.

 

Pasak gydytojos, reikėtų ieškoti patikimo maisto, pasidomėti, kaip auginamos daržovės, kurias valgome. Yra daug pavyzdžių, kai žmonės pradeda ieškoti sveiko maisto ir vaikams tikrai pagerėja. Net jei alergija neišnyksta, jos forma sušvelnėja.

 

Kalbant apie astmą, turiu daug pavyzdžių, kaip sveikata pagerėja vos pakeitus aplinką. Štai į sanatoriją tėvai atveža astma sergantį vaiką ir palieka savaitei, o savaitgaliais parsiveža į namus.

 

Po paros jo sveikata pagerėja, mat sanatorijoje grindys kelis kartus per dieną valomos šlapiu skuduru, nėra užuolaidų, kilimų ir pan. Bet maži vaikai, kokių 7-8 m. amžiaus, labai pasiilgsta mamos, ir išvykę savaitgaliui namo pirmadienį vėl grįžta tokie pat, kokie atvyko į sanatoriją.

 

Jeigu vaikas serga tikrąja alergija ir gyvena netinkamoje aplinkoje, vienintelis būdas gyventi visavertį gyvenimą yra vartoti  stiprių hormoninių preparatų.

 

O štai persikėlęs į naują aplinką didžiąją metų dalį, t. y. kol susidurs su virusinėmis ligomis, vaikas gali būti visiškai sveikas, gyventi gerdamas minimalią vaistų dozę arba išvis be jų.

 

Vieni neturi galimybių pakeisti gyvenimo sąlygų, kiti tiesiog nenori. Pamenu vieną berniuką, kuriam buvo nustatyta labai stipri alergija katėms. Buvo sunku tėvams įrodyti, kad vaikas negali kartu su kate gyventi.

 

Kai tik gyvūną padovanojo kitiems žmonėms, vaiko sveikata pasitaisė. Jam diagnozuota sunkios formos astma, bet dabar jis vartoja keliskart silpnesnius vaistus ir trumpesnį laiką. Tai be galo svarbu.