Apie skiepus ir infekcines ligas - vienoje vietoje

Apie skiepus ir infekcines ligas - vienoje vietoje

08. Feb 2012, 08:00

Nuo vasario pradžios pradėjo veikti nauja plačiajai visuomenei skirta interneto svetainė, kurioje pateikiama išsami informacija apie infekcines ligas ir jų prevenciją. 


Interneto svetainę www.manoskiepai.lt kuria visuomeninė iniciatyva „Saugok save“Čia pateikiama moksliniais tyrimais grindžiama informacija apie užkrečiamąsias ligas, jų grėsmę bei prevenciją, skiepus ir jų rūšis, galimybes pasiskiepyti įvairiose Lietuvos miestuose, kita aktuali informacija. 

 

Lankytojai taip pat galės diskutuoti portale aptariamomis temomis bei internetu bendrauti su specialistais – vaikų ligų gydytojais, imunologais ir kitais specialistais. Atsakymai į juos bus skelbiami svetainėje.

 

„Internete gausu informacijos apie sveikatą ir jos priežiūrą, tačiau iki šiol pasigedome erdvės, kurioje kiekvienas visuomenės narys ne tik rastų objektyvią informaciją apie užkrečiamąsias ligas ir skiepų naudą, bet ir čia pat galėtų diskutuoti, dalintis nuomonėmis su kitais, gautų profesionalaus mediko konsultaciją. Tikimės, kad naujojoje svetainėje publikuojama ir nuolat atnaujinama informacija paskatins daugiau dėmesio skirti savo ir aplinkinių sveikatai, taip pat padės išvengti skaudžių ligų pasekmių“, ‒ sako Neringa Mikėnaitė, visuomeninės iniciatyvos „Saugok save“ vadovė.

 

Pasak jos, kurti specializuotą, užkrečiamosioms ligoms ir skiepams skirtą portalą taip pat paskatino šiuo metu vyraujantis visuomenės požiūris į savo sveikatą, užkrečiamąsias ligas ir vakcinas. „Saugok save“ iniciatyva 2011 m. atliktas tyrimas atskleidžia, kad tik dešimtadalis Lietuvos gyventojų savo sveikatos būklę vertina „labai gerai“. Bemaž 40 proc. apklaustųjų per pastaruosius 3 metus yra sirgę gripu, hepatitu ar erkiniu encefalitu, tačiau tik apie ketvirtadalį gyventojų yra skiepijęsi nuo šių ir kitų užkrečiamųjų ligų.

 

Nepaisant medicinos mokslo pažangos, geriausiomis prevencijos priemonėmis visuomenė laiko buvimą gryname ore ir liaudies medicinos priemones, o skiepai – viena mažiausiai paplitusių prevencijos priemonių. Internetinę svetainę žadama nuolat atnaujinti. Naujienos bus skelbiamos ir visuomeninės iniciatyvos „Saugok save“ socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Bakst ir viskas“.

 

Apie visuomeninę iniciatyvą „Saugok save“:


Visuomeninė iniciatyva „Saugok save“ veiklą plėtoja trijose srityse: profilaktinis sveikatos patikrinimas, užkrečiamųjų ligų prevencija ir sveikas gyvenimo būdas. Informavimo ir ugdymo priemonėmis visuomenė bus skatinama reguliariai tikrintis sveikatą. Jai bus nuolat suteikiama informacija apie užkrečiamųjų ligų grėsmes Lietuvoje ir užsienyje bei būdus, kaip šių ligų išvengti. Bendradarbiaujant su valstybinėmis įstaigomis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir privačiomis įmonėmis organizacija sieks, kad sveikatos stiprinimo programos ir užkrečiamųjų ligų profilaktika gyventojams būtų kuo prieinamesnė.