Alergologė: vaikas alergiją gali "išaugti", bet būkite budrūs

Alergologė: vaikas alergiją gali "išaugti", bet būkite budrūs

27. Mar 2014, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vienas didžiausių šių dienų baubų - alergija gali užklupti ir vaiką, ir vyresnį žmogų. Kaip alergiją atpažinti? Kaip ji tiksliai yra nustatoma ir kas gi vyksta po to, jei diagnozė pasitvirtina "jūsų vaikas alergiškas".

Tyrimai, skirti nustatyti alergijai, nėra žalingi. Todėl atlikti juos galima net ir naujagimiams, tačiau tai sprendžia gydytojas alergologas, įvertinęs situaciją.

Taigi alergijos tyrimai, atliekami vaikams, yra dviejų tipų – odos dūrio mėginukai bei kraujo tyrimai.

Kaip atliekamas alergijos testas?

Pirmiausia užrašoma šratinuku ant mažylio rankos, kas bus tiriama – pvz. norime sužinoti, ar mažylis alergiškas avižoms, ryžiams, soroms, kukurūzams, taip pat galime ištirti ar alergiškas daržovėms - morkai, bulvei ir pan., ar pienui. Tuomet ant pažymėtos šratinuku vietos lašinami skirtingi alergenai.

Adatos pagalba po oda įspaudžiami alergizuojančių medžiagų lašiukai. Rezultatų reikia laukti apie 15 min. Kuo didesnis paraudimo ant rankutės plotas, tuo didesnis vaikučio jautrumas tam alergenui.

Pasak gydytojos alergologės Nemiros Vaičiulionienės, jei kelių mėnesių mažylį alergizuoja morka, tai dar nereiškia, kad jis negalės jos valgyti visą gyvenimą. Tai reiškia, kad kelis mėnesius jam reikės nuo šios daržovės „pailsėti“, t.y. nevalgyti.

Vaikas gali „išaugti“ vieną ar kitą alergiją, bet gali būti, kad po kelių metų ji vėl atsinaujins. Todėl visuomet būkite budrūs.

Jeigu vaikutis reaguoja alergiškai į morką, bulvę, gali būti, kad ateityje, pvz. mokykliniame amžiuje, jo organizmas pradės reaguoti į žydėjimą, gali atsirasti alerginė sloga. Kitaip tariant, jei vaikutis nuo mažens yra alergiškas, vėliau viena alergijos forma gali peraugti į kitos formos alergiją – iš alergijos maistui į alerginį rinitą, šienligę ir pan.

Todėl patariama pasirodžius vienai ar kitai alergijos formai, kreiptis laiku į savo šeimos gydytoją ir gauti siuntimą pas gydytoją alergologą.