Ankstyva JONUKO primaitinimo pradžia (I)

Ankstyva JONUKO primaitinimo pradžia (I)

21. Feb 2013, 12:00

Kaip ir dauguma šiuolaikinių mamyčių, planavau savo mažąjį vien savo pienuku maitinti iki 6 mėnesių ir tik po to pradėti ragauti papildomo maistelio.

 

Penkto mėnesio pabaigoje dėl streso ir įtampos man gerokai sumažėjo pienuko ir Jonukas pradėjo neprivalgyti, priaugo labai mažai svorio, naktimis dažnai keldavosi - gavosi užburtas ratas, nepailsėjusi naktį neturėdavau galimybės pasnausti dieną, nes intensyviai ruošiausi savo parodos atidarymui.

 

Daktarė patarė pradėti duoti mišinuko, tačiau Jonukas nemokėjo naudotis buteliuku ir tik verkdavo, kai bandydavau jam duoti mišinuko. Esu be galo dėkinga savo draugei, kuri mane palaikė ir davė patarimų, kaip atstatyti pienuko gamybą. Pavyko, tačiau prasidėjo kitos bėdos - nuolatiniai guzai krūtyse ir užsikimšę spenelių latakėliai, kuriuos vos ne kasdien tekdavo prakrapštyti.

 

Taigi, taip vargstant su pienuku pradėjom daktarės nurodymu ragauti daržovytes. Jonukas yra pirmas mano vaikas, tad dėl nepatyrimo ir pradžia buvo sunkoka.

 

Iš anksto šaldiklyje jau turėjau pasiruošusi namie augintų moliūgų, cukinijų, vištos krūtinėlių ir veršienos. Bulvių ir morkų nešaldžiau, nes jos ir taip gerai išsilaiko iki kito sezono.

 

Taigi, pirmoji mūsų košė: prisirinkusi informacijos, išviriau bulvę, sutryniau ir praskiedžiau nuoviru. Jonukas į mane žiūrėjo taip, lyg kiščiau jam neaišku ką, žiaugsėjo ir vos neapsivėmė.

 

Rytojaus dieną vėl sukau galvą, kaip čia jam tą košelę paruošti, kad būtų skanu. Girdėjau, kad morka gali alergizuoti, bet surizikavau ir išviriau bulvę su morka. Žiaugsėti jau nebežiaugsėjo, bet nebuvo patenkintas kišamu maistu. Taip ragavom kokią savaitę.

 

Tuomet man šovė mintis panaudoti nusipirktą mišinuką, kurio jam negalėjau niekaip įsiūlyti. Taigi, išvirusi morkytę su bulvyte, sutryniau ir praskiedžiau mišinuku ir VALIO - mano Jonukas labai noriai suvalgė kokius 100 gramų.

 

Taigi, šitaip mes kas savaitę įsivedėm moliūgą ir cukiniją. Nedaug tų daržovių valgom, tačiau jos naminės ir pirkti iš parduotuvės nesinori.

 

Maždaug nuo šešto mėnesio pradėjom ragauti kruopų košes. Pirmoji ragauta buvo "Speltos" dribsniai. Išvirusi kruopas, jas nusunkdavau per koštuvą ir sutrynusi praskiesdavau mišinuku. Nelabai iš pradžių jas norėjo valgyti, tad nusprendžiau įtarkuoti obuoliuko.

 

Neprašoviau - kruopų košes Jonukas pamėgo labai greitai, tačiau nuo obuoliuko pradėjo pūsti pilvuką, tad jo teko atsisakyti, bet ačių dievui, kruopas valgė noriai ir be jo. Kas savaitę įvedinėjau po naują kruopų rūšį.

 

Suėjus 7 mėnesiams, daktarės nurodymu pradėjom ragauti mėsytę. Pirmoji buvo vištiena, po savaitės veršiena.

