Apie vaiko temperatūrą kitaip ir iš esmės

Apie vaiko temperatūrą kitaip ir iš esmės

17. May 2012, 12:00

Nors apie vaiko kūno temperatūrą ir kada ją reikia mažinti esame jau rašę, tačiau su šeimos klinikos „Sveika pradžia“ neonatologe, dr. Egle Markūniene apie tai kalbamės kiek kitu kampu, atsakant į jums rūpimus klausimus.

 

Žmogaus kūno temperatūra priklauso nuo šilumos gamybos ir mūsų centrinės nervų sistemos, nuo to, kaip šie procesai tarpusavyje suderinti organizme. Todėl vienų vaikų normali temperatūra, kaip sako gydytoja, gali būti aukštesnė, kitų žemesnė, pavyzdžiui, kai kurių vaikų normali kūno temperatūra svyruoja nuo 36,2 iki 37,1 laipsnių. Ir tai yra normalu.

 

"Jei vaiko kūno temperatūra pasieka 39 laipsnius, tai jau yra pakankamai grėsminga temperatūra, o nuo 40 reikia kuo skubiau ją mažinti. Jei matote, kad vaiko temperatūra pakilo virš normalios, prasidėjo pirmieji ligos požymiai, pagalvokite, ar vaikas neperkaitęs, ypač vasaros laikotarpiu. Ir atradaus pagrindinę ligą bei paskyrus atitinkamą gydymą, temperatūra savaime sumažėja, jos specialiai nemušant vaistais", - pasakojo dr.E.Markūnienė.

 

Jeigu vaikas karščiuoja, pirmiausia gydytoja pataria išbandyti fizines kūno atvėsinimo priemones, nesigriebiant iškart paracetamolio, nes jis stipriai veikia kepenis, todėl juo nepiktnaudžiaukite.

 

Pirmiausia bandykite fizines temperatūros mažinimo priemones:

 

-apšluostykite vaikučio kūną vandenuku (jis neturėtų būti šaltas, vandens temperatūra turėtų būti tokia pati kaip kūno, kuri tuo metu yra, pvz. jei kūno temperatūra 38, vandens temperatūra turėtų būti tokia pati.).

 

-nenaudokite jokių spiritinių tirpalų, vėsinant mažylio kūnelį. Anksčiau buvo apšluostoma degtinės ir vandens tiurpalu, nes spiritinis apšluostymas greitai garina kūno temperatūrą, tokiu būdu ją mažindama, tačiau dabar to nerekomenduojama daryti. Užteks, kaip sako gydytoja, tik apšluostymo vandenuku, nes pasiekiamas toks pats efektas, tik lėčiau.

 

Mokykitės su vaiku sirgti

 

Atminkite, kad temperatūra yra ne liga, o tik simptomas. Ji sukuria nepalankią aplinką mikroorganizmams, mobilizuoja visus organizmo pajėgumus, aktyvuoja imuninę sistemą, tokiu būdu temperatūra gelbsti.

 

"Mokykitės su vaiku sirgti, nes mūsų visuomenėje išbujojęs sveikos savijautos kultas. Juk reklamuojama – pasijutai blogai ar peršalai – išgerk tą ir tą vaistą. Jeigu mes pasijutę blogai neitume į darbą ir neplatintume virusų, o gultume į lovą ir bandytume gydytis ne „koldreksais“, bet pakilusia temperatūra, kur kas greičiau pasveiktume ir apsaugotume kitus nuo virusų.

 

Su sergančiais vaikučiais tas pats – mokykimės kartu sirgti. Kas yra paracetamolis? Tai šiuolaikiins „narkotikas“. Kai mažylis serga, jis tampa irzlus, žinoma, tai kelia mums įtampą, todėl mes duodame paracetmolio, jam tuomet krenta tempertūra, dėl to jo savijauta gerėja, tuomet mums ramu, nes vaikutis vėl žaidžia, jo savijauta yra gera.

 

Bet tokiu atveju mes nieko gero nepadarėme. Reikia gultis su karščiuojančiu vaiku į lovą, tegu jis zirzia, niurzgia, dėkime kompresiukus, duokime daug gerti arba daugiau žindykime (jeigu kūdikis žindomas)", - pasakojo dr. E.Markūnienė.

 

Temperatūros mažinimo sąlygos

 

Turbūt visos žinome, kad vaiko temperatūros nereikia mažinti iki 38,5. Nebent, kaip tikina gydytoja, vaiko savijauta yra labai bloga – jis nebeima krūties, nenori žaisti, yra labai vangus ir silpnas. Tik tada mažinti temperatūrą galima nuo 38.

 

"Jei mes mažiname temperatūrą per anksti, duodami vaistų vaikui, mes prailginame infekcijos laiką, išbalansuojame imuninę sistemą. O juk ji dabar „užsivedinėja“ – nuo kūdikystės. Todėl negadinkte imuniteto atsako su vaistais", - patarė gydytoja.

 

Jeigu įtariame, kad vaikas perkaito, pirmiausia jį patariama išrenkti ir matuoti temperatūrą po 30 min. Jeigu matome, kad temperatūra ima mažėti savaime, vadinasi, per daug perrengę buvote. Jeigu ir po 30 minučių temperatūra nemažėja net ir išrengus vaiką, vadinasi, yra infekcinis susirgimas.

 

Jei kūno temperatūra pasiekė 38,5 – bandykite pradžioje fizines temperatūros mažinimo priemones - vėsūs kompresiukai, apšluostymas ir pan. Vėl matuokite po pusę valandos, jei ir tada nekrinta, tuomet tik tada duokite paracetamolį, eferelganą ar ibufeną (jei 38,5-39) – žvakutes arba sirupą.

 

Kokia vaistų formą naudoti – žvakutes ar sirupą?

 

Namų vaistinėlėje gydytoja pataria turėti abi formas. Nes jeigu vaikutis viduriuoja, žvakutė netiks.

 

"Tačiau jei dedame žvakutę kūdikiui, reikia, kad ji neiškristų, užpakaliuką suspauskite, nes dažnai žvakutė, kai sudirginama išeinamoji anga, gali purptelėti. Mamos sako – kad va štai temperatūra nekrinta, nors žvakutę įdėjo. Laikykite užspaustą užpakaliuką apie 15-20 minučių, kad žvakutė neišlėktų. Jei nepavyko, įdedame kitą žvakutę, nieko blogo nenutiks, neperdozuosite", - praktiškų patarimų negailėjo neonatologė.

 

Sirupas naudotinas tada, kai mažylis viduriuoja. Žinoma, jai vaikas vemia, jis netinka.

 

Gausiau žindykite sergantį vaiką, nes karščiavimo metu netenkama daug skysčių. 

 

Šeimos klinika „Sveika pradžia“

J.Balčikonio g. 3, Vilnius

Tel. 8 5 203 04 48, 8 605 90008

El. paštas: info@sveikapradzia.lt

www.sveikapradzia.lt

1