Aliejus vaikų mityboje

Aliejus vaikų mityboje

26. Nov 2012, 07:40

Pradėjus virti kūdikiui košes, mamai kyla klausimas: kuo geriau paskaninti košę –aliejumi ar sviestu?

 

Startas – suėjus pusei metų

  

Kai kūdikiui sukanka šeši mėnesiai, jis pradeda ragauti papildomo maisto – daržovių ar kruopų košę. Paskaninti ją galima aliejumi arba sviestu. Užtenka maždaug vieno arbatinio šaukštelio per dieną. Kaip ir prie kiekvieno naujo patiekalo, prie šių riebalų kūdikį reikia pratinti po truputį. Iš pradžių į košę užteks įdėti ketvirtį arbatinio šaukštelio aliejaus arba sviesto. Po to porciją didinkite, kol pasieksite šaukštelį ar pusantro.

 

Sviestas ar aliejus?

 

Bet kuriam žmogui, vaikui taip pat, vertingesnis yra aliejus. Tai yra augaliniai riebalai, kuriuose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių.

 

Koks aliejus geriausias?

 

Geriausias yra pirmojo šalto spaudimo aliejus. Jį atskirti nesunku pagal kainą, nes kainuoja brangiau už rafinuotą. Naudingiausias yra šalto spaudimo alyvuogių aliejus, nes jame daugiausia polinesočiųjų riebalų rūgščių. Jų taip pat yra saulėgrąžų, rapsų, ir kt. aliejuose.

 

Rafinuotas ir nerafinuotas aliejai yra karšto spaudimo. Vadinasi, jie išgaunami žaliavą kaitinant, o ir gal vartojant cheminių medžiagų. Kaitinant naudingosios aliejaus medžiagos žūva.Į tokį aliejų gamintojai deda įvairių maisto priedų, pvz., konservantų, dažiklių.

 

Etiketė rašoma ne šiaip sau

 

Prieš perkant aliejų, atidžiai perskaitykite etiketę. Joje turi būti nurodyta, iš ko išspaustas aliejus, koks yra spaudimo būdas, kokiems patiekalams gaminti jis tinka. Venkite nežinomų augalų aliejų, neįprastų skonių.

 

Kokį aliejų naudojate ruošdami patiekalus vaikams ir sau?

 

 

gintarerei gintarerei 26. Nov 2012, 21:43

kepimui saulegrazu, salotoms ir pagardams - alyvuogiu, linu semenu, sumustiniams ir kartais pagardinti troskinius - sviestuka. Jonukui kosytes gardinu visais siais riebalais pakaitomis, priklauso nuo darzovyciu 😀 kai prieisime prie kruopieniu, sviestuka paliksiu joms, o darzovienems naudosiu alyvuogiu arba linu semenu!