 

Pamėgus mėsytę, pradėjom ragauti vaisių tyreles, deja, pirktas, tačiau vis geriau, negu jų neduoti. Jam jos labai nepatiko, nes rūgščios, purtydavosi nuo kiekvieno kąsnio. Prieš pirkdama visuomet perskaitydavau sudėtį ir visose rasdavau, kad įdėta citrinų rūgšties ir tai man nepatiko, net bananų tyrelė buvo rūgšti.

 

Tuomet sugalvojau, kad reikia su kažkuo maišyti. Prisiminiau, vaikystėje mano mama broliui ir sesei duodavo piene išmirkytų sausainių košelę, tad aš sumąsčiau vaisių tyreles maišyti su sausainiais. Nusipirkau kūdikiams skirtų sausainių, bet jie buvo siaubingai saldūs, tuomet šovė į galvą mintis nusipirkti duoniukų.

 

Taigi, vaisų tyreles dabar mes valgom taip: susmulkinu porą duoniukų, įpilu karšto virinto vandens ir įdedu tyrelės, sutrinu su belnderiu ir VALIO - Jonukas košelę labai skaniai valgo.


Taigi, mūsų dabartinis valgymo tvarkaraštis:


Pusryčiai : apie 10 val. kruopų (sorų, basmati ryžių, grikių arba avižų) košė, kurios pusę pasiliekam vakarienei (apie 19:30 - 20:00 val.).

Priešpiečiai: apie 13-14 val. po pietų miegelio vaisių tyrelė (bananas, obuoliukas, persikas, mėlynės) su duoniukais.

Pietūs ; apie 17 val. daržovės (bulvė, morkytė, moliūgas, cukinija) su mėsyte. Bandėm valgyti kopūstą, bet teko atsisakyti, nes labai pūtė pilvuką.

Vakarienė: apie 20 val. ryte virta kruopų košė.

 

P.S. Anksčiau 13-14 val. valgydavom mėsytę, o pavakariams vaisių tyreles, tačiau naktį labai pūsdavo pilvuką, tad teko pakeisti vietomis. O suvalgomos košytės kiekis 150-200 gramų. Mano pienuko taip pat gauna, tačiau jam jis tik gėrimas prieš miegelį ir nakties metu. Po košyčių geriam nesaldintą lengvą arbatėlę.

 

Nuo MK redakcijos: Mielosios mamytės, rašančios vaikučių mitybos dienoraščius. Ačiū jums už pasakojimus, bet labai laukiame ir daugiau vaikučių nuotraukų pačiame tekste, ne tik pagrindinės. Kaip įkelti nuotraukas į tekstą, skaitykite čia: http://www.mamyciuklubas.lt/mamyciu-klubas-mk-taisykles/-portalo-mamyciu-klubas-naudojimosi-taisykl%C4%97s-123

Rašyk vaiko papildomo maitinimo dienoraštį ir gauk dovanų

Projektas truks nuo vasario 15 d. iki balandžio 15 d.

Visos projekto dalyvės, nusprendusios kas savaitę rašyti vaikučio primaitinimo dienoraštį, gaus puikių dovanų!

 

FRISO košės

Puikaus skonio FRISO košės!1

 

 

KINELLA sultys

kinella

21. Feb 2013, 18:27

Sandra, as vadovaujuosi tokiu principu - kudikelis yra mazas zmogutis, kuris turi savo nuomone apie viska, net ir apie maisto skoni. Juk ir mes, suaugusieji, jei neskanu, nevalgom arba ieskom budo pasiskaninti 😀 Taigi, jei kosyte man skani buna, tai tada skaniai ir Jonukas valgo 😃 Beje, labai daug itakos turi ir kosytes skystumas - jei per tirsta, tai irgi atsisako valgyti 😀

21. Feb 2013, 16:38

Saunuolis berniukas 😀 ale Jus atradote kaip itikti vaikui ..o mes ne... Ech lengva iki 6 men kai pienuka vaikas godziai geria ir pastoviai jis salia bei siltas 😃