Apie meningokokinę infekciją: paprastai ir suprantamai

Apie meningokokinę infekciją: paprastai ir suprantamai

27. Feb 2012, 07:00

„Mamyčių klubo“ televizijos laida domėjosi meningokokine infekcija, kuri per paskutiniuosius mėnesius pareikalavo kelių gyvybių. Jūsų dėmesiui – išsamus interviu su gydytoja.

 

Konsultuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro skiepų kabineto pediatrė gydytoja Jolanta Dieninienė:

 

Kas yra meningokokas?


Tai yra bakterija, kuri gyvena žmonių nosiaryklėje ir gali sukelti įvairių formų ligas, tarp jų – ir labai sunkios formos meningokokinę infekciją. Žmonės gali būti meningokoko nešiotojai savo nosyje ir gerklėje, ir dėl to gali susirgti paprastu nosiaryklės uždegimu - sloga, pakosėti. Kartais liga taip praeina savaime, be gydymo. Tačiau daliai žmonių ji gali nukeliauti į kraują ir pažeisti visus organus, sukeliant labai sunkią meningokokinę infekciją. Kuri pasireiškia kartais pūlingu meningitu, kartais – žaibine forma, kurios gali būti neįmanoma išgydyti.

 

Meningokokų rūšys:

 

Meningokokai yra kelių porūšių, vienoki vyrauja Europoje (ir Lietuvoje), kitokie - Afrikoje, Azijoje. Pagrindiniai meningokokai yra A,B, C.  Lietuvoje sutinkamas meningokokas B, pikta bakterija, ypač pavojinga mažo vaiko imuninei sistemai, kuri negali jo atpažinti. Deja, bet skiepų nuo meningokoko B, vyraujančio pas mus, nėra. Yra tik vakcina yra nuo meningokoko C ir A.

 

Ar jaučiate padidėjusį žmonių nerimą dėl meningokokinės infekcijos?


Šiuo metu dėl to nerimauja daug šeimų. Mes žinome iš spaudos apie sunkius atvejus, kai meningokokine infekcija suserga paaugliai, vaikai ir maži vaikai. Išsivysčius jos žaibiškai formai, net ir dedant visas medikų pastangas jiems padėti, kartais tai neįmanoma, ir jos baigiasi mirtimi. Sulaukiame skambučių ir klausimų - ką dabar daryti, kaip apsaugoti vaikus, kad jie neužsikrėstų meningokokine infekcija?

 

Taigi, kaip apsaugoti vaikus nuo to?


Apsaugoti sudėtinga, nes gyvename tarp žmonių ir nuolat susiduriame su meningokokų nešiotojais, žmonėmis, sergančiais nosiaryklės uždegimu, kurios priežastis gali būti meningokoko bakterija. Ligos prevencija yra kaip ir visų infekcinių ligų, kurios vyrauja žiemos metu. Reiktų pagalvoti, gal galima riboti buvimą su vaiku uždarose patalpose, renginiuose. Žinoma, visiškai išvengti kontakto neįmanoma, nes mes gyvename tarp žmonių, vaikučiai lanko darželius, mokyklas... Uždaryti ir izoliuoti nėra prasmės, nes yra daugybė bakterijų, ir jų visų niekaip neišvengsime.

 

Kaip užsikrečiama meningokoku?


Meningokokas plinta per orą, juo užsikrėsti reikia artimo kontakto, kad atstumas tarp žmonių būtų labai nedidelis. Aplinkoje jis greitai žūva, nesilaiko ilgai ant jokių paviršių, jokių daiktų ir žaislų. Meningokokinė infekcija  perduodama iš žmogaus žmogui, bet ne kiekvienas su ja kontaktavęs turi būtinai užsikrėsti ir susirgti.

 

Suserga pavieniai, būna, kad ir šeimoje suserga tik vienas iš visų šeimos narių, arba iš visos klasės suserga vienas vaikas, kiti – ne. Kodėl tas vienas suserga, nors kontaktavo visi, nėra paaiškinimo. Kažkiek svarbu žmogaus imuninė sistema, nors ne lemiančiai. Paprastai meningokokas pasirenka sveikus žmones, vaikus, neturėjusius didelių sveikatos problemų.

