Aliejus ir sviestas: kuris geriau primaitinant?

Aliejus ir sviestas: kuris geriau primaitinant?

12. Apr 2012, 07:20

Ką dažniau dėti į pirmąsias vaikų košytes - aliejų ar sviestą? Kada ir kiek? Apie tai konsultuoja šeimos klinikos "Sveika pradžia" neonatologė, dr. Eglė Markūnienė.


Apie kūdikio papildomo maitinimo pradžią ir pirmąją košę galite paskaityti šiuose straipsniuose:

 

Neonatologė: Papildomas maitinimas - mamos kūrybinis laikotarpis

Pirmoji košė: kokia ji?

 

Šiandien tęsiame straipsnių ciklą apie mažylių papildomą maitinimą kartu su šeimos klinikos "Sveika pradžia" neonatologė, dr. Egle Markūniene.

 

Kaip teigė gydytoja, visas papildomas vaiko maitinimas pagrįstas sveikos mitybos grandine. Tad mažylio iki metų mitybos pagrindas visuomet bus daržovinės ar grūdinės košės, o laikui bėgant jos bus papildomos įvairiais kitais produktais.

 

Dažovines ir kruopines košes virkite vandenyje, o po to dar galima jas skiesti savo pienu (jeigu maitinate krūtimi), taip pat reikėtų įdėti truputį aliejaus ar sviestuko.

 

Aliejus ir sviestas: nuo kada

 

Kaip sako gydytoja, jau nuo pat pradžių, vos pradėjusios primaitinimą – nuo šešių mėnesių gaima po truputį juos įvedinėti.

 

„Riebalo įvedimas nuo papildomo maitinimo pradžios gerina košės ląstelienos įsisavinimą“, - teigė neonatologė.

 

Kiek?

 

Aliejaus dėti - iki 1 arbatinio šaukštelio 100 gramų košės. Geriausia naudoti nerafinuotą, šalto spaudimo alyvuogių, saulėgražų ar linų sėmenų aliejų ir kt.

 

Sviesto į 100 gramų košės dėkite nedidelį gabaliuką (apie pusę arbatinio šaukštelio).

 

Kas geriau aliejus ar sviestukas?

 

Kaip teigė dr. E.Markūnienė, vaikučio organizmui reikia abiejų riebaliukų. „Tad jei vieną dieną įdėjote į košes augalinės kilmės riebalą – aliejų, kitą dieną naudokite sviesto gabaliuką. Margarino geriau nenaudokite“, - patarė specialistė.

 

Jeigu verdate daržovienę su riebesne mėsa, papildomai riebalo - sviesto ar aliejaus dėti nebereikia.

 

Ką jūs dažniau naudojate vaikučio košėse - aliejų ar sviestą?