 

Kas dažniausiai serga meningokokine infekcija?


Serga įvairaus amžiaus žmonės, bet didžiausią riziką susirgti turi maži vaikai, paaugliai, suaugusieji iki 20-25 metų bei vyresni žmonės, daugiau kaip 65 metų amžiaus. Tai rizikos grupės, kuriose susirgimų daugiau.

 

Ar galima susirgus meningokokine infekcija pasveikti?


Taip, žinoma, ne visada ji baigiasi mirtimi. Kaip minėjau, gali būti meningokokiniai nosiaryklės uždegimai, kurie praeina kaip sloga, net negydomi. Susirgus meningitu irgi galima pasveikti. Pavojingiausia yra žaibiška ligos forma.

 

Kokie meningokokinės infekcijos požymiai?


Geriausiai vaiką pažįsta tėvai, kartais jie pastebi, kad net ir pakilus aukštai temperatūrai jų vaikas gerai jaučiasi. Būna, sako: „Vaikui temperatūra 39 laipsniai, o jis puikiai jaučiasi - vaikšto, žaidžia, neatrodo ligonis“. Meningokokinės ligos atveju ligos pradžia gal nėra labai sunki, bet vaiko būklė bloga ir greitai blogėjanti.

 

Net ir nesant aukštai temperatūrai vaikas atrodo išglebęs, nenori žaisti, net numušus temperatūrą jis išlieka vangus. Aišku, čia bendri vaiko būklės požymiai, būdingi ir kitoms ligoms. Reaguoti nedelsiant reikia pastebėjus kraujosruvas, mėlynės,  bėrimą. Būna, kad temperatūra aukšta, numušta krinta ir vėl šauna labai aukštyn. Arba temperatūra nėra aukšta, bet vaiko būklė bloga - jis vangus, nevalgo, negeria, nežaidžia. Tokiu atveju reikia skubiai kreiptis į medikus.

 

26. Mar 2012, 13:28

dar prėjusią savaitę su kolega dirbančia santariškėse (vaikų gydytoja) diskutavome šia tema. Iš tikrųju, viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl vaikutis susirga rachitu, tai ir yra vitamino D trūkumas, Paprastai Lietuvoje gimę vaikai gauna profilaktinę vitamino D dozę, taip siekiant juos apsaugoti nuo rachito. Jei jau atsitiko taip, kad vaikutis susirgo rachito, jis yra gydimas skirint vitaminą D (nes dėl jo trūkumo ir susergama), gydant vitaminu D reikia labai laikytis gydytojų nurodymų, nes visiška tiesa - perdozavus atsiranda spazmofilija, traukuliai, o kaulai per anksti sukaulėja.
Svarbiasuia, ne tai kiek lašiukų gydytojas paskyrė, o kiek viename lašiuke yra tarptautinių vientų, nes būtent jais ir yra matuojama vitamino D dozė. paprastai yra skiriama 1000TV, bet tai labai priklauso nuo vaiko amžiaus ir ligos stadijos, todėl jei nenorite kad vaikas būtų kreivas šleivas, klausykite vaiką prižiūrinčių gydytojų, o ne draugių ar draugų.

28. Feb 2012, 16:50

Sveikos mamos, as norejau ne i tema paklausti nes nezinau kur kreiptis, kaip galima gyditi nuo rachito vaika nes pas mane dukrytei gyditojai nori pripazinti rachita ir liepe jei duoti 10 lasiuku D vitamino o pazystami sake kad jei dar tiek negalima ir jei perdozuos vaistu gali atsirasti traukuliukai ka galit juspatarti tokiu atveju? prasau patarkit 😀

27. Feb 2012, 10:57

Baisu..........

27. Feb 2012, 09:48

Mano vyresnioji dukryte sirgo pulingu meningitu, kai gime neisnesiota. Tada ja ir mus gelbejo malda. Ir aciu Dievui, ji pasveiko ir viskas yra gerai.